Na organizátora pochodu proti migrantom podali trestné oznámenie

Poslanec NR SR Peter Osuský zo strany SaS a predseda OKS Ondrej Dostál v pondelok podali na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na Mariána Magáta, jedného z organizátorov nedávneho pochodu proti migrantom v Bratislave.

06.07.2015 17:05
debata (92)

Magát sa pozitívne vyjadruje o Adolfovi Hitlerovi a národnom socializme, podnecuje nenávisť voči Židom a spochybňuje holokaust, tvrdí dvojica a odvoláva sa pritom na verejné zdroje.

„Žiadame Generálnu prokuratúru SR, aby prešetrila, či jeho vyjadreniami neprišlo k spáchaniu trestných činov podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, hanobenia národa, rasy a presvedčenia, k trestnému činu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu,“ uvádzajú v trestnom oznámení, o ktorom informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Podľa Osuského a Dostála nie sú v poriadku Magátove verejné vyjadrenia na jeho profile na sociálnej sieti či na jeho blogu. Práve takýmito vyjadreniami mohlo podľa nich prísť k naplneniu skutkovej podstaty niektorého z trestných činov. Magát v nich totiž podľa dvojice verejne prejavuje sympatie k Hitlerovi a národnému socializmu.

„Národný socializmus Adolfa Hitlera a ním vedená nacistická politická strana a nacistický režim v Nemecku v rokoch 1933 – 1945 nepochybne boli hnutím, ktoré násilím smerovalo k potlačeniu základných práv a slobôd osôb,“ píšu Osuský a Dostál v trestnom oznámení. Zároveň dodávajú, že Magát viackrát spochybnil holokaust, počet jeho obetí, zločiny spáchané nacistickým režimom v Nemecku, ako aj Norimberský proces, v ktorom boli súdení pohlavári nacistického Nemecka. „Viaceré jeho verejné vyjadrenia sú namierené proti Židom a možno ich kvalifikovať ako hanobiace Židov a podnecujúce nenávisť voči nim,“ konštatujú poslanci s tým, že orgány činné v trestnom konaní by mali prešetriť, či práve nimi nebola naplnená skutková podstata niektorého z vyššie uvedených trestných činov.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #utečenci #extrémisti