Mestá počas horúčav polievajú ulice aj rosia vzduch

Na extrémne vysoké letné teploty reagujú mestá mimoriadnymi opatreniami. Väčšina z nich sa prehriaty vzduch, betón a panely snaží ochladiť pravidelným polievaním ulíc. Ľuďom sú k dispozícii aj pitné fontánky a kúpaliská.

07.07.2015 08:00
debata

V Košiciach platia opatrenia, ktoré majú nepríjemné horúčavy v meste zmierňovať a pomôcť Košičanom, aby ich zvládli čo najlepšie. Polievajú sa ulice, zeleň, na Hlavnej ulici mali pribudnúť špeciálne vodné clony, takzvané rosiče vody.

Ľudí majú ochladzovať od desiatej do sedemnástej hodiny. Okrem pitných fontánok fungujú v Košiciach aj všetky veľké fontány. Magistrát zároveň vyzval všetky právnické osoby v meste, aby sprístupnili svoje klimatizované miestnosti pre verejnosť.

Aj po uliciach Nitry prechádzajú už niekoľko dní od rána až do večera polievacie vozy. Kropia námestie, pešiu zónu, priľahlé ulice aj sídliská. „A samozrejme stále dokola polievame kvety a stromy,“ uviedol Vladislav Borík z Mestských služieb Nitra.

Prioritou je ochladiť stred mesta, kde sa vonku sústreďuje najviac ľudí. „Okrem toho máme v meste asi sedem dostupných pitných fontánok. Všetky sú v prevádzke a funkčné. Ako aj možnosť osviežiť sa pri mestských fontánach,“ dodal Borík.

Okrem áut polievajúcich cesty, pristavilo hlavné mesto na niektorých miestach aj cisterny s pitnou vodou. Niektoré kúpaliská zostanú v Bratislave otvorené až do 20.00 h a na Zlatých pieskoch bude do zajtra zľavnené vstupné.

Podľa hovorkyne bratislavskej mestskej časti Petržalka Michaely Platznerovej špeciálne opatrenia v horúčavách nerobia, upozornili však seniorov v niekoľkých denných centrách, aby boli v týchto dňoch opatrnejší a von chodili predovšetkým skoro ráno a večer.

Na prírodnom kúpalisku Draždiak zas zriadili záchrannú vodnú službu. „Nie je to oficiálne kúpalisko, slúži však na rekreáciu a oddych. Preto sme zabezpečili záchrannú službu, ktorá je tam každý deň a dohliada na vodnú plochu a upozorňuje ľudí, aby si dávali pozor,“ dodala Platznerová.

Aj Trnava v horúčavách osviežuje občanov novými rozprašovačmi na pešej zóne. Režim vodnej hmly je nastavený aj na fontáne. Okrem toho sa mesto dlhodobo usiluje pridať do ulíc viac zelene.

„Trnava je dosť zastavané mesto, preto sa snažíme parkové plochy udržiavať a rekonštruovať. Mestské zastupiteľstvo prijalo aj dokument o zmene klímy. Koncepciu betónových miest chceme vymeniť,“ vysvetlil hovorca Trnavy Pavol Tomašovič.

V Žiline sú na vysoké teploty pripravení aj mestskí policajti. „Mestskí policajti, ktorí vykonávajú obchôdzky, budú vo zvýšenej miere pozorovať starších ľudí. Ak budú mať zdravotné problémy, poskytnú im prvú pomoc a zavolajú aj rýchlu zdravotnú službu,“ vysvetlil Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #horúčavy