Víťazstvo kráľa Alexisa láka aj iných

Nepresvedčil len svojich stúpencov, získal ich oveľa viac. V januárových voľbách grécka Syriza pod vedením Alexisa Tsiprasa (40) dostala viac ako 2,2 milióna hlasov. Teraz v referende odmietlo dohodu s veriteľmi takmer 3,6 milióna Grékov. Nie je celkom jasné, čo chce Tsipras dosiahnuť, ale zdá sa, že sa mu to darí.

07.07.2015 14:00
debata (3)

„Referendom dostal na svoju stranu ľudí a zbavil sa opozície, ktorá je v parlamente neefektívna. Snaží sa predstaviť ako líder národnej jednoty, ktorý je ochotný urobiť kompromis,“ povedal pre Pravdu o Tsiprasovi Ioannis Zisis, grécky politický expert z Hullovej univerzity.

„A keď nič z toho nebude v Európe fungovať, vráti sa do Grécka ako bojovník, ktorý prehral nerovný boj. Urobil však, čo sa dalo, aby v ňom uspel. Tsipras zostane kráľom politickej hry v Grécku, aj keď by to znamenalo Grexit, ktorý sa, údajne, snaží odvrátiť,“ uviedol Zisis.

Tsiprasova Syriza je spojením krajne ľavicových, ekologických, populistických a eurokomunistických prúdov. A grécky premiér je pre mnohých vzorom.

„Okrem toho, že je predsedom vlády, bol vlani kandidátom európskej ľavice na predsedu Európskej komisie,“ pripomenul pre Pravdu Alexander Kazamias, politológ z univerzity v Coventry.

„Druhá najväčšia talianska politická strana Päťhviezdičkové hnutie podporilo Syrizu. Jej líder Beppe Grillo bol v Aténach počas referenda. Španielsky Podemos, írsky Sinn Fein a nemecká Ľavica tiež silno stoja za Syrizou,“ uviedol Kazamias.

Podľa politológa sa Tsipras naozaj snaží ukončiť korporátnu a finančnú nadvládu, ktorá je v Európe reprezentovaná tvrdou politikou škrtov. „Chce tiež zmenšiť sociálno-ekonomické rozdiely medzi severným centrom a južnou perifériou v EÚ,“ tvrdí Kazamias.

Zisis to však vidí inak. „Tsipras reprezentuje hlasy, ktoré hovoria, že rozhodnutia EÚ a eurozóny nemôžu by postavené len úsporných opatreniach, neoliberalizme a záujmoch elít. Dúfa, že na základe toho sa vytvorí aj formálnejšia európska politická reprezentácia. Ale pozor. Tsipras to však nerobí preto, že chce zmeniť budúcnosť Európe, ale skôr preto, že sa snaží zabezpečiť si vlastnú politickú budúcnosť,“ tvrdí politológ.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #referendum #Alexis Tsipras