Odborníci: Rodičia dávajú deťom príliš veľa voľnosti

Letné prázdniny sa ešte ani poriadne nezačali a o život už prišlo šesť detí. Všetky z Prešovského kraja. Tragédie, okrem jednej, sa stali v čase, keď boli školáci bez dozoru rodičov.

07.07.2015 13:00
deti, kúpanie Foto:
Deti by počas prázdnin nemali zostávať bez dozoru ani pri kúpaní.
debata (3)

Odborníci preto rodičom odporúčajú, aby sa o svoje deti viac zaujímali a mali ich pod kontrolou. Pocit voľnosti, ktorý deťom dávajú, môže mať fatálne následky. Podľa sociológa ide v niektorých prípadoch zo strany rodičov dokonca o totálnu anarchiu.

Prečítajte si názor sociologičky Zuzany Kusej Letné obete chudoby.

Posledná tragédia uplynulého víkendu, počas ktorého zomrelo päť zo spomínaných šiestich detí, sa stala v obci Brestov nad Laborcom v okrese Medzilaborce. Pri hre 13-ročný chlapec zastrelil vzduchovkou svoju 10-ročnú kamarátku. Chceli si len pozrieť dedkovu zbraň, ale tá vystrelila a náboj zasiahol dievčatko do hrude. Nepomohli jej ani privolaní záchranári, ktorí ju oživovali. Zraneniu na mieste podľahla.

Dieťa, kým neurobí nejaký problém, nekontroluje sa obsah jeho voľného času. Kým sa niekto nesťažuje, rodičia sa o to nezaujímajú. Nevedia, či hrali šach, alebo boli na kúpalisku.
Miroslav Kohuťár, psychológ

Dvom chlapcom sa zas v sobotu stala osudná jazda na traktoroch, ktoré sa v to ráno prevrátili. V lese pri obci Baškovce v okrese Humenné zavalil jeden stroj 18-ročného chlapca a pod ťarchou druhého v obci Lesnica v okrese Stará Ľubovňa skonal 11-ročný chlapec.

Rovnako nešťastne pokračoval aj sobotňajší podvečer vo Svite, kde sa vo vode štrkoviska utopili dve sesternice vo veku 11 a 12 rokov. Bez dozoru rodičov sa chceli len osviežiť, ale na kamienkoch na brehu Batizovského jazera, kde platí zákaz kúpania, sa pošmykli a padli do hlbokej vody. Na zákaz kúpania upozorňujú viaceré výstražné tabule. Telá dievčat vytiahli až privolaní potápači.

Šiesta obeť, 7-ročný chlapec skončil pod kolesami kamióna hneď v prvý deň prázdnin. Prípady má už v rukách polícia. „Sú v štádiu vyšetrovania, vykonávajú sa všetky potrebné procesné úkony na ich objektívne vyšetrenie,“ uviedla prešovská krajská hovorkyňa polície Jana Migaľová.

Rodičov často nahrádzajú príbuzní

Zo šiestich tragédií boli rodičia v bezprostrednej blízkosti detí len v prípade zavaleného chlapca v obci Lesnica. Ostatné boli bez dozoru rodičov. Podľa odborníka za tieto tragické následky môže voľnosť, ktorú dnes dávajú rodičia svojim deťom.

„Tá dnešná detská populácia je výrazne mobilnejšia a slobodnejšia, ako sme boli my v detských rokoch. Vývoj jednoznačne pokročil smerom k tomu, že sú oveľa voľnejšie,“ povedal sociológ Stanislav Buchta, podľa ktorého deti následne strácajú pocit toho, že ich niekto kontroluje. Upozorňuje, že tu dochádza k totálnej anarchii zo strany rodičov.

Psychológ a vysokoškolský pedagóg Miroslav Kohuťár vidí problém v tom, že na rodičov sa často kladú vysoké nároky v práci. „Sú dlhšie v zamestnaní a výchovu často suplujú príbuzní – starí rodičia, tety, strýkovia. Tí nemajú skúsenosti, nevedia, aké má dieťa povahové vlastnosti, ako ho majú motivovať a aký program majú dieťaťu vymyslieť počas letných prázdnin,“ vysvetľuje Kohuťár.

Problémom podľa neho je aj to, že rodičia často nevedia, čo ich dieťa robí. „Dieťa, kým neurobí nejaký problém, nekontroluje sa obsah jeho voľného času. Kým sa niekto nesťažuje, rodičia sa o to nezaujímajú. Nevedia, či hrali šach, alebo boli na kúpalisku,“ hovorí psychológ.

Kohuťár tiež upozorňuje, že deti dnes nemajú zo strany rodičov žiadne mantinely, a tak nevedia, čo si môžu počas leta vo voľnom čase dovoliť. Často podľa neho skúšajú to, čo videli na internete alebo v médiách.

Obce aj mimovládky by mali pre deti robiť viac

Podľa odborníkov by mohli pomôcť voľnočasové aktivity pre deti priamo v mieste bydliska. „Ubúda počet dozorovaných aktivít pre deti a združení, ktoré pre ne organizujú krúžky.

Štát by mal počas prázdnin viac podporovať aktivitu mimovládnych organizácií, ktoré by mali deti pod kontrolou, kým sú ich rodičia v práci,“ pripomína Buchta.

Polovica tragických nehôd uplynulého týždňa sa stala u detí, ktoré pochádzali zo sociálne slabšieho prostredia. V takýchto prípadoch by podľa Kohuťára mali aktivity pre deti počas prázdnin pripraviť obce a mestá.

„Obce by mali robiť nejaké akcie pre deti vo forme posedení, besied,“ uviedol. Pripomenul, že deti v osadách vybehnú ráno z domu a svoj voľný čas trávia v skupinách na uliciach. U nich sa nedá hovoriť o rodičovskej výchove. „Správanie ovplyvňuje rodina, prostredie a škola. V prípade, že jedno zlyhá, je ťažko hovoriť o výchove,“ doplnil Kohuťár.

Polícia na nebezpečenstvá počas leta upozorňovala deti v školách ešte pred začiatkom prázdnin. Rozdávala deťom letný kalendár, v ktorom ich upozorňovala na to, čo sa im môže počas prázdnin stať. Pred úrazmi vystríhali deti v školách aj záchranári. Tí počas minuloročných prázdnin absolvovali až 1 122 výjazdov k detským úrazom, čo v prepočte vychádza až na 20 zásahov denne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #úmrtie #prázdniny #rodičia