Extrémne horúčavy zatiaľ vlakovú dopravu neobmedzili

Horúčavy, ktoré na Slovensku trvajú od polovice minulého týždňa, zatiaľ vlakovú dopravu neohrozili. Ako informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková, Železnice SR v súvislosti s extrémnymi teplotami zatiaľ nezaznamenali žiadne vážne poruchy a mimoriadne situácie, ani ohrozenie železničnej dopravy.

07.07.2015 12:00
debata

„ŽSR v súvislosti s extrémnymi teplotami museli odložiť viacero plánovaných výluk na toto obdobie, kde bolo potrebné zváranie, resp. podbíjanie koľajníc“ a tieto práce sa začnú až vtedy, keď klesnú teploty, uviedla Pavliková.

Pre extrémne vysoké teploty ŽSR prijali viaceré opatrenia. Častejšie kontrolujú koľaje a trakčné vedenie, ktoré ohrozujú vysoké teploty. Robia sa tiež pravidelné prehliadky tratí a tiež tzv. teplotné pochôdzky.

Pri extrémnych teplotách okolo 40°C totiž môže teplota koľajnice dosiahnuť až 80°C. Na určených úsekoch sa preto denne meria teplota vzduchu a koľajníc. Zo spomínaných dôvodov jazdia v niektorých úsekoch vlaky v najfrekvento­vanejších časoch pomalšie ako zvyčajne.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #ŽSR #koľajnice