Ministerstvo zahraničných vecí odporúča zvážiť cestovanie do Tuniska a Turecka

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí aktualizovalo cestovné odporúčania pre Turecko a Tunisko. Ako sa uvádza na stránke ministerstva, v oboch krajinách platí druhý stupeň odporúčania, teda odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí. To platilo aj v minulosti.

07.07.2015 14:54
debata (1)

Rezort zahraničia aktualizoval odporúčanie do Turecka v súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou v pohraničných regiónoch juhovýchodného Turecka pre pretrvávajúci konflikt v Sýrii. Rezort odporúča nezdržiavať sa v približne 40-kilometrovom pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici.

Ako sa uvádza na stránke, ministerstvo „zdôrazňuje, že cestovné obmedzenie sa netýka známych letných dovolenkových destinácií“ a odporúča občanom, aby počas svojho pobytu v Turecku boli opatrní, vyhýbali sa podujatiam, na ktorých sa zúčastňuje vysoký počet osôb, zhromaždeniam a demonštráciám.

Ministerstvo takisto aktualizovalo cestovné odporúčanie pre Tunisko. V ňom pripomína, že po nedávnom teroristickom útoku v letovisku Súsa vyhlásil prezident Tuniska v krajine výnimočný stav. „Neočakávame negatívny dopad na slobodu pohybu, alebo iné reštrikcie pre turistov,“ uvádza sa v aktualizácii odporúčania.

Súčasne ministerstvo upozorňuje na aktuálne bezpečnostné riziká súvisiace s teroristickými útokmi vrátane letovísk a na miestach so zvýšeným počtom turistov. Bezpečnostná situácia v regiónoch hraničiacich s Líbyou a Alžírskom a v oblasti národného parku Džebel eš-Šaánbí (Chaambi Mountain) je naďalej veľmi nestabilná.

Ako uvádza rezort zahraničia, v uvedených oblastiach hrozia teroristické útoky a prebiehajú tam tiež protiteroristické operácie tuniských bezpečnostných zložiek. Ministerstvo preto „dôrazne odporúča zdržať sa ciest do týchto oblastí“. Z bezpečnostných dôvodov je potrebné zvážiť aj cestovanie po zotmení. Zároveň upozorňujú občanov, aby na verejnosti rešpektovali miestne tradície, predovšetkým pri pohybe mimo letovísk.

Rezort zahraničných vecí takisto pripomína občanom možnosť dobrovoľne sa zaregistrovať na stránke ministerstva zahraničných vecí. V prípade organizovaných zájazdov ministerstvo odporúča, aby sa turisti neregistrovali jednotlivo, ale aby turistickú skupinu zaregistroval hromadne delegát cestovnej kancelárie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Tunisko #Turecko #ministerstvo zahraničných vecí #odporúčania