Meteorológovia varujú v stredu pred búrkami

K vysokým teplotám sa v stredu podľa meteorológov majú pridať aj búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal pre celé územie krajiny prvý stupeň výstrahy.

07.07.2015 19:20
debata (1)

Búrky sa miestami môžu vyskytnúť aj s krúpami a treba rátať aj s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi. Úhrny zrážok môžu pri nich dosiahnuť 20 až 40 milimetrov. Očakáva sa búrlivý vietor až víchrica a nárazy vetra dosiahnu rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu. Vylúčené nie je ani stúpanie hladín riek a potokov, malo by však byť len prechodné. Hrozí stekanie vody zo svahov či zatápanie pivníc. Zároveň stále platí aj výstraha pred vysokými teplotami 1 až 3 stupňa. Maximálna teplota vzduchu môže dosiahnuť 30 až 38 stupňov Celzia.

Pre obmedzenie škôd, ktoré by mohol napáchať nárazový vietor, je podľa meteorológov potrebné uschovať alebo upevniť voľne položené predmety ako záhradný nábytok a slnečníky. Pri silnom vetre sa môžu lámať vetvy, ale aj celé stromy.

Vysoké teploty v susednom Česku zrazia búrky. Meteorológovia tam v najbližších dňoch predpovedajú ochladenie, ktoré bude sprevádzať dážď a nárazy vetra s rýchlosťou okolo 25 metrov za sekundu, čo je úroveň víchrice. Z terajších 31 až 36 postupne denné teploty klesnú na 22 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #horúčavy #teplo #búrky