Vláda schválila kroky na posilnenie Slovenska ako právneho štátu

Návrh akčného plánu sa týka troch oblastí – transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu, kroky na boj s korupciou a transparentná a efektívna justícia. Konkrétne kroky na posilnenie Slovenska ako právneho štátu schválila v stredu vláda.

08.07.2015 13:24 , aktualizované: 18:49
Urad vlady., Rokovanie Rady solidarity a rozvoja Foto: ,
Premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a minister spravodlivosti Tomáš Borec počas tlačovej besedy po skončení rokovania Rady solidarity a rozvoja.
debata (6)

Plán nadväzuje na dokument „Iniciatíva za „vládu zákona“ – Rule of Law Initiative“, ktorý vypracovali predstavitelia 14 podnikateľských asociácií, zamestnaneckých združení a obchodných komôr. Vláda sa k tomuto dokumentu prihlásila už vo februári.

Akčný plán odsúhlasila aj Rada solidarity a rozvoja. Každý rok do konca decembra rada prerokuje plnenie krokov, ku ktorým sa zaviazala. Premiér zdôraznil, že ide o nadčasový dokument a očakáva, že bude rešpektovaný každým po marcových parlamentných voľbách. Prezident Americkej obchodnej komory Igor Kottman na tlačovej besede uviedol, že si vážia riešenie otázok, ktoré podnikatelia považujú za dôležité. Akčný plán je podľa neho veľmi pozitívnym krokom. Budeme však veľmi citlivo sledovať implementáciu návrhov, dodal.

V oblasti transparentnosti a predvídateľnosti legislatívneho procesu premiér Robert Fico upozornil na návrh, že vždy pred predložením zákona do legislatívneho procesu sa bude musieť dať na verejnú diskusiu najprv vecný zámer. V tomto smere premiér víta aj projekt elektronickej zbierky zákonov a elektronizáciu celého právneho procesu. Zmenia sa aj pravidlá tzv. legisvakančnej doby – od prijatia zákona do nadobudnutia jeho účinnosti budú mať ľudia čas a priestor na oboznámenie sa s ustanoveniami zákona. V oblasti legislatívy premiér zdôraznil aj záujem obmedziť prijímanie nepriamych noviel zákonov. „Chceme, aby ľudia videli viac do čriev ako vznikajú zákony,“ dodal.

V oblasti boja proti korupcii predstavil premiér zámer rozšírenia pôsobnosti agenta pre kriminalitu súvisiacu s verejným obstarávaním, konkurzným a vyrovnávacím konaním a finančnou kriminalitou. Mal by sa posilniť aj útvar, ktorý sa zaoberá preukazovaním pôvodu majetku. Rozmýšľame aj nad zriadením spoločného analytického pracoviska Národnej protikorupčnej jednotky, Národnej jednotky finančnej polície, finančnej spravodajskej jednotky a finančnej správy pre zefektívnenie boja s korupciou a trestnými činmi súvisiacimi s verejným obstarávaním, dodal. Premiér v tejto súvislosti vyzval ľudí, aby nahlasovali korupciu. Buď o tom budeme klebetiť alebo budeme s týmto javom bojovať. V rámci tohto balíka opatrení by mal byť do konca roka v spolupráci so sociálnymi partnermi pripravený nový návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb.

Premiér Fico ďalej v súvislosti so zrýchlením súdneho konania, hovoril o pokutách, ktoré by mohli prispieť k zrýchleniu konaní. Upozornil na iniciatívu zaviesť registre diskvalifikácií a register úpadcov. Vláda chce zlepšiť aj postavenie menšinových vlastníkov. Pripraviť by sa mal aj legislatívny návrh, ktorý umožní zverejňovať hodnotenie práce sudcov, mala by sa aj posilniť zodpovednosť sudcov.

Vypracujú nový návrh trestnej zodpovednosti právnických osôb

Nový návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb bude hotový do konca roka a má obsahovať nevyhnutné minimum, ktoré od Slovenska vyžadujú medzinárodné organizácie. Na tlačovej besede to v stredu potvrdil premiér Robert Fico. Dodal, že pociťujú veľký tlak na prijatie tejto normy predovšetkým zo strany Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

V rámci minimálnych požiadavok je určené, akých trestných činov sa norma bude týkať. „Prisľúbili sme zamestnávateľom, že sa v tomto okamihu budeme venovať len minimálnym požiadavkám medzinárodných organizácií,“ vyhlásil Fico. Zároveň pripustil, že ak prax ukáže, že zákon je prospešný a pomáha, neskôr sa môžu vrátiť k jeho modifikácii.

Podľa Roberta Fica musí norma vzniknúť v spolupráci všetkých sociálnych partnerov. Odborári a živnostníci chcú k tejto téme pristupovať aktívnejšie, na druhej strane sú podnikatelia, ktorí sú opatrnejší. Premiér považuje ich obavy, že by trestná zodpovednosť právnických osôb mohla byť zneužívaná ako nástroj v konkurenčnom súboji, za oprávnené.

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský uviedol, že na prijatí tohto minima sa väčšinovo zhodli. Pre podnikanie je podľa nich dobré, ak sa využívajú iba ekonomické nástroje a ďalšie právo len ako krajný prostriedok pre tých, ktorí podnikanie zneužívajú. Podľa Malatinského sa to však väčšiny podnikateľov netýka, preto ich chcú chrániť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Robert Fico #Malatinský #transparentnosť #justícia