KDH: Vláda vôbec nekontroluje prácu splnomocnenca pre rómske komunity

Kresťanskí demokrati vyčítajú vláde, že činnosť jej splnomocnenca vlády pre rómske komunity ako poradného orgánu vlády je vládou nekontrolovaná a nekoordinovaná.

09.07.2015 08:48
Peter Pollák Foto: ,
Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. KDH vyčíta vláde, že jeho prácu nekontroluje.
debata (12)

Kresťanskí demokrati vyčítajú vláde, že činnosť jej splnomocnenca vlády pre rómske komunity ako poradného orgánu vlády je vládou nekontrolovaná a nekoordinovaná. Ako povedala podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová, Štatút splnomocnenca vlády pre rómske komunity schválený uznesením vlády v júni 2012 stanovuje, že splnomocnenec v spolupráci s ministrom vnútra každoročne do konca marca predkladá vláde správu o svojej činnosti vrátane činnosti úradu a dosiahnutých výsledkoch za obdobie predchádzajúce­ho roka.

„Vláda však od roku 2012 až doteraz žiadnu správu o činnosti splnomocnenca vlády pre rómske komunity neprerokovala,“ zdôraznila Szitová.

Vláda podľa podpredsedníčky KDH nedodržiava ani uznesenie z januára 2012, ktoré sa vzťahuje na plnenie Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020. Szitová upozornila, že vládou prijaté uznesenie určuje viacero aktivít, ktoré sa mali urobiť, a stanovuje, že na rokovania vlády sa má predkladať Monitorovacia správa plnenia stratégie každoročne do 15. februára. „Za tri roky sa tak nestalo,“ konštatuje Szitová. Vláda mala podľa nej vypracovať a predložiť na rokovanie vlády aktualizované akčné plány na roky 2015 – 2020 pre jednotlivé oblasti do 31. decembra 2014, doposiaľ sa tak však nestalo.

Szitová vyčíta premiérovi Robertovi Ficovi, že za tri roky vláda nerokovala o realizácii žiadnych verejných politík v prospech integrácie marginalizovaných rómskych komunít. „Vláda sa zbavuje zodpovednosti a tento prístup umožňuje extrémistickým hnutiam prehlbovať v spoločnosti rasizmus a neznášanlivosť,“ vyhlásila podpredsedníčka kresťanských demokratov. Ficovi poslala list, v ktorom ho žiada o informáciu o plnení vládneho uznesenia z roku 2012.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #KDH #splnomocnenec pre rómske menšiny