Schmögnerová: Dohoda s USA je len pre veľkých hráčov

Pozitívny efekt dohody EÚ o voľnom obchode s USA pre malé a stredné podniky na Slovensku bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová neočakáva. Podľa nej je americký trh pre tieto podniky aj geograficky vzdialený a budú vystavené väčšej konkurencii doma.

09.07.2015 16:00
debata (46)

Bude pre EÚ dohoda TTIP prínosom?
Analýza, ktorú si Európska komisia (EK) na začiatku procesu vyjednávania o tejto zmluve objednala, na otázku odpovedala povzbudivo. Nevieme však, či objednávatelia analýzy dopredu jej autorom nezadali, čo od nej očakávajú.

Brigita Schmögnerová Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Brigita Schmögnerová Brigita Schmögnerová

Niektoré európske inštitúcie odhadujú, že TTIP (Transatlantické investičné a obchodné partnerstvo – TTIP) prinesie ročný rast HDP Európskej únie o pol percenta, iné o 0,34 percenta. Rozdielne sú i odhady dosahu na zamestnanosť. Skeptici argumentujú, že pozitívne prínosy sú iluzórne, ale riziká reálne. Pri rokovaniach o zóne voľného obchodu s Mexikom prezident Bill Clinton sľuboval vytvoriť 200-tisíc nových pracovných miest, ale v skutočnosti sa ich stratilo 680-tisíc.

Diskutuje sa najmä o rôznych reguláciách, normách či certifikátoch, ktoré sú na obidvoch stranách Atlantiku odlišné. Ak sa aj na nich dohodnú a vývoj ukáže, že časom bude nutné niektoré pravidlá upraviť, nebude to zložitejšie práve pre platnosť TTIP?
Mechanizmus schvaľovania TTIP je zložitý, ak sa raz zmluva schváli, meniť ju bude mimoriadne ťažké. Ísť cestou pokusov a omylov je v tomto prípade riskantné. Podnikateľské prostredie v USA určujú pravidlá hry, ktoré nemajú podobu „tvrdých“ zákonov. Podnikateľská sféra v EÚ by mäkšie normy napríklad v ochrane životného prostredia, ochrane spotrebiteľa, trhu práce a podobne uvítala. Majú pravdu tí, čo tvrdia, že zmluva nie je do takej miery o obchode ako o regulačnej politike.

Odhady potenciálnych prínosov zmluvy k rastu HDP v SR a rastu zamestnanosti sú diametrálne odlišné.
Brigita Schmögnerová, bývalá ministerka financií SR

Čo môže získať Slovensko prijatím dohody?
Argumentuje sa, že zmluva prinesie rast HDP a rast zamestnanosti. Odhady potenciálnych prínosov zmluvy k rastu HDP v SR a rastu zamestnanosti sú však diametrálne odlišné. Ministerstvo hospodárstva odhaduje zvýšenie zamestnanosti v SR o 2 500, Podnikateľská aliancia Slovenska o niekoľko desiatok tisíc miest. Približne rovnaké sú medzi nimi rozdiely aj v odhade rastu HDP. Aké sú riziká prijatia zmluvy, neinformovalo ani ministerstvo hospodárstva, respektíve iné ministerstvo, ani aliancia.

Aký efekt by mohla dohoda znamenať pre malé a stredné podniky na Slovensku?
TTIP je zmluvou pre veľkých hráčov, ktorým uľahčí podnikanie a vymáhanie svojich „práv“. Tento pozitívny efekt neočakávam pre malé a stredné podniky v SR. Americký trh je pre nich i geograficky vzdialený. Naopak, budú vystavené väčšej konkurencii doma.

Špecifickou oblasťou, kde sa zrejme bude zložito hľadať zhoda, je oblasť poľnohospodárstva a potravín. Akú šancu majú slovenskí farmári a potravinári presadiť sa v Amerike?
Najvyššie clá v EÚ pri dovoze z USA sú na spracované potraviny 14,6 percenta. Zámerom zmluvy je znižovať i tzv. netarifné bariéry. Ak by zmluva viedla k odstráneniu všetkých ciel i na spracované potraviny a iné potravinárske produkty, mohlo by to slovenským poľnohospodárom a potravinárom situáciu na domácom trhu ešte skomplikovať. Nenadarmo majú predstavitelia agropotravinárskeho sektoru na Slovensku z TTIP obavy. Je málo pravdepodobné, že by sa im po uzavretí zmluvy podarilo prenikať na americký trh.

Prečo USA trvajú na mechanizme súkromných arbitrážnych súdov, ktoré majú chrániť investície, a mal by sa tento systém zmeniť?
Mechanizmus súkromných arbitrážnych súdov je požiadavkou sektora biznisu bez ohľadu na to, kde má sídlo. Korporácie v USA sú pri jeho presadzovaní do zmluvy iba iniciatívnejšie ako európske korporácie. Je ťažko prijateľné, že EK už pri otvorení rokovaní sa radila v troch štvrtinách prípadov s podnikateľským sektorom a iba zvyšok pripadol na odbory a ostatné mimovládne organizácie.

Proti dohode sa ozývajú mimovládne organizácie, ale skeptici sú aj medzi politikmi. Myslíte si, že EÚ dohodu prijme?
Jean-Claude Juncker chcel dohodu uzavrieť do konca roka 2014. Prezident Obama a zrejme i mnohí európski lídri by ju chceli dorokovať za prezidentovania Obamu. Ak európski politici nechajú rozhodovať o TTIP iba svojich úradníkov a nezaangažujú sa do prípravy zmluvy sami, hrozí, že dohodu Európa naozaj schváli v najbližších mesiacoch. Bez ohľadu na to, že akékoľvek urýchľovanie rokovaní môže priniesť viac škody ako úžitku.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #TTIP #Transatlantická dohoda o obchode a investíciách