Prevzatie azylantov je symbol, zhodli sa Kiska a Fischer

Prijatie 500 žiadateľov o azyl z Rakúska síce nie je celoeurópskym riešením, ale je to krok správnym smerom. Zhodli sa na tom prezident Andrej Kiska so svojím rakúskym kolegom Heinzom Fischerom.

13.07.2015 12:16 , aktualizované: 15:51
Kiska, Fischer Foto: ,
Prezident Andrej Kiska a prezident Rakúskej republiky Heinz Fischer počas tlačovej konferencie v Prezidentskom paláci.
debata (58)

„Náš rakúsky sused je pod obrovským náporom migrantov a som rád, že pán prezident ocenil našu ochotu pomôcť Rakúsku. Pýtal som sa ho na to, ako sa im darí vyrovnávať sa s týmito otázkami, ktorým aj my začíname čeliť, a aké z toho vyplývajú výzvy a poprípade aj možné ohrozenia,“ uviedol Kiska na tlačovej konferencii po skončení rokovania oboch prezidentov.

Podľa slovenskej hlavy štátu je Slovensko modernou a prosperujúcou krajinou, preto „je našou morálnou povinnosťou pomôcť ľuďom v ohrození. Ak by boli doma, mohli by prísť o život“. Ako však dodal, nechce hovoriť za vládu, koľko utečencov by sme mali prijať.

Rakúsko denne dostáva približne 200 žiadostí o azyl, vyhlásil Fischer. Preto prijatie 500 ľudí podľa rakúskeho prezidenta nie je riešením ich problémov, ale je to gesto. Dodal, že „toto riešenie je spoločným vyjadrením, je to prvý krok správnym smerom“. To, či v budúcnosti Slovensko prijme viac rakúskych azylantov, je podľa Fischera na rozhodnutí slovenskej strany. Uviedol však, že podľa slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka by táto pomoc mohla byť udržateľná niekoľko rokov.

Kiska tiež vyzval slovenských politikov, aby neboli populistickí a netvrdili len to, čo ukazujú prieskumy verejnej mienky. „Ja apelujem a vyzývam všetkých zodpovedných politikov, aby k tomu zaujali jasný postoj a aby hovorili občanom našej krajiny aj o možných rizikách, ako aj o odstránení možných rizík,“ povedal slovenský prezident. Dodal, že Slovensko nie je naučené na migrantov a je úlohou politikov vysvetľovať, čo treba urobiť.

Slovensko prevezme od Rakúska starostlivosť o 500 migrantov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v preplnenom zariadení južne od Viedne. Predmetom spolupráce so Slovenskom bude len samotná starostlivosť o migrantov z tábora v meste Traiskirchen. Azylové konanie budú v ich prípade naďalej viesť rakúske úrady. Prvých 50 migrantov presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri.

Dôvera v euro nesmie byť narušená, povedal Kiska

Musíme urobiť skutočne všetko pre to, aby dôvera v euro nebola narušená, vyhlásil v súvislosti so situáciou v Grécku po rokovaní s Fischerom Kiska. „Dôvera bola naštrbená, ale sme radi, že došlo k posunu a je teraz úlohou Grécka, aby sa zhostilo svojich úloh,“ povedal Kiska. Dodal však, že „sľuby nestačia, musia nastúpiť reálne činy zo strany Grécka“. Ako ho doplnil prezident Fischer, v posledných mesiacoch sa situácia v Helénskej republike vyvíjala „nesmierne ťažko“ a hľadanie riešenia bolo spojené s „enormnou záťažou“.

Na rokovaniach prezidenti hovorili aj o vzájomných vzťahoch a projektoch. „Pred 26 rokmi padla železná opona a rieka Morava akoby tvorila tú železnú oponu medzi našimi krajinami. Opona tam už nie je, ale spojenia ešte stále nemáme,“ povedal Kiska. Podľa jeho slov Slovensko s Rakúskom spájalo viac ako 20 mostov cez Moravu. „Dnes nemáme ani jeden plnohodnotný,“ dodal. Veľmi očakávané sú však podľa prezidenta projekty prepojenia ciest D4 a S8. Myslí si, že by bolo takisto veľkou podporou aj dobré spojenie medzi Bratislavou a viedenským letiskom Schwechat.

Ako Kiska uviedol, Rakúsko bolo po páde opony pre mnohých Slovákov prvou krajinou, ktorú mohli navštíviť. Pádom opony sa podľa prezidenta vzájomné vzťahy „fantasticky a výrazne zlepšili“. Dôkazom je viac ako desaťnásobný nárast vzájomného obchodu od roku 1993. Ten dosiahol 5,5 miliardy eur. Podľa Fischera za týmto výsledkom je veľa úsilia a na zlepšení treba pracovať každý rok. Dodal, že vývoj Slovenska sleduje od „dátumu narodenia“ so záujmom a čísla vzájomného obchodu ho tešia.

Fischer je na oficiálnej návšteve Slovenska približne rok od Kiskovej návštevy Rakúska. Prezidenti navštívia aj Vráble, kde sa budú zaujímať o spoločný slovensko-rakúsky projekt duálneho vzdelávania.

Pellegrini a Fischer hovorili o Grécku aj migrantoch

Zhodnotenie vzťahov medzi Rakúskom a Slovenskom, migranti v Európe, riešenie krízovej situácie v Grécku, alebo projekt duálneho vzdelávania podľa rakúskeho vzoru. Týmito témami sa zaoberali Fischer a predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini.

Na margo vzájomných vzťahov oboch krajín Pellegrini vyhlásil, že Rakúsko je pre Slovensko, vzhľadom na svoju blízkosť, strategicky dôležitým partnerom. Svedčí o tom podľa neho aj fakt, že Rakúsko je celkovo druhým najväčším investorom u nás. Predseda parlamentu zároveň dodal, že v našej krajine svoje podnikanie rozvíja takmer 2 500 rakúskych spoločností a naším záujmom je rozvinúť vzájomnú spoluprácu napríklad aj v oblasti inovácií.

Pri diskusii o situácii v Grécku obaja politici ocenili postup rokovaní v Bruseli a spoločne sa zhodli na tom, že je nevyhnutné byť vždy pripravený na všetky možné scenáre vývoja tak, aby bola zabezpečená stabilita eura, eurozóny a Európskej únie ako celku. V súvislosti s problematikou utečencov rakúsky prezident uviedol, že situácia v Rakúsku je vystupňovaná najmä neustálym pribúdaním nových žiadostí o azyl. Zároveň Heinz Fischer poďakoval za gesto, ktoré Slovensko ponúklo vo forme dočasného ubytovania 500 žiadateľov o azyl na našom území. Ponuka zo Slovenska je podľa neho dôkazom dobrej susedskej spolupráce. V Rakúsku podľa prezidenta denne pribúda okolo dvesto nových žiadateľov o azyl, preto sú kapacity v rakúskych utečeneckých táboroch vyťažené na maximum. Pellegrini sa v rámci diskusie poďakoval Fischerovi za účasť rakúskych partnerov na projekte duálneho vzdelávania.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Andrej Kiska #Heinz Fischer