Slováci sa obávajú migrantov viac ako zvyšok EÚ

Slováci zastávajú negatívnejší postoj voči migrantom ako zvyšok obyvateľov Európskej únie. Podobný názor na migráciu ako Slovensko majú Česi a Maďari, povedal v utorok na konferencii venovanej migrácii riaditeľ spoločenskovedného ústavu slovenskej akadémie vied (SAV) Michal Kentoš.

14.07.2015 11:47
debata (48)

„Slováci majú mierne negatívnejšie postoje voči migrantom, ako je priemer EÚ. Podobné negatívnejšie názory z krajín Visegrádskej štvorky má Česko a Maďarsko, naopak Poľsko má k migrácii ústretovejší vzťah,“ uviedol Kentoš k analýze výsledkov prieskumu, ktorý sa pravidelne uskutočňuje v približne 30, najmä európskych krajinách.

Obyvatelia Slovenska sa na rozdiel od priemeru sledovaných štátov viac obávajú toho, že migranti podkopávajú kultúrny život v krajine a tiež vraj zhoršujú podmienky na bežný život. „Slováci sú napríklad na rozdiel od Švajčiarov alebo obyvateľov severnej Európy presvedčení, že migranti zhoršujú ekonomickú situáciu,“ povedal Kentoš, podľa ktorého sa názory Slovákov na migrantov dlhodobo výraznejšie nemenia.

Päťmiliónové Slovensko, ktoré z hľadiska životnej úrovne zaostáva za vyspelými západoeurópskymi krajinami, migrantov príliš neláka. Koncom minulého roka malo pobyt na Slovensku približne 76 000 cudzincov, najčastejšie išlo o občanov susedných štátov Česka, Maďarska a Ukrajiny. V posledných rokoch sa na Slovensko sťahuje asi 5 000 cudzincov roč­ne.

Slovensko dlhodobo nečelí náporu žiadateľov o azyl. Vlani žiadosť podalo vyše 300 cudzincov, len zlomok z tohto počtu azyl v krajine aj získal. Bratislava sa v súvislosti s migračnou krízou v EÚ postavila proti prerozdeľovaniu utečencov na základe kvót, v rámci svojej pomoci s náporom migrantov chce podľa doterajších informácií poskytnúť azyl asi stovke sýrskych kresťanov. Ďalšie stovky migrantov by na Slovensku mali získať iba dočasné útočisko.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #SAV #utečenci #Visegrádska štvorka #migranti