Agenda ľudských práv prejde na rezort spravodlivosti

Agenda ľudských práv prejde z ministerstva zahraničných vecí na rezort spravodlivosti k 1. septembru. Vyplýva to z novely kompetenčného zákona, ktorú v utorok podpísal prezident Andrej Kiska. Pôvodne sa počítalo s prechodom kompetencií už k 1. júnu. Účinnosť novely sa posunula vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu.

15.07.2015 11:49
debata

Ministerstvo spravodlivosti bude zodpovedné za tvorbu a realizáciu štátnej politiky v oblasti ľudských práv a tiež bude mať koordinačnú úlohu. Rezort zahraničia si necháva kompetenciu poskytovať dotácie v oblasti ľudských práv.

Takýto postup vysvetľuje rezort spravodlivosti tým, že odborníci, ktorí sa venujú téme poskytovania dotácií v oblasti ľudských práv na ministerstve zahraničných vecí, plnia aj iné úlohy v rezorte a zabezpečujú aj realizáciu dotačnej schémy v oblasti zahraničnej politiky.

Preto teraz nie je možné týchto zamestnancov presunúť na iný rezort. Ministerstvo spravodlivosti však bude na procese poskytovania dotácií v oblasti ľudských práv aktívne participovať, a to aj pri príprave nových výziev, ako aj pri vyhodnocovaní žiadostí o dotácie, uvádza sa v návrhu.

Hlava štátu podpísala aj novelu Trestného zákona. Pôvodne chcel vládny Smer pozmeňujúcim návrhom k novele upraviť neoprávnený výkon regulovanej činnosti. Liečiteľom, ktorí za služby poberajú odmenu, by hrozil jeden rok basy. Poslanci Smeru tiež navrhovali, aby sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky páchateľ potrestal, ak spácha takýto čin a získa ním väčší prospech.

Ak získa značný prospech, hrozí mu trest odňatia slobody na jeden rok až päť rokov. Ak by však získal prospech veľkého rozsahu, potrestá sa páchateľ odňatím slobody na štyri roky až osem rokov. Zmeny iniciovala Slovenská lekárska komora, parlament ich nakoniec neschválil.

Kiska podpísal i návrh zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Zákonom sa zriaďuje komisár pre deti a komisár pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorí sa majú podieľať na ochrane práv týchto osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #ľudské práva