Kauza Martinské hole: Procházka má podľa Fica blízko k majiteľovi pohľadávky

Predseda vlády Robert Fico sa pýta, akú hru hrá primátor Martina a zároveň podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar a jej predseda Radoslav Procházka v prípade exekúcie v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole.

15.07.2015 18:16 , aktualizované: 18:40
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (121)

Ako premiér povedal v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave, „nebola by to strana Sieť, aby celá vec, ako sa povie po slovensky, trochu nesmrdela“. Mesto Martin má zaplatiť pohľadávku 8,4 milióna eur jej súčasnému vlastníkovi, bratislavskému právnikovi Petrovi Kubíkovi. „Viete, kto bol svedkom na svadbe tohto pána Kubíka? Svedkom na svadbe pána Kubíka bol Radoslav Procházka, súčasný šéf Siete a nadriadený a stranícky kolega Andreja Hrnčiara,“ informoval Fico. Svedkovia na svadbe sú podľa neho veľmi blízke osoby. „Suma 8,4 milióna eur je veľký peniaz a ak sa niekto snaží od vlády vypýtať peniaze, každý tieň podozrenia, ktorý sa objaví, musí byť riadne vyšetrený a vysvetlený,“ poznamenal s tým, že podpredseda strany Sieť má zaplatiť 8,4 milióna eur z verejných peňazí človeku blízkemu predsedovi strany.

Martinský primátor sa na predsedu vlády 8. júla obrátil v otvorenom liste, ktorý podpísalo 18-tisíc obyvateľov Turca a spolu s niekoľkými zástupcami ho odniesol do podateľne úradu vlády. Obyvatelia regiónu v liste vládu a jej predsedu žiadali, aby predložila v skrátenom legislatívnom procese novelu exekučného poriadku, ktorou sa znemožní exekúcia akcionárskej účasti vo vodárenských firmách. Exekútor totiž môže podľa Andreja Hrnčiara siahnuť nielen na financie, ale aj na majetok mesta. Tým sú momentálne už len akcie v Turčianskej vodárenskej spoločnosti. „Primátor na mňa už niekoľko týždňov vytvára tlak, aby vláda mestu pomohla,“ povedal premiér. Ako uviedol, primátor Martina ho už v apríli vyzval, aby vláda do sporu vstúpila a poskytla mestu z peňazí daňových poplatníkov pôžičku. Naposledy ho podľa jeho slov dnes v jednom z denníkov napadol, aby už konečne reagoval.

Ako Fico ďalej pokračoval: „Pýtam sa teda teraz ja Hrnčiara, ktorý sa stále pýta mňa, čo tu to spoločne s pánom Procházkom robíte, akú hru tu hráte na občanov, vrátane vašich Turčanov, ktorých ste zneužili na nejakú podpisovú akciu? Nejde o nejaký zvláštny biznis, ktorý majú zaplatiť všetci občania Slovenska?“ Ako povedal, jeho povinnosťou je predtým, ako by vláda mala prijať akékoľvek kroky, počuť vysvetlenie tejto veci. „Vyzerá to ako veľmi úprimná snaha pána Hrnčiara, aby pomohol svojmu mestu a regiónu,“ pripomenul premiér s tým, že ide o žiadosť v probléme, ktorý nebol spôsobený činnosťou vlády.

Predseda vlády je pripravený mestu Martin i regiónu Turiec pomôcť, ale až po tom, čo lídri Siete, Hrnčiar a Procházka, tieto podozrenia vysvetlia. „O svojich zisteniach budem samozrejme informovať všetkých primátorov a starostov Turca, ktorí sa pod petíciu podpísali a tiež mi poslali list. Ide o tých starostov a primátorov, ktorým Hrnčiar ani Procházka nepovedali, aké tu je čudné a podozrivé prepojenie,“ dodal na záver Robert Fico.

V prípade exekúcie sa môže stať, že mesto Martin príde o 52 percent akcií v Turčianskej vodárenskej spoločnosti. „Tým pádom by sa akcie dostali do súkromných rúk, a to jednoducho nemôžeme pripustiť, pretože by to malo negatívny dopad na všetkých obyvateľov Turca,“ zdôraznil 8. júla primátor Martina Andrej Hrnčiar. Spoločnosti, ktoré sa zaoberajú vodou či výrobou a distribúciou tepla, by nemali byť podľa neho exekvované, tak, ako sú oblasti štátu takisto vyňaté spod exekúcie. "

Premiér hrá politické hry, tvrdí Hrnčiar

Predseda vlády v priamom prenose dokázal, že politické hry sú mu oveľa bližšie ako praktická pomoc ľuďom, uviedol to primátor Martina Andrej Hrnčiar. Hlas 18-tisíc obyvateľov Turca preňho neznamená vôbec nič. Podpisová akcia pod otvoreným listom predsedovi vlády bola striktne apolitická. Podporilo ju 18-tisíc Turčanov a 60 starostov a primátorov naprieč politickým spektrom,“ zdôraznil martinský primátor. Aby premiér nemusel podľa neho pomôcť ľuďom, zastupovaným primátorom z inej politickej strany, uchýlil sa ku klamstvu. "Keď som sa naňho krátko po škandalóznom rozsudku Najvyššieho súdu SR obrátil so žiadosťou o pomoc, spomínal som možnosť pôžičky pre mesto Martin. Vtedy bolo verejne známe, že pohľadávku vlastní cyperská schránková firma, ktorej ju podľa vlastného vyjadrenia postúpil pôvodný majiteľ pohľadávky. Bratislavský právnik Peter Kubík sa k vlastníctvu pohľadávky prihlásil až o niekoľko týždňov neskôr,“ upozornil Hrnčiar.

Svojimi podpismi pod otvoreným listom požiadalo 18-tisíc občanov premiéra nie o štátne peniaze, ale o to, aby ich voda bola chránená ako strategická surovina, zdôraznil martinský primátor. Ako pokračoval, napriek tomu, že k takémuto postoju sa predseda vlády verejne hlási, z politických dôvodov ignoruje hlas tisícov občanov. Obvinenia predsedu vlády sú podľa Hrnčiara hlúpe, detinské a kádrujú ľudí horšie ako za socializmu. "Predseda Siete Radoslav Procházka bol Kubíkovi za svedka na svadbe pred viac ako dvadsiatimi rokmi a neudržiava s ním žiadny blízky vzťah. Od začiatku kauzy ma v mojom boji za Martinčanov povzbudzuje a s myšlienkou akejkoľvek dohody s majiteľom pohľadávky nesúhlasil. Premiérove konštrukcie nemajú žiadnu logiku – od začiatku predsa robím všetko pre to, aby mesto pohľadávku nikomu nemuselo vyplatiť, čiže presný opak toho, z čoho ma premiér obviňuje,“ uzavrel Hrnčiar.

Najvyšší súd SR 26. februára rozhodol, že mesto Martin musí v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a. s. zaplatiť 8,4 milióna eur. Pre mesto bol rozsudok neprijateľný. Obrátili sa preto na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a ten sa stotožnil s podnetom a podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie. Zároveň mesto Martin požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát Najvyššieho súdu SR 19. júna. Súčasný vlastník pohľadávky, bratislavský právnik Peter Kubík, 17. júna podal návrh na začatie exekúcie, ktorej sa mesto na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR zatiaľ vyhne.

Mesto Martin malo za bývalého primátora Stanislava Bernáta v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. Podľa Hrnčiara však katastrálny úrad odmietol vklad nehnuteľností, pretože rovnaké nehnuteľnosti martinská radnica vložila do mestom vytvorenej spoločnosti Turiec a majetok následne predala novému majiteľovi. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún. Pôvodným majiteľom niekoľkomiliónovej pohľadávky bol žilinský podnikateľ Martin Gargulák, ktorý ešte v roku 2010 vyhlásil, že pohľadávku predal nemenovanej cyperskej firme. Pohľadávku vo výške viac ako 8,4 milióna eur aktuálne vlastní firma PK Faktoring bratislavského právnika Petra Kubíka.

Agentúra SITA požiada o stanovisko stranu Sieť.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Martin #Radoslav Procházka #Andrej Hrnčiar