Títo záchranári zahynuli pri páde vrtuľníka

Roklina Prielom Hornádu v úseku Lavka pod Kláštorskou roklinou až po Hrdlo Hornádu je až do odvolania uzavretá. Ako informovali záchranári strediska Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji, dôvodom sú záchranárske práce v súvislosti s piatkovým pádom záchranárskeho vrtuľníka do rokliny.

18.07.2015 09:26 , aktualizované: 20:14
vrtuľník, nehoda, slovenský raj, zrútenie Foto: ,
Miesto tragickej nehody záchranárskeho vrtuľníka Agusta A109 K2 v oblasti Prielomu Hornádu v Slovenskom Raji.
debata (56)

Štyri obete piatkového leteckého nešťastia v rokline Slovenského raja v sobotu boli v dopoludňajších hodinách vyslobodené zo zničeného vrtuľníka. V spolupráci s hasičmi a horskou službou sa podarilo vytiahnuť telá obetí a následne boli transportované z miesta nehody.

Na miesto v sobotu prišli aj vyšetrovatelia Leteckého a Dopravného úradu SR, ktorí vykonali obhliadku mesta tragédie. „Pre všetkých záchranárov je to ťažké, pretože s týmito záchranármi, či už leteckými alebo horským záchranárom, boli v pravidelnom kontakte a na mnohých zásahoch spolupracovali,“ informoval dnes médiá hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Lekár Marek Rigda Foto: SITA, AIR -TRANSPORT EUROPE
vrtuľník, slovenský raj, nehoda, Marek Rigda Lekár Marek Rigda

Jeho slová potvrdil aj Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS), ktorej 37-ročný záchranár sa nachádzal vo vrtuľníku. Podľa riaditeľa išlo o veľmi dobrého a svedomitého pracovníka, rovnako aj excelentného lezca. „Nás všetkých, záchranárov, to mrzí, vnútorne to prežívame. Je nám ľúto aj rodín obetí, mnoho z chlapcov malo deti, ktoré sa teraz stali polosirotami,“ uviedol Janiga.

Letecký záchranár Martin Svitana Foto: SITA, AIR -TRANSPORT EUROPE
vrtuľník, nehoda, slovenský raj, Martin Svitana Letecký záchranár Martin Svitana

Spolu s horským záchranárom prišli pri tragickej nehode o život aj 44-ročný pilot z Popradu, 34-ročný záchranár a 45-ročný lekár. Posádka vrtuľníka letela zo strediska Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby spoločnosti Air – Transport Europe (ATE) v Poprade na miesto, kde mala pomôcť chlapcovi, ktorý spadol z chodníka smerom k Hornádu a poranil si dolnú končatinu.

Pilot Ľubomír Majerčák. Foto: SITA, AIR -TRANSPORT EUROPE
vrtuľník, nehoda, slovenský raj, Ľubomír Majerčák Pilot Ľubomír Majerčák.

„Záchranára berú na palubu vrtuľníka v Slovenskom raji hlavne kvôli tomu, že sa tam nachádzajú rokliny, kde je potrebné robiť dlhý spust vrtuľníka alebo výsadu prostredníctvom navijáku, záchranár to teda zabezpečuje po technickej stránke,“ vysvetlil Janiga. O nešťastí záchranné zložky informoval český hasič, ktorý bol náhodou na mieste udalosti.

mjr. Ing. Dušan Leskovjanský Foto: hzs.sk
nehoda, vrtuľník, slovenský raj, mjr. Ing. Dušan Leskovjanský mjr. Ing. Dušan Leskovjanský

Ako informoval košický policajný hovorca Alexander Szabó, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vrtuľník zrútil po zachytení o elektrické vedenie. Ako v piatok krátko pred polnocou informoval na mieste nešťastia minister zdravotníctva Viliam Čislák, čo bolo bezprostrednou príčinou smrti členov posádky sa zatiaľ nevie, čaká sa na výsledky vyšetrovania.

Posádke Leteckej záchrannej služby sa stala v...
Miesto tragickej nehody záchranárskeho...
+9

Zranený chlapec nie je v ohrození života

Ako informoval spravodajský portál tvnoviny.sk, rodina z Nemecka sa vybrala na túru v Prielome Hornádu. Na 10-ročného chlapca to bolo v jednom okamihu priveľa – v ťažkom teréne spadol a zranil sa. Cez číslo 112 sa turisti dovolali do strediska Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji. Dispečer vyslal k chlapcovi záchranárov. Onedlho sa aj s turistami dívali na hrôzostrašný pád, ktorý sa odohral iba 150 metrov od nich.

Napriek desivým udalostiam sa horskí záchranári museli o zraneného chlapca postarať. Na miesto prišla ďalšia partia a spolu ho neschodným terénom odniesli až k sanitke. Otrasení nemeckí turisti nechcú s médiami komunikovať a nedovolili to ani nemocnici.Podľa našich informácií chlapec nie je v bezprostrednom ohrození života.

Telá všetkých štyroch obetí už vyslobodili z havarovaného záchranárskeho vrtuľníka, ktorý sa včera zrútil v Slovenskom raji. Na mieste pokračuje vyšetrovanie príčin nehody, roklina Prielom Hornádu je preto v danom úseku až do odvolania uzavretá. Z Zomrel 44-ročný pilot a traja členovia leteckej záchrannej služby - 34-ročný záchranár, 45-ročný lekár a 37-ročný člen horskej záchrannej služby. Všetci mali dlhoročné skúsenosti.Ivana Ratkovská

Posted by Spravodajstvo RTVS on 18. júl 2015

Polícia začala trestné stíhanie

Policajný vyšetrovateľ v súvislosti s vyšetrovaním tejto tragickej leteckej nehody začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Informoval v sobotu o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Alexander Szabó.

Tesne po nehode prišli na miesto hasiči, horskí záchranári a polícia. „Urobili sa všetky potrebné úkony k tomu, aby nedošlo k úniku ropných látok. Samozrejme, prvoradé bolo zistiť, či ľudia, ktorí sa nachádzajú na palube vrtuľníka, sú živí, žiaľ, nikto z nich nejavil známky života.

Práce sa potom sústredili na technické riešenie,“ opísal ešte piatkovú večernú situáciu Janiga. Zatiaľ ešte nikto nevie potvrdiť, či príčinou pádu vrtuľníka boli práve drôty elektrického vedenia, o ktorého sa zachytil. „Isté je, že došlo k pretrhnutiu dvoch káblov vysokého napätia, na druhej strane sa časť týchto káblov nachádzala na rotore samotného vrtuľníka, čiže zásah musel byť evidentný. Všetko je to ale na vyšetrovateľoch,“ povedal riaditeľ horských záchranárov.

Podľa jeho slov mohlo k nešťastiu prispieť aj to, že záchranári leteli na miesto počas západu slnka. „Ak sa človek, napríklad pilot, pozerá do rokliny, ktorá je tmavá a pozrie sa späť hore, oslepí ho zapadajúce slnko. Káble tiež nemajú také značenie, na aké sme zvyknutí v západných krajinách, nemajú kontrastné balóniky, či výstražné prvky,“ uviedol.

Obeťami leteckého nešťastia sa naposledy stali horskí záchranári HZS v roku 1979 v Mlynskej doline.

Pilot vrtuľníka bol skúsený, mal za sebou 24-ročnú kariéru

Podľa Zuzany Turočekovej zo spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE), ktorej zrútený vrtuľník patrí, išlo o skúsenú posádku. Pilot vrtuľníka mal za sebou 24-ročnú kariéru a nalietal už vyše 1 800 letových hodín. Pre vrtuľníkovú záchrannú službu pracoval od roku 2009.

Jeho kolega 34-ročný záchranár pracoval v spoločnosti 17 rokov. Najprv ako letecký mechanik, neskôr sa z neho stal záchranár. Lekár leteckých záchranárov lietal v záchranárskom vrtuľníku 13 rokov.

Spolu s nimi prišiel na palube o život aj 37-ročný záchranár Horskej záchrannej služby. „Počas svojej dlhoročnej praxe pomohli stovkám zranených, ktorí boli v núdzi a zachránili niekoľko desiatok životov. V piatok počas záchrannej akcie žiaľ vyhasli tie ich. Za ich obetavú prácu a plné nasadenie im patrí veľké uznanie a česť ich pamiatke,“ hovorí Turočeková.

„Vedenie spoločnosti Air – Transport Europe a jej zamestnanci vyjadrujú najhlbšiu sústrasť zasiahnutým rodinám a ich priateľom,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti. Sústrasť obetiam vyjadril aj minister Čislák, ktorý dve z obetí osobne poznal.

„Tatko“ spomína na pád vrtuľníka spred 36 rokov

Ľútosť nad leteckým nešťastím v Slovenskom raji, pri ktorom zahynuli štyria záchranári, prejavil aj dlhoročný profesionálny horský záchranár Ladislav Janiga. Rodák z Popradu, ktorého všetci horskí záchranári nazývajú „tatko“, prežil podobnú udalosť v júni 1979.

„Je mi ľúto, ak niekto, kto chce pomôcť inému, príde o svoj vlastný život, a tiež to, že toľko detí ostane bez svojich otcov,“ uviedol na margo nešťastia Janiga. On sám sa pred 36 rokmi ako záchranár nachádzal na palube vrtuľníka, ktorý smeroval na pomoc nemeckej turistke v oblasti Bystrého sedla v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách, no z akcie už na základné stanovisko nedoletel.

***Exkluzívne zábery z miesta havárie vrtuľníka od reportérky Ivany Ratkovskej a kameramana Juraja Baltu.***V rokline Prielom Hornádu prišli o život štyria ľudia. Náčelník Záchrannej služby Slovenský raj Dušan Leskovjanský a traja členovia posádky. Boli na ceste k chlapcovi so zlomenou nohou. Ten je už v poriadku. Na mieste zasahujú záchranári aj letka ministerstva vnútra. Na zásah sa prišiel pozrieť aj minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Posted by Spravodajstvo RTVS on 17. júl 2015

Janiga sa 29. júna 1979 druhýkrát narodil, keď spomedzi záchranárov prežil len on a druhý pilot. Vrtuľník vtedy pravdepodobne podľa neho narazil na kamenný výčnelok a padol dole asi zo stometrovej výšky. O život prišiel na mieste prvý pilot, palubný mechanik a štyria záchranári, o niekoľko hodín neskôr zomrel aj jeho ďalší kolega. On sám sa však po čase do služby ako záchranár vrátil.

„Utrpenie človeka je hrozná vec, a je jedno, či máte zlomený prst alebo popáleninu, či rozbitú hlavu, každá doba čakania na pomoc od niekoho, kto túto bolesť zmierni, je vždy nekonečná. Povedal som si, že ak je to potrebné a mám a môžem pomôcť aj mojou maličkosťou týmto ľuďom, ktorí sú v núdzi, urobím tak,“ uviedol.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #záchranári #vrtuľník #pád #Slovenský raj