Harabinov senát oslobodil ďalšieho policajta

Jeden prípad - a ten istý súd o ňom dvakrát rozhodne opačne. Dôvera verejnosti voči Najvyššiemu súdu sa otriasa v základoch. V poradí tretí policajt obžalovaný z korupcie si v stredu od neho vypočul oslobodzujúci rozsudok.

22.07.2015 14:29 , aktualizované: 19:18
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin viedol päťčlenný dovolací senát Najvyššieho súdu, ktorý včera oslobodil v poradí už tretieho policajta obžalovaného z korupcie.
debata (17)

Pod takéto rozhodnutie sa podpísal päťčlenný dovolací senát vedený Štefanom Harabinom. Argumentoval tým, že policajná inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá vyšetruje trestnú činnosť policajtov, je nezákonná.

Prípad tohto policajta už pritom bol vlani na Najvyššom súde, iný senát ako ten včerajší, v inšpekcii nevidel žiadny problém.

K zákonnosti inšpekcie sa senáty Najvyššieho súdu vyjadrovali viackrát. Pod vedením Štefana Harabina tak v tomto roku spolu trikrát rozhodli, že inšpekčná služba nemá oporu v zákone. Naopak, tri iné senáty Najvyššieho súdu tvrdia opak, jeden z nich vlani viedol samotný Harabin. Odborníci, ale aj bežní ľudia sa pýtajú, čo teda platí?

K najnovšiemu rozsudku sa včera vyjadrili aj premiér Robert Fico aj minister vnútra Robert Kaliňák. „Aj keď niektoré posledné rozhodnutia Najvyššieho súdu vyvolávajú polemiky, musí sa s tým vysporiadať sám,“ zhodnotil Fico. Kaliňák pripomenul, že iný Harabinov senát rozhodol pred časom inak. „Sudcovia by mali korupciu trestať, a nie ľudí z nej obžalovaných oslobodzovať,“ vyhlásil minister.

Dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor označil tento stav za neudržateľný. Podľa neho by malo zasadnúť Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu a vydať zjednocujúce stanovisko, pretože vo veci inšpekcie existujú protichodné rozhodnutia. Kolégium vedie Štefan Harabin.

Jeden z jeho sudcov Peter Paluda pre Pravdu povedal, že kolégium sa najprv pokúsi zosúladiť rozličné rozhodnutia senátov v tejto veci. „Pokúsime sa nájsť zjednocujúce stanovisko, ktoré by vyšlo v Zbierke rozhodnutí a bolo by záväzné,“ mieni Paluda. Nevylúčil, že ak zasadnutie nezvolá jeho šéf, urobí to on s návrhom na odvolanie Harabina z čela kolégia. Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová pre Pravdu potvrdila, že pripravujú rokovanie kolégia. Najvyšší súd si vyžiadal k tomu stanoviská a právne analýzy od rezortov vnútra a spravodlivosti a generálnej prokuratúry. „Skôr ako v septembri to nebude,“ reagovala pre Pravdu Švecová.

Policajt, ktorého včera senát oslobodil, mal podľa obžaloby úplatok zobrať v júli 2012 od zahraničného vodiča, ktorý nerešpektoval značku STOP. Namiesto pokuty mal vodičovi navrhnúť, že ho za 50 eur nechá ísť. Policajta odsúdil Špecializovaný trestný súd vlani v marci na päť rokov nepodmienečne a peňažný trest 300 eur. Policajt sa odvolal a iný senát Najvyššieho súdu vlani v júli rozsudok Špecializovaného trestného súdu potvrdil. Policajt podal dovolanie, o ktorom včera rozhodol päťčlenný senát Najvyššieho súdu. Ten policajta oslobodil. „Človek, ktorý bol stíhaný inšpekciou, politickou inšpekciou, musí byť odškodnený,“ povedal po vyhlásení rozsudku predseda senátu Harabin.

Rezort vnútra trvá na tom, že jeho Úrad inšpekčnej služby je oprávnený orgán na trestné stíhanie príslušníkov Policajného zboru. „Súdy by si mali uvedomiť, či chcú korupciu trestať, alebo ochraňovať tých, ktorí ju páchajú,“ uviedol hovorca ministra vnútra Ivan Netík. Pripomenul, že vlani päťčlennému dovolaciemu senátu Najvyššieho súdu, v ktorom sedel aj Harabin, policajná inšpekcia neprekážala.

Harabin odmietol komentovať, prečo vlani v dovolacom senáte rozhodol inak ako dnes. „Tam bol iný senát, v inom zložení. K tomu sa nemám čo vyjadrovať. Aj dovolací dôvod bol vtedy iný,“ reagoval Harabin.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súdnictvo #Najvyšší súd #Štefan Harabin