Pod Tatrami sa rozlúčili s tragicky zosnulými záchranármi

V popradskej Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie sa dopoludnia zišli tisícky ľudí, ktorí sa prišli navždy rozlúčiť so štyrmi záchranármi, obeťami piatkového pádu vrtuľníka v Slovenskom raji. Zbohom im prišli dať ich najbližší, rodinní príslušníci, priatelia, známi i kolegovia záchranári.

23.07.2015 13:08
záchranári, pohreb Foto: ,
Záchranári nesú rakvy s pozostatkami zosnulých počas poslednej rozlúčky so záchranármi v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie.
debata

Obrad rozlúčky viedol spišský biskup Štefan Sečka, prítomný bol aj vojenský ordinár biskup František Rábek a popradský dekan Anton Oparty. Počas obradu zaznelo niekoľko príhovorov, pripravené bolo aj video, ktorým si prítomní pripomenuli 44-ročného pilota vrtuľníka Ľubomíra Majerčáka, 34-ročného leteckého záchranára Martina Svitanu, 45-ročného lekára Mareka Rigdu a 37-ročného náčelníka Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušana Leskovjanského. Nad Poprad dnes pri tejto príležitosti vzlietol záchranársky vrtuľník, ktorý na poslednej ceste odprevadil kolegov.

„Často hovoríme o rôznych náhradách, ale toto sú ľudia, ktorí svojím spôsobom života, láskou k ostatným, tým, ako im pomáhali, sú jednoducho nenahraditeľní a takto aj v spomienkach všetkých ostanú,“ povedal dnes po rozlúčke v konkatedrále minister vnútra Robert Kaliňák.

Poznamenal, že celý Poprad by mohol byť zaplnený ľuďmi, ktorí im vďačia za životy. „Veľmi ťažko sa hľadajú slová, toto sú ľudia, ktorí svoj život zasvätili záchrane iných životov a my sme im nevedeli nijako pomôcť, všetci ďalší záchranári, ktorí dorazili na miesto a snažili sa, už nemali šancu im pomôcť. Ostáva nám iba veriť, že ostanú naďalej aj v spomienkach a súčasťou našej veľkej rodiny,“ dodal Kaliňák.

Rakva s pozostatkami jedného zo zosnulých... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
záchranári, pohreb Rakva s pozostatkami jedného zo zosnulých záchranárov počas poslednej rozlúčky so záchranármi.

Na tragickú piatkovú udalosť spomínal aj riaditeľ Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách Jozef Janiga. „V ten deň mi volali priamo do operačného strediska Horskej záchrannej služby, mal som snahu ešte zavolať náčelníkovi horskej služby Dušanovi Leskovjanskému, neodpovedal, keďže už ani nemohol. Vybral som sa na miesto nešťastia s chlapcami zo Starého Smokovca, dúfali sme, že sú len zranení,“ povedal Janiga. „Je ťažké lúčiť sa s ľuďmi, ktorí patrili do nášho, či už osobného alebo profesionálneho života,“ dodal.

Podľa jeho slov záchranári sa zúčastnili na desiatkach akcií, odslúžili stovky dní a často balansovali medzi životom a smrťou. Príhovor predniesol aj Milan Hoholík, riaditeľ spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE), ktorej vrtuľník patril. Ako povedal, záchranári nepatrili len medzi talenty, boli to aj zanietenci, ktorí prinášali nové nápady.

Štyria záchranári zahynuli v piatok 17. júla pri leteckej tragédii v Slovenskom raji. Záchranársky vrtuľník sa zrútil v Kláštorskej rokline v Slovenskom raji, keď leteckí záchranári leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi. Na miesto už nedoleteli, vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia. Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Roklina Prielom Hornádu v úseku Lavka pod Kláštorskou roklinou až po Hrdlo Hornádu je až do odvolania pre záchranárske práce uzavretá.

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #pohreb #pád vrtuľníka