Za úver Procházka ručí neštandardne. Ziskom z budúcich volieb

Pozemkami nie veľkej hodnoty a neistým výsledkom v budúcoročných parlamentných voľbách sa strana Sieť zaručila za miliónový úver českej banke.

24.07.2015 20:00
Sieť, Radoslav Procházka Foto: ,
Peniaze z pôžičiek Procházka investoval aj do bilbordovej kampane.
debata (132)

Pritom rovnakými nehnuteľnosťami jej predseda Radoslav Procházka už ručí aj za pôžičku 800-tisíc eur. Ide o neštandardné krytie úveru. Politológ zhodnotil, že taký prípad tu ešte nebol. V politických kuloároch nad týmto krútia hlavou, pretože bežný politik pri zakladaní strany nemá šancu dostať takmer dvojmiliónový úver s neistým krytím.

Prvú pôžičku 800-tisíc eur si strana Sieť vzala minulý rok v septembri. Platiť z nej chcela svoje fungovanie aj volebné kampane. Predseda strany Procházka ručil vlastnými pozemkami, ktoré sa nachádzajú mimo obcí v okresoch Liptovský Mikuláš a Komárno. Podľa katastrálneho portálu je to 19 307 metrov štvorcových lúk, pasienok, záhrad, ako aj ornej pôdy. Z realitných inzerátov vyplynulo, že takáto pôda nie je príliš hodnotná. Keby ju chcel Procházka predať, dostal by okolo 100-tisíc eur. Napriek tomu získal až osemkrát vyšší úver.

Tento týždeň strana rozšírila úver o ďalší milión, ktorý použije hlavne na financovanie volebnej kampane. Hovorkyňa strany Karolína Ducká uviedla, že nešlo o podpísanie novej úverovej zmluvy, ale o dodatok k pôvodnej, ktorým sa navýšila suma úveru. Tá je teraz 1,8 milióna eur. Banka má v zálohe tie isté pozemky. „Radoslav Procházka, ako štatutárny zástupca strany, ručí svojimi nehnuteľnosťami, ktoré sa nachádzajú vo Vyšnej Boci v okrese Liptovský Mikuláš a Bátorových Kosihách v okrese Komárno,“ vysvetlila Ducká.

Okrem toho strana úver kryje príspevkom od štátu, ktorý ešte len dostane po budúcoročných parlamentných voľbách. Jeho výška bude závisieť od zisku strany. Ducká vypočítala, že na to, aby štát strane vyplatil 1,8 milióna eur, stačí vo voľbách presvedčiť 103-tisíc voličov. „Predstavuje to 3,9 percenta hlasov oprávnených voličov. V prepočte na peniaze by išlo o 901 250 eur za hlasy a 901 250 eur na činnosť,“ vyrátala hovorkyňa. Takto by pokryli celú pôžičku. Oba úvery strane poskytla česká Fio banka.

„Odkedy sa začalo pozornejšie sledovať financovanie strán, tak tu ešte nebol taký prípad ako Procházka, aj keď vznikali nové strany,“ zhodnotil úvery Siete politológ Tomáš Koziak. Myslí si, že ide o neštandardný postup financovania strany, ale neštandardný aj v tom, že doteraz tu ešte nebola novovzniknutá strana, ktorá by hneď viazala na seba desaťpercentnú voličskú základňu. „Pre banku Procházka zrejme vyzerá byť bonitným klientom, pretože dlhodobo v prieskumoch získava tých desať percent,“ reagoval Koziak.

Finančný analytik Maroš Ovčarik zo spoločnosti Finančný Kompas uvádza, že banka si musí sama zvážiť, či je takéto ručenie dostatočné. „Čo sa týka pozemkov, je relatívne bežná situácia, že jedna nehnuteľnosť kryje dva či tri úvery. Nie je to nič výnimočné, s týmto sa môžu ľudia stretnúť napríklad aj pri hypotékach,“ uvádza Ovčarik. Pripomína však, že je to možné iba vtedy, ak má nehnuteľnosť dostatočne vysokú hodnotu.

Podľa Ovčarika sa tiež dá ručiť peniazmi, ktoré závisia od výsledku volieb, pretože úver sa dá kryť aj pohľadávkami. „Ale je na rozhodnutí banky, aby zvážila, či sú tieto pohľadávky dostatočne bezpečné, a či budú v dostatočnej výške,“ zopakoval analytik. Pripomenul, že v súčasnosti platí, že ak chce klient na Slovensku založiť pohľadávky, musí banke predložiť už existujúce kontrakty.

Sieť tvrdí, že si českú banku vybrala najmä pre absenciu akýchkoľvek prepojení s miestnym prostredím. Okrem úverov je strana financovaná z členských príspevkov a darov.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť