Elektronické náramky už testujú na väzňoch

Domáce väzenie pre odsúdených začína byť realitou. Počas týchto dní sa už naostro testujú elektronické náramky. Dobrovoľníkmi sú desiatky odsúdených a študenti Akadémie Policajného zboru. Ako prví si ich nasadili väzni.

26.07.2015 17:00
elektronické náramky, väzni Foto: , ,
Náramky odsúdeným umožnia odpykať si tresty doma.
debata (9)

Náramky odsúdeným umožnia odpykať si tresty doma. Ušetria štátu peniaze, keďže jeden väzeň stojí ročne okolo 14-tisíc eur, s novým systémom to bude len tretina z tejto sumy. Projekt začne naplno fungovať od januára budúceho roka.

Do testovania sa dobrovoľne prihlásilo 27 študentov Akadémie Policajného zboru a Paneurópskej vysokej školy a 150 odsúdených, ktorí spáchali menej závažné trestné činy. Tí chodia každý deň do práce mimo budov väzníc. V Bratislave sú to napríklad väzni, ktorí upratujú na ministerstve spravodlivosti. Po nich náramky v teréne vyskúšajú študenti. Operačné stredisko, ktoré monitoruje pohyb väzňov, je na ministerstve spravodlivosti.

„Študenti aj odsúdení sú zaradení do viacerých skupín a každá skupina bude zaradená do turnusu na jeden týždeň. Do prvého turnusu sú zaradení len väzni, v ďalších budú zaradení aj študenti. Celkovo bude päť turnusov,“ opisuje testovanie hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Dodala, že účelom pilotnej prevádzky je odskúšať funkčnosť systému v simulovaných podmienkach, ktoré sa približujú k tým skutočným. Testovať sa nebude len nasadenie monitoringu pri domácom väzení. Sledovať sa bude napríklad dodržiavanie zákazu priblíženia k osobe alebo k určitým miestam.

Operačné stredisko sleduje pohyb ľudí s náramkami 24 hodín denne. Okrem dohľadu bude vyhodnocovať aj vzniknuté incidenty, v prípade potreby bude spolupracovať s políciou. To, či odsúdení dodržiavajú súdom predpísaný režim, monitorujú z Bratislavy cez GPS a internet. Testovanie bude trvať do konca augusta, potom ho rezort vyhodnotí. Na začiatok bude k dispozícii pre odsúdených na trest domáceho väzenia 2-tisíc elektronických náramkov.

Ukladanie trestu domáceho väzenia je možné od roku 2006, počet takto odsúdených je však veľmi nízky. V roku 2013 takýto trest súdy uložili 21 páchateľom, vlani 17. Doteraz kontrolu odsúdených robili iba probační a mediační úradníci. Keďže to bolo náročné, sudcovia trest ukladali minimálne.

Nový systém počíta aj s finančnou spoluúčasťou odsúdených. Tí budú hradiť polovicu nákladov na prevádzku. Tie sú okolo troch eur na deň. Trest domáceho väzenia bude možné uložiť až do dvoch rokov, a to pri menej závažných trestných činoch. V budúcnosti by mohol byť využívaný vo väčšej miere pri výkone trestu matiek s deťmi.

Náramky zvýšia aj ochranu obetí domáceho násilia. Bude možné ich násilníkovi nasadiť aj v prípade predbežného opatrenia, čiže ak mu súd nariadi, aby nevstupoval dočasne do bytu či domu, v ktorom býva obeť, voči ktorej je dôvodne podozrivý z násilia. Chránenú osobu signalizačné zariadenie upozorní, že agresor sa približuje. Náramkami bude možné tiež efektívnejšie obmedzovať výtržníctvo na športových a spoločenských podujatiach.

Rezort pod vedením Tomáša Boreca spustil už v roku 2013 projekt Elektronického systému monitoringu obvinených a odsúdených spolufinancovaný z eurofondov. Ministerstvo naň získalo dva milióny eur. Vlani v apríli podpísalo zmluvu na dodávku systému elektronického monitoringu osôb so spoločnosťou ICZ Slovakia. Minister ubezpečil, že do domáceho väzenia sa nedostanú vrahovia, násilníci ani páchatelia inej závažnej kriminality. „Ide len o prečiny, kde je maximálna sadzba päť rokov,“ povedal minister.

Podľa rektorky Akadémie Policajného zboru Lucie Kurilovskej ukladanie alternatívnych trestov má preukázateľne výrazný výchovný účinok. Odsúdený podľa nej pracuje, venuje sa rodine a v určitých časoch musí byť doma a dodržiavať konkrétny režim. Dodala, že v krajinách EÚ je v súčasnosti tendencia pristupovať k tomu, aby sa pri prečinoch ukladali tresty takéhoto charakteru.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #domáce väzenie