Rakúšania opäť objavujú Bratislavu

Slovákov čoraz častejšie láka Viedeň a Rakúšanov zas Bratislava. Štatistiky, ktoré by ukázali, kto víťazí, však nie sú.

27.07.2015 06:00
dovolenka, turisti Foto: ,
Pre mnohých turistov je Bratislava vďaka svojej výhodnej polohe na Dunaji jednou zo zastávok z Viedne. //Ilustračné foto.//
debata (34)

Viedeň je pre našinca zaujímavá najmä svojimi pamiatkami a bohatou históriou. Naopak, Rakúšania, ktorí zavítajú do nášho hlavného mesta, sú prekvapení, ako sa od konca socializmu zmenilo k lepšiemu.

Rakúšania prichádzajú do Bratislavy často s desaťročným až dvadsaťročným odstupom. Z novej podoby mesta sú milo prekvapení, tvrdí predseda združenia Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu Marián Bilačič. "Rakúšania chcú vidieť, čo všetko sa u nás zmenilo. Obvykle ich zaskočia lepšie cesty a nové obchodné centrá,“ hovorí Bilačič, spomínajúc na časy, keď k nám chodili menej majetní Rakúšania lacno sa najesť a nakúpiť. Dnes je trend skôr opačný. "V minulosti nás ešte prezývali Grátislava. Teraz ich sem skôr láka kultúra a koncerty vážnej hudby,“ pokračuje Bilačič, ktorý tvrdí, že Bratislava zažíva z hľadiska cestovného ruchu svoju renesanciu. Pripisuje to jej charakteru malého pokojného mestečka, ako sa na adresu nášho hlavného mesta vyjadrujú niektorí cudzinci. Pre mnohých z nich je totiž Bratislava vďaka svojej výhodnej polohe na Dunaji jednou zo zastávok z Viedne.

Rakúske hlavné mesto okrem nakupovania ponúka pre Slovákov omnoho viac. "Je metropolou s veľkou paletou hotelov a ostatných ubytovacích zariadení. Ak k tomu pridáme množstvo zaujímavých múzeí, kultúrnych a historických pamiatok, vyhľadávaných reštaurácií a rôznych turistických atrakcií, nemôžeme byť prekvapení z rastúceho záujmu Slovákov o Viedeň,“ povedal prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko. Na vysokej úrovni je podľa neho aj kongresová turistika. Obchodníci si pochvaľujú najmä školenia, kongresy a firemné akcie organizované vo viedenských hoteloch, na ktorých sa zúčastňujú aj Slováci. Rakúsko láka aj kvalitou jedla, a najmä v potravinách sú ceny potravín často porovnateľné so Slovenskom.

Životná úroveň Slovákov vzrástla, a preto sme pre našich susedov zaujímavými turistami. Len vlani si Viedeň prišlo pozrieť takmer 60-tisíc Slovákov, čo bol medziročný nárast viac ako o 8-tisíc ľudí. Podľa údajov Štatistického úradu SR si cestu do Bratislavy v minulom roku naplánovalo viac ako 844-tisíc turistov, z ktorých viac ako 567-tisíc k nám zavítalo zo zahraničia. Koľko z nich bolo Rakúšanov, nevedno. Za prvý polrok tohto roka však boli na prvom mieste v návštevností Turistických informačných kancelárií Bratislavskej organizácie cestovného ruchu. Cez slovenské cestovné kancelárie za vlaňajšok k nám prišlo 41-tisíc obyvateľov Rakúska a do tejto krajiny zavítalo 23-tisíc Slovákov. Mnohí turisti však chodia individuálne a štatistiky ich nezachytia.

Zo Slovákov sa snažia čo najviac vyťažiť aj poskytovatelia autobusovej dopravy. Rakúske cestovné kancelárie sú totiž v niektorých prípadoch lacnejšie ako slovenské, čo platí najmä pri last minute zájazdoch. A tak cestujúcich na pravidelnej trase Bratislava – viedenské letisko Schwechat a späť pribúda. V súčasnosti na nej premáva až 37 liniek, ktoré u nás zabezpečujú dvaja prepravcovia. Jeden z nich prišiel nedávno s ponukou, vďaka ktorej môžu cestovatelia ušetriť nemalé náklady.

Zľavnená ponuka sa týka limitovaného počtu jednosmerných cestovných lístkov, ktoré si možno zakúpiť u prepravcu Slovak Lines už od jedného eura. Bežná cena za jednosmernú trasu je pritom 7,70 eura. Cesta zo slovenského hlavného mesta do rakúskeho Schwechatu trvá hodinu. Konkurenčná spoločnosť Blaguss Slovakia predáva rovnaké lístky za 7,20 eura.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Viedeň