Kňazovi odsúdenému za sexuálne obťažovanie vyšší trest nehrozí

Kňazovi z Nevidzian Pavlovi K., odsúdenému za sexuálne obťažovanie 11-ročnej školáčky, nehrozí vyšší trest ani pobyt vo väzení.

28.07.2015 13:22 , aktualizované: 18:49
Pavol Kobida, Nevidzany, kňaz, farár, súd,... Foto: ,
Odsúdený kňaz Pavol K.
debata (11)

Generálna prokuratúra nemôže proti januárovému rozhodnutiu Okresného súdu v Nitre, ktorý farárovi vymeral trojročný podmienečný trest a zákaz pastoračnej činnosti voči maloletým osobám, podať mimoriadny opravný prostriedok. Proti rozsudku sa totiž neodvolal kňaz ani prokurátor.

Prípadom sa na základe podnetu rodiny zaoberal aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. Napriek tomu, že minister spravodlivosti považuje udelený trest za príliš mierny, zákon mu v tomto prípade neumožňuje rozsudok napadnúť, uviedli z rezortu spravodlivosti. Výšku trestu môže napadnúť len prokurátor v odvolaní, čo sa však nestalo.

Spis si následne vyžiadal prokurátor Generálnej prokuratúry, aby túto otázku preskúmal. „Dospel k záveru, že rozsudok je správny a zákonný tak vo výroku o vine, ako aj vo výroku o treste,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová a dodala, že "nie sú splnené zákonné a formálne podmienky na podanie dovolania“.

Podľa odborníkov je podmienečný trest pre farára vzhľadom na skutok, ktorý spáchal, neprimeraný a v rodine obete môže posilniť pocit krivdy a bezmocnosti. Odborníčka na ľudské práva právnička Janka Debrecéniová upozornila, že kňazov skutok sa dá označiť aj za násilie páchané na ženách a dievčatách v jednej zo svojich najhorších podôb. Skonštatovala, že súd uložil farárovi trest na spodnej hranici trestnej sadzby. "Pretože sa udial voči dieťaťu, má sexualizovanú podobu, osoba, ktorá ho spáchala, zneužila svoju moc a navyše reprezentovala inštitúciu, ktorá si v spoločnosti uzurpuje právo byť morálnou autoritou,“ uviedla Debrecéniová.

Kňaz pôsobí od marca v nitrianskom hospici. Určil mu to nitriansky biskup. Či Kobidov prípad rieši už aj rímska kongregácia, na ktorú sa obrátil biskup, sme sa včera nedozvedeli. Hovorca Úradu biskupstva v Nitre Miroslav Lyko nedvíhal mobil. Kongregácia vo Vatikáne by mala rozhodnúť či farár bude môcť naďalej vykonávať kňazské povolanie. Duchovný sexuálne zneužíval maloletú školáčku v roku 2012. Náklonnosť jej prejavoval osobne, telefonicky aj formou SMS. Okrem zákazu vykonávať pastoračnú a pedagogickú činnosť voči maloletým osobám a probačný dohľad mu súd prikázal podrobiť sa sexuologickej liečbe.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #zneužívanie #kňaz #Nevidzany