Môže za smrť trojčlennej rodiny v Mederi hrozba exekúcie?

Smrť trojčlennej rodiny vo Veľkom Mederi vyšetruje polícia ako vraždu. Zatiaľ nie je známe, či traja ľudia zomreli vinou cudzej osoby, jedného z nich alebo si siahli na život vedome.

28.07.2015 16:19
debata

Podľa psychológa okolnosti nasvedčujú tomu, že mohlo ísť o úmyselnú samovraždu jedného alebo viacerých členov rodiny. Ich motívom mohla byť podľa obyvateľov mesta hrozba exekúcie, ktorej rodina čelila.

Muži zákona objavili telá trojčlennej rodiny na Komárnickej ulici potom, ako na obvodné oddelenie prišla priateľka 33-ročného muža, jednej z obetí. Nikomu z rodiny sa nemohla dovolať a mala podozrenie, že niečo nie je v poriadku. „Po vojdení do bytu v ňom našli tri mŕtve osoby. Išlo o 56-ročnú ženu, ktorá ležala v spálni na posteli, jej 60-ročného manžela a v ďalšej izbe na gauči ležal ich 33-ročný syn,“ uviedla Martina Kredatusová, hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Trnave. Podľa informácií denníka Pravda našla polícia 60-ročného muža obeseného a vedľa jeho ženy ležal usmrtený pes.

Do bytu na druhom poschodí sa policajti dostali s pomocou hasičov, rebríkom cez okno. „Polícia vykonala obhliadku miesta činu a začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy,“ uviedla Kredatusová. Obhliadajúci lekár určil ako predbežnú príčinu ich smrti zlyhanie srdcovej činnosti.

Podľa záchranára Viliama Dobiáša je príčina smrti jasná len v prípade obeseného otca, u ktorého podľa neho došlo k prerušeniu prívodu kyslíka a následne k zástave srdca. O tom, čo mohlo viesť k zlyhaniu činnosti srdca v prípade jeho manželky a syna, sa dá len špekulovať. „Za tým môže byť otrava liekmi, ktoré vyvolajú bezvedomie, a v bezvedomí dôjde k vdýchnutiu žalúdočného obsahu a človek sa v spánku zadusí,“ hovorí o jednom z možných scenárov Dobiáš. Ich smrť podľa neho mohol vyvolať aj jed, ktorý priamo zastaví dýchanie. „Mohlo to spôsobiť aj nedokonalé spaľovanie dreva, uhlia, plynu, kedy sa oxid uhoľnatý naviaže na hemoglobín (poz. red. červené krvinky), krv nedokáže prenášať kyslík a človek sa zadusí,“ vysvetlil lekár. Pripustil, že mohlo ísť aj o udusenie či otravu alkoholom.

Miestni obyvatelia si tragédiu nedokážu vysvetliť. Podľa nich išlo o nekonfliktnú rodinu, ktorá síce bojovala s dlhmi a hrozila im exekúcia, ale žila pokojným životom. „Muž pracoval v pohrebníctve a po večeroch ako strážnik. Jeho manželka bola na invalidnom dôchodku. Ich syn pracoval v Maďarsku. Napriek existenčným problémom vyzerali, že majú šťastné manželstvo,“ povedala obyvateľka Veľkého Medera, ktorá nechcela uviesť svoje meno. Susedia rodiny tvrdia, že deň pred tragédiou rodina oslavovala a nič nenasvedčovalo tomu, že by si chceli siahnuť na život.

Podľa medializovaných informácií si mala rodina svoju smrť vopred naplánovať a zanechala list na rozlúčku. Kredatusová to však poprela: „Rodina list na rozlúčku nezanechala,“ uviedla. Psychológ a súdny znalec Robert Máthé tvrdí, že hrozba exekúcie môže byť motívom na skoncovanie so životom. „Tomuto hovoríme bilančná samovražda, keď sa človek rozhoduje na základe pre neho neznesiteľných životných udalostí,“ vysvetlil psychológ. Podľa neho sa stáva, že jeden člen rodiny sa rozhodne situáciu riešiť takouto cestou a napokon nespácha samovraždu sám, ale zoberie so sebou aj niekoho z rodiny. „Otec sa mohol obesiť a ostatní ho mohli nasledovať, ak sa stotožnili s jeho názorom, že tá exekúcia ich môže zruinovať a nie je pre nich významné žiť. Možné je však aj to, že otec sa mohol pričiniť o to, že ostatní členovia boli otrávení, ako to na prvý pohľad vyzerá, a potom by to bola rozšírená samovražda,“ doplnil Máthé.

Oslava deň pred tragédiou mohla byť podľa psychológa rozlúčka. „V tomto prípade vyzerá celý prípad racionálne. Nevyzerá to na nejaký skrat, ale na konanie na základe určitej úvahy a rozhodnutia. Buď to plánovali všetci, alebo len jeden a ten zobral ostatných so sebou. Tých možností je viac vrátane cudzieho zavinenia, čo preveruje polícia,“ zhodnotil Máthé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #samovražda #Veľký Meder