Poznal niekto skutočnú cenu busty od Berniniho?

Kauza originálu busty pápeža Pavla V., ktorá bola na Slovensku dlhé roky považovaná za kópiu, naberá na obrátkach. Jej predajom a vývozom sa bude zaoberať krajská bratislavská prokuratúra.

29.07.2015 12:00
debata (24)
Bustu Pavla V. ponúkali v aukcii za 47-tisíc... Foto: SOGA
Bernini Bustu Pavla V. ponúkali v aukcii za 47-tisíc eur, teraz sa zdá, že jej hodnota je 150-násobne vyššia.

Dielo za 24-tisíc eur predala zahraničnému záujemcovi aukčná spoločnosť Soga. Ten však mal na nej údajne zarobiť až 30 miliónov eur, keď sochu od neho odkúpilo Gettyho múzeum v Los Angeles. Autorom busty je slávny taliansky sochár, architekt a maliar Giano Lorenzo Bernini.

Krajská prokuratúra bude konať na základe trestného oznámenia ministra kultúry Mareka Maďariča, ktoré podal 10. júla. Maďarič sa rozhodol podať trestné oznámenie pre podozrenie, že osoby, ktoré sa zúčastnili na predaji busty, mohli poznať jej skutočnú cenu a že tí, ktorí posudzovali jej pamiatkovú hodnotu, mohli konať v rozpore so zákonmi.

Busta z pozostalosti výtvarníka Ernesta Zmetáka bola na Slovensku považovaná za dielo neznámeho autora. Cez aukčnú spoločnosť Soga ju predali do zahraničia Clémentovi Guenebeaudovi. Súhlas s vývozom diela za hranice mu vydalo ministerstvo kultúry.

Kontrola tohto vývozu, ktorú nariadil Maďarič, odhalila chyby úradníkov. „Výsledky kontroly odhalili vážne pochybenia a otvorili otázky, na ktoré dá možno definitívnu odpoveď až vyšetrovanie,“ tvrdí v stanovisku rezort.

Hoci nový majiteľ pri žiadosti o vývoz uviedol, že zrejme ide o originál v hodnote okolo 7 miliónov eur, štátna radkyňa v liste pre komisiu, ktorá vývoz povoľuje, uviedla, že ide iba o dielo podľa Berniniho. Prečo žiadosť majiteľa sochy zmenila, nevedela podľa ministerstva vysvetliť.

Rovnako členovia komisie nedokázali objasniť, prečo nepožiadali o znalecký posudok súdneho znalca, ale rozhodovali sa len na základe skutočnosti, že na aukcii v Soge bola v minulosti neúspešne busta dražená ako dielo neznámeho talianskeho sochára. Štátna radkyňa, členovia komisie aj generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva dostali výpoveď.

Minister podal aj podnet na rozkladovú komisiu ministerstva kultúry, aby preskúmala, či nebol pri vydávaní povolenia na vývoz porušený zákon. Ak by komisia porušenie zákona potvrdila, môže byť povolenie na vývoz busty zrušené. „V takom prípade môžu právnici začať skúmať, či existujú právne možnosti žiadať o návrat busty z USA,“ podotklo ministerstvo.

Traja dediči výtvarníka Ernesta Zmetáka, do ktorého pozostalosti busta pápeža Pavla V. patrila, už začali podnikať prvé kroky na získanie finančného vyrovnania od tých, ktorí od múzea zinkasovali milióny. S touto iniciatívou ich oslovila aukčná spoločnosť Soga.

„Budeme požadovať slušné vyrovnanie z rozdielu medzi cenou, za ktorú bola socha tu predaná a za ktorú ju kúpilo Gettyho múzeum. Spracovali a predložili sme dedičom návrh zmluvy, aby sme ich mohli zastupovať v tomto spore a máme už aj vytypovanú advokátsku kanceláriu,“ komentoval nasledujúce kroky výkonný riaditeľ aukčnej spoločnosti Soga Ján Abelovský. Dvaja z dedičov už zmluvu s aukčnou spoločnosťou podpísali, tretí je o nej informovaný.

„Čo sa týka slušného vyrovnania, v tomto prípade podľa mňa nejde ani tak o niečo nárokovateľné, skôr o to, čo je slušnosťou,“ skonštatoval advokát Leo Vojčík, ktorý sa špecializuje na autorské práva.

Posúdenie pravosti diela bolo podľa Vojčíka na odborníkoch, ktorými disponovala v tomto prípade aj aukčná spoločnosť. Tá sa bustu už v rokoch 2013 a 2014 dvakrát neúspešne pokúšala predať.

„Aukčná sieň neprišla na to, akú skutočnú hodnotu má umelecké dielo. Teraz je podľa môjho názoru dôležité, či dedičov niekto neuviedol do omylu. To je teraz na ďalšiu analýzu,“ uzavrel advokát.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Busta pápeža Pavla V.