Pád vrtuľníka neprežil kapitán Richard Sépi, ďalšie lety Mi-17 pozastavili

V univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) lekári začali operovať 38-ročného pilota Petra Pavlinského, ktorý utrpel v utorok vážne zranenia pri leteckej havárii vojenského vrtuľníka.

29.07.2015 10:18 , aktualizované: 10:33
Geraltov, pád vrtuľníka Foto: ,
Vojenský vrtuľník Mi-17 z prešovského Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša havaroval v lokalite Hradisko pri obci Geraltov v okrese Prešov.
debata (2)

Potvrdila to hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. Doložila, že operácia potrvá niekoľko hodín. Pilot pri havárii utrpel viaceré zranenia chrbtice, trupu a dolných končatín. Lekárom sa pred operáciou podarilo stav pacienta stabilizovať, bol pri vedomí a komunikoval.

Pád vojenského vrtuľníka v utorok neprežil kpt. Richard Sépi. Oficiálne to potvrdili z tlačového odboru ministerstva obrany. Išlo o druhého pilota vrtuľníka. Mal 40 rokov. Zostala po ňom žena a dieťa. Prvým pilotom bol kpt. Peter Pavlinský. Palubný technik na palube havarovaného stroja bol ppráp. Tibor Šoltés.

Obaja piloti boli skúsení, nalietaných mali vyše 1 300 letových hodín a 900 letových hodín mal palubný technik. Vojenský vrtuľník Mi-17 z prešovského Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša havaroval v utorok krátko po 14.00 h v lokalite Hradisko pri obci Geraltov v okrese Prešov.

Kapitán Richard Sépi  neprežil pád vojenského... Foto: SITA, MO SR
Richard Sépi Kapitán Richard Sépi neprežil pád vojenského vrtuľníka pri obci Geraltov.

Pád vojenského vrtuľníka Mi-17 počas cvičného letu je potvrdením náročnosti vojenského povolania a nebezpečia nielen v boji, ale aj pri príprave profesionálnych vojakov. Zdôrazňuje sa to v stanovisku prezident Zväzu vojakov Slovenskej republiky Tomáš Švec. Zväz informáciu o nešťastí prijal s veľkou ľútosťou. Rodine zosnulého vojaka vyjadrujú úprimnú sústrasť a skoré vyzdravenie vojakom, ktorí pád vrtuľníka prežili.

Úprimnú sústrasť rodine vojaka rýchle uzdravenie dvom zraneným vojakom vyjadril v noci na mieste tragédie minister obrany Martin Glváč. Príčinu nehody si zatiaľ nikto netrúfa povedať. „Tých možností je veľa, mne by to naozaj neprináležalo a počkám si na expertízu, ktorá to dokáže,” uviedol minister. Podľa jeho slov išlo o dvoch veľmi skúsených pilotov prvej kategórie a jedného rovnako skúseného palubného technika, ktorí sa zúčastnili operácie v zahraničí. Piloti mali nalietaných vyše 1 300 letových hodín a 900 letových hodín mal palubný technik. Boli v takom veku, že by boli ešte vhodní na preškolenie na novú techniku, ktorú rezort v týchto dňoch obstaral.

Minister informoval, že na mieste pádu vrtuľníka Mi-17 sa urobili nevyhnuté úkony a zabezpečil sa priestor v lesnom teréne tak, aby sa ráno mohlo pokračovať v skúmaní vraku helikoptéry. Zisťovanie skutkového stavu majú na starosti odborníci z leteckého úradu.

Ďalšie lety na vrtuľníkoch Mi-17 pozastavili

Glváč uviedol, že ihneď po havárii vrtuľníka boli pozastavené ďalšie lety na vrtuľníkoch Mi-17 až do odvolania, mimo leteckej pátracej a záchrannej služby. Minister poznamenal, že vrtuľník, ktorý havaroval, bol jedným z modernejších, vyrobený v roku 1985. V roku 2011 prešiel generálnou opravou a jeho životnosť bola do roku 2020 a resus do roku 2018 (garantovaná bezpečnosť lietania, poz. red.), čo predstavuje ešte okolo 350 letových hodín.

„Nechcem špekulovať o tom, že to bola technická závada. Bude to predmetom skúmania,” zdôraznil Glváč. Do vyšetrovania sa nechce žiadnym spôsobom pliesť, prenecháva to na odbornú komisiu, aby nedošlo k jeho zmareniu. Jeho úlohou bude vyhodnotenie stavu, ktorý vzíde z vyšetrovania.

Veliteľ vzdušných síl Miroslav Korba, ktorý slúžil 20 rokov na prešovskom letisku a bol jeho veliteľom sedem rokov, celú posádku havarovaného vrtuľníka osobne poznal. „S každým z nich som lietal, väčšinu z nich som aj učil lietať”, povedal. O to citlivejšie vníma dnešnú tragédiu. Prezradil, že pri havárii zahynul kapitán vrtuľníka. Posádka vykonávala bežný výcvik. Jej úlohou bolo vyhľadávanie alebo záchrana – pomoc ľuďom v núdzi. „Je otázkou, či vyhľadávali priestor, kde by mohli simulovať záchrannú situáciu, alebo chceli pristáť,” povedal. Korba nemá informácie o tom, že by sa posádka snažila núdzovo pristáť.

Druhý zástupca náčelníka generálneho štábu Pavel Macko zdôraznil, že išlo síce o náročný, ale bežný výcvik. Na takúto službu sú cvičení a musia zvládať aj ťažký terén.

Vojenský vrtuľník Mi-17 z prešovského Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša havaroval v utorok krátko po 14.00 v lokalite Hradisko pri obci Geraltov v okrese Prešov. Na palube boli tri osoby, išlo o prvého a druhého pilota a palubného technika. Jeden z posádky zahynul, dvaja utrpeli ťažké zranenia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #vojaci #pád vrtuľníka #Geraltov