Boj s hazardom vyhralo Brno po piatich rokoch

V Bratislave sa stále zbierajú podpisy pod petíciu, ktorej cieľom je zakázať hazardné hry na území hlavného mesta. Aby bola úspešná, je potrebné vyzbierať podpisy minimálne od tridsiatich percent jeho obyvateľov, čo je asi 106-tisíc ľudí. Proti hazardu sa najskôr postavili starostovia mestských častí, neskôr sa k nim pridal aj primátor.

30.07.2015 06:00
debata (2)

Príkladom by v tomto smere mohlo byť Brno, kde aktivisti dosiahli úplný zákaz hracích automatov v meste. O tom, ako sa im to podarilo, porozprával pre Pravdu brniansky námestník primátora, bývalý aktivista a líder hnutia Žít Brno Matěj Hollan.

Brniansky námestník primátora Matěj Hollan (na... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Matěj Hollan Brniansky námestník primátora Matěj Hollan (na snímke) tvrdí, že mnoho obcí v Česku úplne alebo aspoň čiastočne ruší najnebezpečnejšie formy hazardu.

Čo majú Bratislavčania robiť, ak chcú zakázať hazard vo svojom meste?
Treba apelovať na politikov a zákonodarcov. Ukazovať, že tvrdý hazard spoločnosti nič neprináša. Viem, že na Slovensku je odlišná právna úprava oproti Česku. U vás sa musí vyzbierať pomerne vysoký počet podpisov na to, aby hazard mesto alebo mestská časť zakázali. Pokladám to za víťazstvo lobistických skupín, ktoré si toto ustanovenie do zákona prebojovali. Ale občania a aktivisti by sa tým nemali nechať zastrašiť. Nejaký čas bude trvať, kým sa vyzbiera potrebný počet podpisov, ale potom budú môcť o tom konečne sami rozhodnúť.

Ako dlho to trvalo vám, kým ste sa dostali k dnešným výsledkom?
Problémom sa zaoberáme päť rokov a výsledok je taký, že štát sa začal správať podstatne uvedomelejšie a množstvo obcí v celej Českej republike úplne alebo aspoň čiastočne najnebezpečnejšie formy hazardu ruší.

Čo vás viedlo k tomu, že ste začali bojovať s hazardom v Brne?
Popudy boli dva. S hazardom je často spojená politická korupcia, proti ktorej sme sa chceli postaviť. Tým druhým bol fakt, že hazard spôsobuje v Českej republike veľmi závažné problémy. V sociálnej oblasti, v rodinách. Ak je niekto od hazardných hier závislý, trpia tým aj ľudia okolo neho. Česko bolo krajinou s najväčším počtom herní v Európe.

Ročné zisky z hazardných hier predstavovali pre Brno desiatky miliónov českých korún. Ale mesto sa týchto peňazí rado vzdalo.

Podporovala vaše plány hneď od začiatku aj verejnosť?
Áno. Táto téma je v našej spoločnosti dlhodobým problémom. Herne a automaty ľudia v meste nechceli a našu iniciatívu od začiatku podporovali. Lobistické skupiny nás možno trochu podcenili. A keď si to uvedomili, bolo pre ne už neskoro. Vedeli, že keby nás zastrašovali, budeme to medializovať.

Máte aj osobnú skúsenosť s gamblerstvom?
Dlhodobo so mnou v boji proti hazardným hrám spolupracuje kolega Martin Svoboda. Práve on sa roky krútil v začarovanom kruhu rulety. Prišiel kvôli tomu o množstvo peňazí, rodinný život, ale aj úspešný biznis. Na automatoch prehral osem miliónov českých korún (asi 296-tisíc eur, pozn. red.). Svoje nepríjemné skúsenosti sa však rozhodol využiť v boji proti rozrastajúcemu sa hazardu a v čo najväčšej miere tak zabrániť ďalším rodinným tragédiám a smutným osudom. Založil združenie Občania proti hazardu s cieľom, aby takýchto ľudí bolo v budúcnosti čo najmenej.

Hazardné hry sú pre mestá a štát pomerne bohatým zdrojom príjmu. Nechýbajú teraz Brnu tieto peniaze?
Ročné zisky z hazardných hier predstavovali pre Brno desiatky miliónov českých korún. Ale mesto sa týchto peňazí rado vzdalo. Museli sme si vybrať medzi tým, či chceme žiť v bezpečnom meste, alebo medzi ziskovými herňami. Mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že uprednostní zdravie a bezpečnosť občanov. Nemôžeme všetko merať peniazmi. Pozerať sa na problém len z pohľadu rozpočtu je veľmi krátkozraké, pretože v celkových číslach sa to štátu nevypláca.

Lobistické skupiny argumentujú tým, že príliš silná regulácia či zákaz spôsobia rozmach ilegálneho hazardu, a tým aj organizovaného zločinu.
Organizovaným zločinom je už samotný legálny hazard. Ukazuje sa, že nejaké ilegálne herne v Česku vznikajú, ale ak je to daň za to, že tu nemáme tritisíc hracích automatov, ale bude tu pár desiatok nelegálnych, je to stále dobrý výsledok. Dostupnosť hazardných hier sa tým dramaticky zníži. Spolupracujeme s políciou a ďalšími štátnymi orgánmi na tom, aby sme si dokázali poradiť aj s čiernym hazardom. Rozhodne to pre nás nie je argument na to, aby sme nepristúpili k radikálnemu obmedzeniu hracích automatov.

Nechodia teraz ľudia z Brna častejšie hrávať do okolitých miest?
Pri závislosti je rozhodujúcim faktorom dostupnosť. Potvrdzujú to aj štúdie. Kde nie sú herne, tam do nich ľudia nechodia. Len minimum hráčov je na tom finančne tak dobre, aby mohli za hazardom cestovať. Sú samozrejme aj takí, ktorí chodia z mesta do mesta. Ale z celkového počtu je to len zlomok.

Takže herne z Brna definitívne zmiznú?
Od prvého januára je v platnosti vyhláška, ktorá zakazuje hracie automaty v celom Brne. Teraz musí ministerstvo financií odobrať licencie na prevádzku herní. Postupne sa mu to darí a v priebehu niekoľkých mesiacov nebude v Brne jediný legálny automat. Dovtedy platí v Brne obmedzenie otváracích hodín, a to najmä pre ochranu detí. Herne musia byť zatvorené v čase školského vyučovania, medzi siedmou a štrnástou hodinou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #Brno #automaty