Mimovládky: Humanitárna a rozvojová pomoc Slovenska je nedostatočná

Ak chce Slovensko pomáhať utečencom tam, odkiaľ prichádzajú, a prispieť tak k trvalejšiemu a efektívnemu riešeniu súčasnej utečeneckej krízy v Európe, musí zásadne zvýšiť prostriedky, ktoré dáva na humanitárnu pomoc a rozvojovú spoluprácu. Na stredajšom stretnutí mimovládnych rozvojových organizácií s novinármi to povedal Branislav Tichý, riaditeľ občianskeho združenia Človek v ohrození.

29.07.2015 14:16
debata (49)

Vyjadril sa na margo vyhlásení slovenských predstaviteľov, že vláda bude radšej viac pomáhať v krajinách pôvodu a tranzitu utečencov s cieľom zabrániť hromadnej imigrácii do Európy, než prijímať väčšie počty imigrantov na Slovensko. Slovensko síce poskytuje humanitárnu aj rozvojovú pomoc, podľa Tichého je však nedostatočná.

Na humanitárnu pomoc Slovensko podľa Tichého za posledné štyri roky vynaložilo približne 540 tisíc eur ročne. Ako príklad uviedol Sýriu, odkiaľ prichádzajú desaťtisíce utečencov aj do Európy. Od začiatku sýrskeho konfliktu v roku 2011 Slovensko poskytlo na pomoc sýrskym utečencom asi 400 000 eur, čo je 100 000 eur ročne.

Podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) život jedného sýrskeho imigranta v jordánskom utečeneckom tábore stojí približne 3 400 eur ročne. „Podľa týchto prepočtov Slovensko pomáha priamo na mieste asi 30 sýrskym utečencom ročne,“ povedal Tichý, podľa ktorého takýto príspevok humanitárnej pomoci nie je dostatočný.

Aj obyvateľstvo Slovenska vo všeobecnosti podporuje pomoc utečencom mimo našej krajiny. Od roku 2011 však všetky humanitárne organizácie vyzbierali od občanov dohromady asi 80 000 eur na podporu sýrskych utečencov. „Každý z nás tak prispel asi jeden a pol centom za štyri roky na pomoc sýrskym utečencom,“ konštatoval Tichý.

Po vstupe do Európskej únie sa Slovensko zaviazalo prispievať 0,33 percenta hrubého národného dôchodku (HND) na rozvojovú spoluprácu do roku 2015, od tohto roku 0,7 percenta HND. V minulom roku však SR poskytovala rozvojovú pomoc na úrovni len 0,08 percenta HND.

„V tejto súvislosti sú výroky našich politikov, že máme pomáhať tam, odkiaľ utečenci pochádzajú, skôr prázdnymi rečami ako reflexiou reality. Ak už nie pre etickú povinnosť pomáhať utečencom žiť dôstojný život, tak minimálne pre to, aby sme pred našimi partnermi, ktorým sme sa zaviazali k uvedeným číslam, nevyzerali nedôveryhodne,“ povedal Tichý.

Príčiny imigrácie sú buď krátkodobé ako konflikty a katastrofy, ktorých dopady sa riešia poskytovaním humanitárnej pomoci alebo dlhodobé ako napríklad pretrvávajúca chudoba spôsobená neschopnosťou štátov zabezpečiť optimálne životné podmienky. Dlhodobé dôvody sa minimalizujú rozvojovou spoluprácou.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #utečenci #humanitárna pomoc #mimovládne organizácie