Vdovy a vdovci dostanú druhú šancu na získanie penzie

Vdovy a vdovci budú môcť opäť požiadať o trvalý dôchodok. Nový návrh zákona to umožní tým, ktorí ovdoveli pred rokom 2004. Za roky, počas ktorých dôchodok nedostávali, im k nemu pribudne aj valorizácia. Zmeny by mali platiť od januára 2016

30.07.2015 14:00
sociálna poisťovňa, dôchodok, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Vdovy a vdovcov delí dnes zákon na dve skupiny. Na tých, ktorí prišli o partnera pred rokom 2004, a tých, ktorí ovdoveli po tomto roku. Pre prvú skupinu ľudí platili oveľa prísnejšie kritériá na získanie dôchodku a mnohí ho ani nepoberajú. Návrh novely zákona o sociálnom poistení odstraňuje túto diskrimináciu.

Pred rokom 2004 musela vdova do jedného roka od smrti manžela splniť podmienky na to, aby penziu dostala. Medzi podmienkami boli napríklad vek nad 50 rokov či invalidita. Vdovec mal zase na splnenie kritérií tri roky. Stalo sa, že niektorí ľudia sa k penzii vôbec nedostali, pretože časová lehota bola pre nich krátka.

Navrhovaná novela zákona o sociálnom poistení, ktorú pripravil rezort práce, chce tieto časové obmedzenia zrušiť a umožní im o penziu požiadať opäť. Platiť by mala od januára budúceho roka, rokovať o nej musí ešte vláda a potom parlament.

Ministerstvo práce sa pre tento krok rozhodlo po tom, ako dostalo viacero sťažností. „Právnou a vecnou analýzou dospelo ministerstvo k záveru, že žiadosti dotknutých vdov a vdovcov sú opodstatnené. Riešenie problémov tohto druhu má však v závislosti od ich závažnosti, rozsahu a sociálno-ekonomických dôsledkov svoju logickú postupnosť,“ konštatovala Daniela Rodinová z tlačového odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podľa Rodinovej je hlavným cieľom odstrániť rozdielnosti podmienok na výplatu vdovských a vdoveckých dôchodkov. „Vdovy a vdovci, ktorí ovdoveli pred rokom 2004, vnímajú súčasnú situáciu ako nerovnaké zaobchádzanie. Máme záujem prijať opatrenia smerujúce k zmene právnej úpravy, ktorá vzniknutú nerovnosť odstráni. Problém chceme riešiť do konca roka,“ dodala Rodinová.

Vdovcom zákon po novom určuje presnú výšku dôchodku. Dostávať by mali 136,50 eura mesačne. Vdovám bude vyplácaná suma, ktorá im patrila pôvodne. V oboch prípadoch sa im dôchodok ešte zvýši zhodnotením za každý rok, v ktorom ho nedostávali.

Ministerstvo nebude plošne zisťovať, kto pred viac ako desiatimi rokmi stratil nárok. O opakované schválenie dôchodku musia záujemcovia požiadať sami. Nárok sa bude odznova posudzovať, ale podľa predpisov spred roku 2004. Spĺňať teda budú musieť rovnaké podmienky, ako keď o dôchodok žiadali prvýkrát, len nebudú obmedzení časom.

Vdovy získali penziu vtedy, ak mali viac ako päťdesiat rokov, vychovávali aspoň tri deti, mali priznanú invaliditu alebo mali viac ako štyridsaťpäť rokov a starali sa o dve deti. Pre vdovcov bol podmienkou dôchodkový vek alebo plná invalidita. Tieto isté kritériá sa budú posudzovať aj dnes.

Pokiaľ vdova alebo vdovec pracujú, pribudne im k dôchodku aj mzda. Výška dôchodku sa pri spojení s príjmom z práce nezníži. Nárok naň zanikne, ak sa človek rozhodne vstúpiť do nového manželstva alebo sa mu dokáže úmyselné usmrtenie partnera. Pozostalostné penzie bude vyplácať Sociálna poisťovňa. Na rozhodnutie o pridelení dôchodku bude mať najviac šesť mesiacov od doručenia žiadosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #vdovský dôchodok #vdova #vdovec #vdovecký dôchodok