Čižnár podal dovolanie pri rozsudku Harabinovho senátu

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal mimoriadny opravný prostriedok proti rozhodnutiu Harabinovho senátu, ktorý oslobodil dvoch policajtov odsúdených za korupciu.

30.07.2015 14:21 , aktualizované: 16:24
Jaromír Čižnár, generálny prokurátor Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár
debata (13)

„V trestnej veci obvinených Maroša P. a Mgr. Jaroslava S. podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár dovolanie proti rozsudku Najvyššieho súdu z mája 2015 z dôvodu, že týmto rozhodnutím mali byť porušené konkrétne ustanovenia Trestného poriadku a Trestného zákona v prospech obvinených Maroša P. a Mgr. Jaroslava S.," uviedla hovorkyňa generálnaj prokuratúry Andrea Predajňová. O dovolaní bude rozhodovať iný senát Najvyššieho súdu, nie ten, čo rozhodol a šéfuje mu Harabin.

Inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá vyšetrovala policajtov pre korupciu, totiž spochybnil Harabinov senát ako nezákonnú. Policajta, ktorého poslal Špecializovaný trestný súd za mreže na päť rokov, oslobodil. V rozsudku z konca mája, ktorý má Pravda k dispozícii, traja sudcovia – Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský píšu, že „sekcia kontroly a inšpekčnej služby nie je súčasťou Policajného zboru, a preto nemôžu vykonávať vyšetrovanie trestných činov a preverovanie oznámení o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že bol spáchaný trestný čin, i keby išlo o trestnú činnosť policajtov. Pokiaľ minister vnútra nariadením z roku 2007 zriadil sekciu kontroly a inšpekčnej služby a ju podriadil priamo pod ministra vnútra, urobil tak v obidvoch prípadoch bez najmenších pochybností v rozpore so zákonom“.

Právnu analýzu rozhodnutia trojčlenného Harabinovho senátu robil zástupca trestného odboru Generálnej prokuratúry Jozef Čentéš.

Inšpekčná služba je jednou zo zložiek Policajného zboru, čo je uvedené aj v zákone o Po­licajnom zbore. Jej presun priamo pod ministra vnútra bol zdôvodnený snahou o zaručenie nezávislosti inšpekcie od ostatných štruktúr Policajného zboru. Na inšpekcii pracujú policajti vyšetrovatelia. Tí si plnia úlohy v rámci Policajného zboru. Ich cieľom je odhaľovať trestnú činnosť páchanú mužmi a ženami zákona.

„Vyňatie sekcie Úradu inšpekčnej služby je z toho dôvodu, aby som neriadil aj tých, ktorí policajtov vyšetrujú,“ upozornil policajný prezident Tibor Gašpar. Inšpekcia je podľa viacerých odborníkov zaradená pod ministra vnútra už od roku 1994, len mala predtým iný názov – Úrad inšpekčnej služby Policajného zboru.

Oslobodenie policajta je v krátkom čase druhý verdikt Harabinovho senátu, ktorý vyvolal ostrú kritiku.

Predsedníčka Najvyššieho súdu čaká na podklady

V prípade Harabina existuje podozrenie, či nedošlo k svojvoľnému výkladu zákona, čo je podľa zákona o sudcoch disciplinárne previnenie. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová už avizovala, že predovšetkým v súčasnosti zisťuje skutočný stav veci, aby „bolo množné ustáliť existenciu disciplinárnej zodpovednosti Štefana Harabina“. To je možné len po zadovážení všetkých podkladov – spisov a príslušných stanovísk.

Podľa Švecovej promptné vybavenie, resp. riešenie káuz Štefana Harabina by bolo na úkor kvality ich vybavenia a navyše by to mohlo byť aj v priamom rozpore so zákonom. Potrebné podklady na rozhodnutie by mala mať Švecová k dispozícii v septembri.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #generálny prokurátor #Štefan Harabin #dovolanie #inšpekčná služba