Mimovládky: Referendum v Gabčíkove je hysterický dôsledok hysterickej diskusie

Riešenie situácie s utečencami zriadením dočasného utečeneckého tábora v Gabčíkove je podľa Laca Oravca z Nadácie Milana Šimečku jedna veľká fraška pred Európskou úniou a Bruselom. Problém gabčíkovského zariadenia nie je podľa neho v tom, či má alebo nemá byť, ale že predstavuje hlboké pokrytectvo.

30.07.2015 16:45
Gabčíkovo, utečenci Foto: ,
Účelové zariadenie STU v Gabčíkove, kde by mohli byť migranti ubytovaní.
debata (79)

„Nie sme schopní a ochotní otvoriť naše zariadenia pre skutočných žiadateľov o azyl, ktorí by chceli v tejto krajine zostať a takto preženieme cez jedno naše zariadenie veľký počet ľudí a budeme mať hrdinský pocit, ako veľmi sme pomohli,“ povedal. Oravec osobne podporuje zriadenie zariadenia v Gabčíkove, no ako povedal, „principiálne sme ponúkli veľmi málo na riešenie situácie s utečencami.“

Miestne referendum týkajúce sa migrantov považuje Oravec za smutné a nešťastné ako aj za hysterický dôsledok veľmi hysterickej diskusie za posledné mesiace a za dôsledok založený na veľkých vášňach a skrytej nenávisti.

„Už len s ohľadom na to, akú funkciu má plniť zariadenie v Gabčíkove, ktoré má byť výpomocou pre inú krajinu a má primárne slúžiť na dočasné sprostredkovanie bývania pre ľudí, ktorí dnes žijú v oveľa nehumánnejších podmienkach,“ vysvetlil.

Oravec: Slovensko sa tvári akoby sa ho globálne problémy netýkali

Položenie otázky, či ľudia súhlasia alebo nesúhlasia so zriadením dočasného utečeneckého tábora, pripadá Oravcovi nie ako referendum, ale ako prieskum verejnej mienky. „Pripadá mi to viac ako prieskum a nie ako nejaké reálne rozhodnutie o lokálnej politike,“ upozornil.

No aj takúto najnižšiu možnú pomoc, ktorú vie Slovensko ponúknuť, sme ako krajina či obyvatelia schopní odmietnuť, poznamenal. „Je to priam barbarské, zaslepené až uzavreté. Dávame jasne najavo, že Slovensko sa chce tváriť, akoby sa nás tieto globálne problémy vôbec netýkali,“ uviedol.

Obyvateľom Gabčíkova sa však takéto riešenie podľa Laca Oravca z Nadácie Milana Šimečku nedá zazlievať. „Keď ide o bratie niečoho z Európskej únie, je to v poriadku, no keď máme my nejakým spôsobom prejaviť solidaritu, tak už sme oveľa menej ochotní diskutovať,“ povedal. Pripomenul, že všetky podobné zariadenia, ktoré sa u nás v minulosti mali otvárať, nikde občania nevítali s veľkou radosťou a otvorenosťou, čo znamená, že máme u nás tradíciu strachu z neznámeho.

Ak príde k urnám v Gabčíkove polovica voličov, bude platné

Miestne referendum zamerané proti dočasnému pobytu migrantov v obci Gabčíkovo bude platné, ak v ňom svoj názor vyjadrí nadpolovičná väčšina obyvateľov obce oprávnených hlasovať. Ako sa uvádza v zákone o obecnom zriadení, „výsledky miestneho referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda“. Aj keď zákon stanovuje, že obecné zastupiteľstvo vyhlási výsledky miestneho referenda do troch dní od doručenia zápisnice o výsledkoch hlasovania na úradnej tabuli, výsledky referenda v Gabčíkove by mali byť jasné skôr.

Mimovládka: Gabčíkovo nemá dostatok informácií

Obec Gabčíkovo nemá dostatočné informácie o podmienkach zriadenia dočasného tábora pre žiadateľov o azyl. Ako ďalej uviedla právnička z Ligy za ľudské práva Barbora Meššová, ministerstvo vnútra s ľuďmi o podrobnostiach zriadenia azylového zariadenia oficiálne nekomunikovalo, akoby sa ich zvolené riešenie ani netýkalo. „Nepoznajú ani len obsah zmluvy podpísanej medzi slovenským a rakúskym ministerstvom vnútra. Jediné informácie majú obyvatelia aj predstavitelia obce iba z médií,“ poznamenala.

„Nedostatočné informovanie a komunikáciu ako aj nezapojenie obyvateľov Gabčíkova do hľadania optimálneho riešenia považujeme za nešťastné,“ upozornila právnička ligy Barbora Meššová. Ministerstvo vnútra by nemalo podľa nej podceňovať spôsob, akým s verejnosťou o prijímaní utečencov komunikuje.

Ignorovanie obyvateľov podporuje odmietavé nálady

Nezáujem o obyvateľov Gabčíkova považuje liga za jeden z ďalších nezvládnutých krokov rezortu vnútra v tejto oblasti. Ignorovanie obyvateľov, ktorých sa riešenie priamo dotýka, podporuje vo verejnosti negatívne, ba priam odmietavé nálady a podľa mimovládky aj podstatne prispelo k iniciatíve obyvateľov, ktorá vyvrcholí v nedeľu hlasovaním v miestnom referende.

Podľa Ligy za ľudské práva je pochopiteľné, že obyvatelia sa obávajú, pretože nevedia, čo bude realizácia konkrétneho opatrenia vlády pre ich každodenný život znamenať. Na druhej strane majú dlhoročnú skúsenosť s prítomnosťou žiadateľov o azyl na území svojej obce, pripomenula Meššová s tým, že drvivá väčšina utečencov bola bezproblémová a spolužitie mnohých národností na území jednej obce bolo unikátnym príkladom.

„Poznáme mnohých úspešných utečencov, ktorí prešli pobytom v tábore v Gabčíkove, uspeli na Slovensku, ostali tu a sú integrovaní, šťastní a vďační za šancu, ktorú im poskytli obyvatelia Slovenska, vrátane obyvateľov Gabčíkova. Neexistuje dôvod sa domnievať, že by títo utečenci, respektíve žiadatelia o azyl, ktorí majú prísť dočasne z Rakúska, boli iní ako tí, ktorí ubytovaním v azylovom tábore v Gabčíkove prešli v minulosti,“ vysvetlila.

Iniciatíva Inakosť o referende: Mýtus o pohostinnosti slovenského národa definitívne padá

Referendum o utečencoch je aj podľa výkonného riaditeľa Iniciatívy Inakosť Martina Macka dôsledkom protiutečeneckej hystérie vyvolanej niektorými politikmi, skupinami a médiami. Ako uviedol, rovnako, ako v prípade homosexuálov a tzv. referenda o rodine, aj v tomto prípade, aby sa u ľudí zadusil akýkoľvek pocit solidarity, sú utečenci vykresľovaní ako priama hrozba pre život, zdravie a majetok.

„Je to ale len jeden zo symptómov choroby slovenskej spoločnosti. S podobnými petíciami sa opakovane stretávajú organizácie spravujúce centrá pre bezdomovcov, týrané ženy, hospice a podobne,“ vysvetlil. Mýtus o „pohostinnosti slovenského národa“ tým podľa neho definitívne padá.

Priame porušenie základných ľudských práv a slobôd v prípade nedeľňajšieho referenda však podľa neho možno hľadať len ťažko. „Iná vec je, aký signál vysiela a že podobný prístup môžu zvoliť všetky obce a mestá na Slovensku,“ dodal.

Referendum bude v obci Gabčíkovo v nedeľu 2. augusta od 7:00 do 19:00. Výsledky starosta Iván Fenes odhadol na 21:00, zverejnia ich na internete. V zozname oprávnených voličov je zapísaných 4 300 ľudí, ktorí budú odpovedať na otázku „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?“ Obyvatelia Gabčíkova chcú v referende dočasné ubytovanie azylantov odmietnuť.

Minister vnútra Robert Kaliňák podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. V tomto prípade pôjde podľa rezortu o dočasné, niekoľkomesačné ubytovanie ľudí, ktorí sú v azylovom procese v Rakúsku a po jeho ukončení pôjdu späť.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Gabčíkovo #utečenci #referendum