Literatúra či striptíz? Spisovatelia burcujú za zachovanie svojho klubu

Spisovatelia volajú po záchrane Klubu slovenských spisovateľov v Bratislave. Ministerstvo kultúry im odporúča obrátiť sa na pamiatkarov a Literárny fond im vyjadruje podporu.

30.07.2015 17:15 , aktualizované: 17:46
Laurinská Foto: ,
V podzemných priestoroch budovy na rohu Laurinskej ulice vyše 35 rokov sídlil klub spisovateľov.
debata (9)

Dôvodom verejnej výzvy je, že podzemné priestory na Laurinskej ulici číslo 2 v centre hlavného mesta, slúžiace vyše 35 rokov literárnemu životu, sa údajne majú zmeniť na nočný striptízový klub. O zachovanie klubu pre kultúru volá Spolok slovenských spisovateľov (SSS), ktorý zverejnil na svojej webstránke výzvu Zachráňme Klub slovenských spisovateľov.

Maďarič spolok odkázal na pamiatkarov

Podľa čestného predsedu spolku Jaroslava Rezníka staršieho, Spolok slovenských spisovateľov urobí všetko pre to, aby sa z Klubu slovenských spisovateľov nestal nočný klub. Avizuje, že SSS sa mimoriadne zíde a rozhodne o ďalšom postupe. „Ak firma (Arthur DS, s.r.o., pozn. redakcie) neustúpi, tak využijeme všetky možnosti na záchranu Klubu slovenských spisovateľov pre kultúrnu verejnosť,“ povedal Jaroslav Rezník st., ktorý žasne „nad tým, kam až môže zájsť ľudská bezočivosť a chamtivosť po peniazoch“.

Spolok slovenských spisovateľov sa vo výzve obracia aj na ministra kultúry Mareka Maďariča s návrhom na zaradenie Klubu slovenských spisovateľov do zoznamu kultúrnych pamiatok, vrátane jeho interiéru. Ministerstvo kultúry v reakcii na výzvu odporúča spolku, aby sa obrátil na príslušný pamiatkový úrad.

Nájomná zmluva je na súde

Spolok zároveň žiada firmu Arthur DS, aby „bezodkladne rokovala so spolkom ako relevantným partnerom a s Literárnym fondom o ďalšej prevádzke Klubu slovenských spisovateľov.“ Literárny fond výzvu Spolku slovenských spisovateľov podporuje, je za zachovanie Klubu slovenských spisovateľov pre kultúru, riaditeľ Literárneho fondu Ladislav Serdahély však pripomína, že zmluvu na prevádzku klubu ukončil v roku 2013. Vtedy bola uzavretá nájomná zmluva spisovateľov s firmou Arthur. Pre Spolok slovenských spisovateľov bola nevýhodná a spolok požiadal súd o jej vyhlásenie za neplatnú.

Prevádzka klubu sa potom obnovila po kratšej prestávke na základe iniciatívy spisovateľov a vedúceho klubu Ondreja Antovszkého. 20. júla tohto roka sa však na vstupných dverách do budovy objavil oznam, že Klub spisovateľov končí. Spolok slovenských spisovateľov vzápätí vyzval nájomcu, aby nezmenil účel využívania tradičného klubu spisovateľov a zachoval jeho fungovnie. Navzdory tomu sa však 27. júla tohto roka objavil nad vstupným schodiskom do Klubu slovenských spisovateľov veľký nápis Arthur Night Club s vyobrazením striptízovej tanečnice, ktorý avizuje otvorenie nočného striptízového klu­bu.

Spolok tvrdí, že nájomca budovy firma Arthur DS rozhodol o zriadení nočného striptízového klubu bez vedomia spolku ako 50-percentného spoluvlastníka budovy a považuje to za „poburujúci a provokatívny zámer znehodnocujúci genia loci Klubu slovenských spisovateľov“. Dodáva, že „uvedený zámer nemá žiadnu oporu ani v zmluve o prenájme, na ktorú sa Arthur DS odvoláva ako na platnú, napriek tomu, že zmluva je predmetom súdnej žaloby vo veci jej neplatnosti.“

Arthur DS: Spolok spisovateľov Slovenska svoj záujem iba predstiera

Firma Arthur DS tvrdí, že Spolok spisovateľov Slovenska svoj záujem o klub spisovateľov iba predstiera. Prízvukujú, že do manažmentu nehnuteľnosti Dom spisovateľov vstúpili v septembri 2012, no už vtedy bolo podľa firmy zrejmé, že celá táto budova v centre Bratislavy je bez väčších investícii ekonomicky neudržateľná.

„Do budovy z obdobia socializmu sa od jej výstavby takmer nič neinvestovalo. Spolok spisovateľov Slovenska ako spoluvlastník budovy však odmieta akúkoľvek investíciu do jej opravy,“ uviedol konateľ spoločnosti Arthur DS Erik Mikurčík vo svojom stanovisku s tým, že už hrozilo nútené zavretie klubu i celej budovy. Podľa firmy sa spolok spisovateľov teraz pasuje za záchrancu „národnej kultúrnej pamiatky Klubu spisovateľov", no celú prevádzku v nevyhovujúcich priestoroch nechali na vyše 70-ročného Antovszkého.

„Pán Antovszký od SSS neuzrel žiadnu podporu. Sám platil nájom a držal prevádzku v rámci možností nad vodou. Spoločnosť ARTHUR DS niekoľkokrát za nášho pôsobenia v budove ponúkla SSS na užívanie aj priestory Klubu spisovateľov, tak isto ako aj priestory na predajňu Knihy. Scenár odpovede je však takmer vždy identický: „Máme záujem“, ale na konkrétne otázky kto, čo, kedy a za akých podmienok už nie je partner na rozhovor…,“ priblížila svoj pohľad na vec firma Arthur DS, ktorá je nájomcom budovy.

Podľa spoločnosti je vzhľadom na nevyhnutnosť technickej úpravy základnej infraštruktúry budovy prevádzka nočného klubu jediná zmysluplná. Ku konečnej podobe nočného klubu sa síce firma nateraz vyjadrovať nebude, ale tvrdia, že budova má svoju ekonomiku a každý príjem je pre firmu nevyhnutný. „Naša spoločnosť má záujem budovu kompletne zrekonštruovať, ale pre tento cieľ je nevyhnutná súčinnosť SSS, na ktorú trpezlivo vyčkávame už od začiatku tohto roku,“ uzavrel Mikurčík.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #striptíz #klub spisovateľov