Súd zastavil stíhanie Mareka T. obžalovaného z vraždy Deáka

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici vo štvrtok rozhodol o zastavení trestného stíhania Mareka T., obžalovaného ako objednávateľa vraždy Romana Deáka, pretože skutok je premlčaný. Uznesenie súdu nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Obžalovaný podnikateľ sa vyjadrí v zákonnej lehote.

30.07.2015 17:34
debata (2)

Bratislavského podnikateľa Mareka T., ktorého deportovali zo Seychel, súdia s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel. Práve tento gang si mal podnikateľ najať na vraždu Romana Deáka z viacerých dôvodov. Podľa prokuratúry to bolo z obzvlášť zavrhnutiahodnej pohnútky, s úmyslom získať majetkový prospech a tento čin mal byť spáchaný obzvlášť surovým spôsobom.

Podľa senátu ŠTS sa od januára tohto roku doteraz vykonalo množstvo dôkazov, senát vypočul rad svedkov. Ale ani jeden dôkaz nepotvrdil, že podnikateľ si vraždu objednal s úmyslom získať majetkový prospech, resp. aby bola spáchaná surovým spôsobom. Súd nezistil žiadne dôkazy, ktoré by bez akýchkoľvek pochybností potvrdili vinu Mareka T. a preto jeho konanie posudzoval ako menej závažné.

V tom prípade je premlčacia doba desať rokov, ktoré uplynuli v roku 2009, pretože podľa obžaloby si Marek T. vraždu objednal v lete 1999. Rozhodnutie senátu o zastavení trestného stíhania jeden z podnikateľových obhajcov Peter Agalarev prijal s uspokojením a dodal, že to očakával.

Dokazovanie v procese s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel sa skončilo. Senát sa zločineckou podskupinou zaoberá od 20. januára tohto roku a počas 30 pojednávacích dní vypočul okrem obžalovaných rad svedkov a znalcov.

Pojednávanie odročili na október, keď sa uskutočnia záverečné reči. Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí. Róbert L. alias Kýbel je na úteku s kamarátom Martinom B., zvaným Rus. Koná sa proti nim ako proti ujdeným a je na nich vydaný medzinárodný zatykač. Obžalovaný Jozef R. zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti.

Podľa prokurátora obžalovaní majú na svedomí vraždy podnikateľa Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka. Kýbel sa šéfom skupiny stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Gang pôsobil v Bratislave, na Záhorí a v Senci.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Deák #obvinenie z vraždy