Európania sa boja prílevu utečencov viac ako nezamestnanosti či chudoby

Občania EÚ vrátane Slovákov sa v súčasnosti na európskej úrovni najviac obávajú prisťahovalectva. Podľa prieskumu Európskej komisie Eurobarometer obavy z prílevu utečencov vyjadrilo 38 percent Európanov, Slováci za týmto priemerom zaostávajú o tri percentá.

31.07.2015 18:02
Francúzsko, utečenci Foto: ,
Európania majú z utečencov veľký strach, potvrdil to aj prieskum Eurobarometer. Na snímke africkí utečenci vo francúzskom prístavnom meste Calais.
debata (48)

Z ekonomickej situácie má obavy 27 percent občanov EÚ, z nezamestnanosti 24 percent a verejných financií členských štátov 23 percent. Financie niektorých členských štátov EÚ znepokojujú 25 percent Slovákov, z nezamestnanosti v Únii má obavy 24 percent občanov Slovenska. Obavy z terorizmu na úrovni EÚ sa tiež výrazne zvýšili na 17 percent, Slováci tento priemer dokonca prekročili o jedno percento.

Na národnej úrovni sa Európania najviac obávajú nezamestnanosti (42 percent), prisťahovalectva (23 percent) a ekonomickej situácie (21 percent). Na Slovensku sú tieto výsledky odlišné. Nezamestnanosti sa na národnej úrovni obáva až 57 percent Slovákov. V Španielsku tento počet dosiahol 74 percent a na Cypre 69 percent. Občania Slovenska (24 percent) tiež vyjadrili obavy z ekonomickej a sociálnej situácie vo svojej krajine.

Občania aj naďalej zostávajú optimistami, pokiaľ ide o budúcnosť EÚ. Optimisticky ju vníma 58 percent Európanov, zatiaľ čo 36 percent ju vidí pesimisticky. Slováci sú ešte optimistickejší. Až 62 percent vyjadrilo optimizmus z budúcnosti EÚ, opačne to vidí 34 percent. Pozitívny postoj k euru vyjadrilo 57 percent opýtaných v celej EÚ a 69 percent v eurozóne. Podpora eura na Slovensku je druhá najvyššia v Únii, vyjadrilo ju 81 percent Slovákov.

Prieskum, ktorého výsledky zverejnili dnes, sa uskutočnil prostredníctvom osobných pohovorov od 16. do 27. mája 2015. Oslovených bolo 31 868 respondentov z členských štátov EÚ a kandidátskych krajín.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #prieskum #utečenci #Eurobarometer