Zasvieti na Dome spisovateľov červený lampáš nočného klubu?

V lukratívnych priestoroch v centre Bratislavy, kde sa 35 rokov sústreďoval slovenský literárny život, má vzniknúť nočný striptízový klub. Zriadiť ho tam chce eseročka Arthur DS, ktorá tvrdí, že budovu Domu spisovateľov na Laurinskej 2 vlastní.

31.07.2015 20:00
Dom spisovateľov Foto: ,
Budova Domu spisovateľov na Laurinskej ulici v centre Bratislavy.
debata (42)

Po zachovaní kultúrneho stánku volá Spolok slovenských spisovateľov. Toto občianske združenie sa už so žiadosťou o pomoc obrátilo aj na ministra kultúry Marka Maďariča. Jeho zástupcovia žiadajú zapísať objekt vrátane celého interiéru medzi kultúrne pamiatky. Ministerstvo im zatiaľ poradilo obrátiť sa na pamiatkarov.

„Urobiť z klubu literátov bordel, to je obyčajná amorálna bezočivosť. Ak firma neustúpi, využijeme všetky ďalšie dostupné možnosti na zachovanie pôvodného účelu využitia objektu,“ tvrdí čestný predseda spolku Jaroslav Rezník starší. Ako dodáva, v najbližšej dobe sa zíde mimoriadne zasadnutie predsedníctva spolku, na ktorom chcú dohodnúť ďalší postup. „Ak o budovu prídeme, už nikdy v budúcnosti podobnú nezískame. Je smutné, že túto literárnu Gorilu majú na svedomí aj naši literáti,“ mieni Rezník.

Spolok už aj na svojej webovej stránke zverejnil výzvu Zachráňme Klub slovenských spisovateľov, ktorú doteraz podpísalo asi tisíc ľudí.

Kauza spisovateľského domu má korene v roku 2012. Päťpodlažnú budovu v hodnote asi 15 miliónov eur vtedy „na polovicu“ vlastnili dve spisovateľské organizácie, Spolok slovenských spisovateľov a Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska. Podľa niektorých radových členov však začali obe organizácie „za chrbtom členskej základne“ podnikať kroky smerujúce k jej netransparentnému predaju.

Do objektu sa totiž predtým roky neinvestovalo a postupne sa dostal do zlého technického stavu. Jediným zdrojom príjmov majiteľov boli peniaze z prenájmov niektorých priestorov rôznym firmám, od cestoviek po právnické kancelárie.

V novembri 2012 šéfovia spolku, konkrétne predseda Ján Tužinský a tajomník Pavol Janík, hoci na to sami nemali mandát, vyzvali asociáciu, aby si na druhú časť budovy uplatnila predkupné právo. Už predtým, v auguste toho istého roka, sa zároveň s asociáciou dohodli na prenájme celého objektu súkromnej spoločnosti Arthur DS. Tá pritom prejavila záujem získať ju potenciálne aj do vlastníctva. Nájomnú zmluvu s ňou podpisoval dnes už tiež bývalý šéf asociácie Igor Hochel.

„Vo veci tejto podozrivej zmluvy však bolo následne podané trestné oznámenie a súd prípad stále neuzavrel,“ upozorňuje člen spolku, spisovateľ Gustáv Murín. Ako ďalej pripomína, aj Hochelov nástupca Ľubomír Belák sa ešte v televíznej relácii Reportéri 10. októbra 2013 vyjadril, že nepozná nevýhodnejšiu zmluvu ako tú, ktorú s eseročkou podpísal jeho predchodca. Už zhruba o pol roka, uvádza Murín, však Belák s firmou uzavrel zmluvu o predaji. Za polovicu, ktorá patrila asociácii, mala firma zaplatiť len 1,3 milióna eur.

„Spolok ako spoluvlastník mal pritom na kúpu druhej polovice budovy predkupné právo,“ zdôrazňuje Murín. Podľa neho firma predpokladala, že spolok nedá dokopy ani takú podhodnotenú sumu. „Nám sa to však podarilo. Napriek tomu Belák polovicu patriacu asociácii predal súkromníkovi,“ dodáva.

Spolok, zdôrazňuje Murín, je však naďalej polovičným majiteľom budovy a chce v nej zachovať klub pre spisovateľov. Pôsobenie firmy v priestoroch domu považuje za nezákonné. Napriek tomu sa 20. júla tohto roka na vstupných dverách do objektu objavil oznam, že klub spisovateľov končí svoju činnosť. A o týždeň neskôr nad vstupným schodiskom pribudol pútač s nápisom Arthur Night Club, aj s vyobrazenou striptízovou tanečnicou. Avizuje skoré otvorenie nočného striptízového baru v objekte.

„Ide o poburujúci a provokatívny zámer, znehodnocujúci genia loci Klubu slovenských spisovateľov,“ hodnotí tento počin spolok. Podľa neho nemá podnikateľský zámer firmy Arthur DS nijakú oporu ani v zmluve o prenájme, na ktorú sa súkromník odvoláva ako na platnú, napriek tomu, že je stále predmetom súdnej žaloby.

Konateľ Arthur DS Erik Mikurčík mladší v stanovisku uviedol, že už v roku 2012, keď firma „vstúpila do manažmentu nehnuteľnosti“, bolo zrejmé, že budova je bez väčších investícií ekonomicky neudržateľná. „Urobili sme všetko pre to, aby sme existenciu klubu spisovateľov zachovali, a to bez akejkoľvek pomoci z ich strany,“ píše Mikurčík. Podľa neho je v súčasnej situácii zmysluplná už iba prevádzka nočného klubu v objekte.

Denník Pravda oslovil aj Ľubomíra Beláka, ten do uzávierky na otázky nereagoval.

Vlastnícke vzťahy k Domu slovenských spisovateľov

  • Spolok slovenských spisovateľov, občianske združenie s celoštátnou pôsobnosťou, reprezentuje vrcholné hodnoty a osobnosti slovenskej literatúry. Vydáva odborné časopisy Literárny týždenník, Dotyky a ročne aj asi 30 knižných publikácií pôvodnej či prekladovej tvorby. Spolok stále vlastní polovicu objektu.
  • Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska združuje šesť subjektov – Klub nezávislých spisovateľov, Klub spisovateľov literatúry faktu, Obec spisovateľov Slovenska, Slovenské PEN centrum, Spoločnosť maďarských spisovateľov na Slovensku a Spolok ukrajinských spisovateľov na Slovensku. Organizuje semináre, vedecké konferencie, autorské stretnutia, uvádza nové knihy, udeľuje ceny a prémie. Polovicu patriacu asociácii už jej šéf Ľubomír Belák predal firme Arthur DS za 1,3 milióna eur.
  • Súkromná firma Arthur DS argumentuje, že má platnú zmluvu o prenájme budovy, s ktorým v roku 2012 súhlasilo aj vtedajšie vedenie spolku. Platnosť zmluvy je napadnutá súdnou žalobou.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nočný klub #Dom spisovateľov