Referendum nič nemení. Kaliňák trvá na ubytovaní utečencov v Gabčíkove

Ministerstvo vnútra výsledku referenda v obci Gabčíkovo rozumie ako prejavom obáv z migrantov, ktoré má celé Slovensko.

03.08.2015 13:58
referendum, Gabčíkovo Foto: ,
Až 97 percent zúčastnených voličov sa v referende vyjadrilo proti ubytovaniu utečencov v Gabčíkove. Ministerstvo vnútra však vyhlásilo, že si trvá na svojom a už v auguste prídu prví utečenci z rakúskeho tábora.
debata (445)

„Práve preto vláda zviedla tvrdú diplomatickú vojnu a zabránila schváleniu povinných kvót, ktoré chcel členským krajinám EÚ nadiktovať Brusel. Budeme trvať na svojom postoji, že na Slovensko dobrovoľne, s pomocou charitatívnych organizácii, natrvalo prijme len 100 sýrskych kresťanov,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu vnútra.

Ministerstvo pripomína, že migranti, ktorých majú umiestniť v Gabčíkove, tam strávia iba nevyhnutný čas, pričom vláda už pripravuje celý rad bezpečnostných opatrení, pri ktorých zohľadní aj výsledok ľudového hlasovania.

„Nastavané a jasne komunikované budú ešte pred príchodom prvých migrantov. Vláda SR zároveň s veľkým znepokojením sleduje nezodpovedné postoje opozície, ktorá sa napriek predchádzajúcemu zjednoteniu celej domácej politickej scény proti povinným kvótam snaží zneužiť aktuálnu situáciu na vytĺkanie politického kapitálu,“ uvádza sa vo vyhlásení. Podľa ministerstva si však aj opozičné subjekty uvedomujú, že Slovensko je súčasťou Európskej únie, v rámci ktorej musí prejaviť určitú mieru solidarity.

Rakúsko je spokojné, že referendum nič nemení

Rakúske ministerstvo vnútra vychádza z toho, že 500 utečencov z ich imigračného tábora môžu byť dočasne umiestnení v Gabčíkove, a to aj napriek tomu, že obyvatelia obce ich príchod zamietli v referende. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu ministerstva.

Hovorca poukázal na to, že Rakúsko má so slovenskou vládou uzavretú platnú dohodu. Z Bratislavy vraj nie sú „žiadne signály“, že by sa na tejto dohode po nedeľňajšom hlasovaní v Gabčíkove niečo zmenilo.

Referenda v Gabčíkove sa zúčastnilo vyše 58 percent voličov. Na otázku „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení STU?“ ich takmer 97 percent odpovedalo kladne.

Slovenské ministerstvo vnútra dalo vopred na vedomie, že do referenda nebude zasahovať, pretože podľa zákona jeho organizácia patrí do výkonu samosprávy obce. Zároveň ale upozornilo, že v súlade so zákonom nie je povinné sa výsledkom tohto referenda riadiť.

Kresák: Problém je, že štát výsledok nerešpektuje

Ústavný právnik Peter Kresák tvrdí, že išlo o referendum proti rozhodnutiu verejnej moci. Problém vidí skôr v tom, že štátna moc nerešpektuje právoplatné referendum, a v tom, že nemáme právnu úpravu, ktorá by zaväzovala vykonať výsledky miestneho referenda, či nejaký orgán verejnej moci, ktorý by rozhodnutie z platného miestneho referenda vykonal.

Kresák, ktorý v minulosti pôsobil ako ústavný sudca, bol zástupcom Slovenskej republiky v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu či právnikom Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na Slovensku, poukázal v tejto súvislosti na prípad obce Tešedíkovo.

V Tešedíkove sa občanom podarilo dvakrát s úspechom zorganizovať miestne referendum na zmenu názvu Tešedíkovo na Pered, ktorý predtým dedina používala viac ako 700 rokov. Slovenská vláda však žiadosti nevyhovela a so zmenou názvu nesúhlasila s odôvodnením, že historický názov Pered dnes nie je súčasťou štátneho jazyka.

Prvých 250 utečencov príde už v auguste

Memorandum o dočasnom ubytovaní 500 migrantov, ktorí sú momentálne v rakúskom utečeneckom tábore Traiskirchen podpísali ministri vnútra Robert Kaliňák a Johanna Miklová-Leitnerová 21. júla vo Viedni. Už v auguste by malo prísť na Slovensko 250 z nich, zvyšných 250 potom v septembri.

Rakúsko patrí k európskym štátom, ktoré majú veľké problémy s prílevom utečencov z Blízkeho východu a z Afriky. Počet žiadateľov o azyl v tejto alpskej krajine stúpol v prvej polovici tohto roku na 28 400, čo je omnoho viac ako vlani.

Utečenecké tábory v Rakúsku sú preplnené. Najväčší z nich, Traiskirchen, koncom minulého týždňa oznámil, že v ňom žije už viac ako 4-tisíc utečencov. Pôvodná kapacita tohto zariadenia je pritom polovičná.

445 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Gabčíkovo #ministerstvo vnútra #utečenci #referendum