Kubík: Na Slovensku sa skôr chráni páchateľ

Polícia na Novom Zélande zastrelila Slováka po tom, čo údajne hrozil použitím strelnej zbrane. Doteraz však nepotvrdila, či pri sebe zbraň skutočne mal. Podľa jej slov sa s ním snažili dohodnúť, ale neúspešne. Bol taký radikálny zásah polície potrebný? Aký je rozdiel v postupoch polície na Slovensku a v iných krajinách, hovorí bývalý policajný detektív Martin Kubík.

03.08.2015 20:00
debata (54)

Sú slovenskí policajti pri použití zbrane počas zásahu zdržanlivejší?
V našich končinách musí policajt splniť viacero podmienok na to, aby mohol použiť zbraň. Slovenskí policajti majú pred jej použitím väčší rešpekt. V mnohých štátoch to však funguje iným spôsobom.

V čom je postup polície na Novom Zélande iný ako u nás?
Tam príde jedna výzva a ak nastane krízová situácia, berie policajt do rúk zbraň. Slovák, ktorý na Novom Zélande zomrel, bol podozrivý z ozbrojenej lúpeže. Tamojšia polícia ho pravdepodobne automaticky vyhodnotila ako nebezpečného páchateľa. Ak neuposlúchol výzvu, prišiel zásah so zbraňou. Keby bola takáto situácia u nás, pravdepodobne by k usmrteniu nedošlo.

Nedalo sa zabitiu Slováka predísť a spacifikovať ho inou formou?
Keď je páchateľ ozbrojený, tak sa tomu nedá predísť. Policajti boli povinní chrániť zdravie a život občanov a toto právo na ochranu prevýšilo jeho právo.

V ktorej krajine koná polícia najradikálnejšie?
Myslím si, že v Spojených štátoch amerických. Tam je už základná filozofia vnímania polície iná. V USA je obyvateľstvo ozbrojené, a preto je systém nastavený tak, aby bol chránený aj policajt. Na Slovensku sa skôr chráni páchateľ. Vo veľkej miere je to o tradíciách. U nás nemá polícia používanie zbraní až také zaužívané.

Majú naši strážcovia zákona menšie právomoci?
Právomoci polície sú viac-menej všade rovnaké, ale dôležitú úlohu hrá to, akým spôsobom sa štát aj občania na ňu pozerajú. U nás je autorita polície podstatne menšia ako trebárs v Spojených štátoch alebo v Anglicku. Tam si občan voči strážcom zákona netrúfne vystupovať arogantne. Vo východnej Európe, myslím ešte na východ od nás, má policajt vždy pravdu. V Nemecku si zase často robia z policajtov žarty, hovoria o nich vtipy tak ako aj my, ale majú tam prirodzenú autoritu. Nemecko má pomerne prísny režim na držanie zbraní, z čoho vyplýva dosť malý predpoklad, že páchateľ bude ozbrojený. Podobne je to aj v Rakúsku. V týchto krajinách dochádza k policajným konfliktom so zbraňami len v minimálnej miere.

V čom je u nás vo vnímaní polície najväčší problém?
U nás sú ľudia zvyknutí s policajtmi vyjednávať, z času na čas do nich strkať a podobne. Vo veľkej miere je rešpektovanie polície podmienené právnou kultúrou. Keď auto v USA zastaví policajt, ľudia vedia, že majú zostať sedieť s rukami na volante Ak si potrebujú vybrať doklady zo saka, musia to urobiť dvoma prstami. Ak vodič siahne pod volant alebo prudko pod sako, policajt na neho rovno vypáli zásobník so šiestimi guľkami. Tam je všetkým jasné, ako sa musia pri policajnej kontrole správať. U nás je niečo také nepredstaviteľné.

Vzťah k autoritám sa dá budovať už v základnej škole.
Všetka výchova sa často zhadzuje na školy, čo sa mi veľmi nepáči. Samozrejme zohráva veľkú úlohu a môže ovplyvňovať vzťah detí k štátnej moci, ale gro výchovy je v rodine. Škola má len sekundárnu funkciu.

Podpísal sa pod smrť Slováka na Novom Zélande zvyk nerešpektovať políciu?
Je to vysoko pravdepodobné. Nie sú známe podrobnosti prípadu, takže sa dá hovoriť len v teoretickej rovine. Ak sa prejavil dosť častý slovenský vzor správania sa voči polícii, že im možno nadával, robil pohyby, ktoré vzbudili v policajtovi pocit, že je jeho okolie v ohrození, konali rýchlo. Tak aby nebezpečenstvo eliminovali.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Nový Zéland #streľba