Protéza porastie s dieťaťom

Detskí pacienti, ktorí budú potrebovať umelú náhradu kosti, to majú opäť o čosi jednoduchšie. Lekári z Ortopedickej kliniky LF UK a Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave začali ako medzi prvými v Európe používať špeciálnu endoprotézu, ktorá rastie spolu s pacientom.

04.08.2015 14:00
protéza, umelá kosť Foto:
Umelá kosť, ktorá bude rásť spolu s detským pacientom.
debata

Tomu ju budú môcť predĺžiť ambulantne alebo v pohodlí domova. Nebude tak musieť podstupovať ďalšie operácie.

„Kým v minulosti sme endoprotézy predlžovali mechanicky v operačných sálach v celkovej anestézii, dnes ich vieme predĺžiť jednoduchým priložením generátora a celé to netrvá dlhšie ako pár minút,“ hovorí riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave Ladislav Kužela.

V porovnaní s mechanickými endoprotézami tak uchránia pacientov pred tromi až štyrmi operáciami v celkovej anestézii, ktoré by inak museli absolvovať. Nové možnosti prichádzajú aj pre pacientov, u ktorých je potrebné skrátenie predĺženej končatiny.

Ako prvému implantovali novú expandibilnú protézu trinásťročnému Jakubovi z Lednických Rovní, ktorému lekári diagnostikovali malígny nádor na stehennej kosti. Aby mu nohu lekári zachránili, rozhodli sa pre resekciu nádoru a vložili mu do nej titánovú náhradu. Jakubovi budú endoprotézu predlžovať ambulantne, neskôr si môže predĺženie urobiť sám v pohodlí domova a do ortopedickej ambulancie chodiť len na kontroly.

„Pri tejto operácii sme prvýkrát použili nový predlžovací systém riadený bezdrôtovo, ktorý má vo svojom vnútri zabudovaný motorček. Ten predlžuje končatinu a môže ju predĺžiť až do ôsmich centimetrov,“ hovorí prednosta Detskej ortopedickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Milan Kokavec. To by malo stačiť na definitívnu korekciu nohy, aby mal pacient aj vo veku, kedy je už ukončený rast, rovnako dlhé končatiny.

Predlžovanie kosti sa robí zhruba raz za pol roka. Pacient príde do ambulancie, kde mu zmerajú dĺžku končatiny s endoprotézou, porovnajú ju so zdravou a ak sa líšia, predĺžia ju. Robí sa to priložením vysokofrekvenčného generátora na prednú časť stehna, kde má pacient pod kožou vyvedenú anténu. Do nej dostáva impulzy, ktoré mu postupne predlžujú končatinu.

Oproti mechanickým endoprotézam, ktoré sa predlžujú v operačných sálach, je to pre pacientov veľký benefit. „Nemusíme ich hospitalizovať, nemusia absolvovať predoperačné vyšetrenia a napokon samotný operačný výkon v celkovej anestézii s rizikami s tým spojenými,“ vraví profesor Kokavec.

Resekcie nádoru s náhradnou endoprotézou urobili na ortopedickej klinike doteraz asi 35 pacientom a patria k bežným výkonom. Je to jediné pracovisko na Slovensku, kde robia expandibilné protézy.

Prvú použili lekári pred ôsmimi rokmi a ich používanie má veľmi dobré výsledky. Zhruba raz za rok musia protézy podľa potreby mechanicky predlžovať, čo pre pacienta znamená ďalšie operácie v celkovej anestézii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #detskí pacienti #protéza #endoprotéza kolena