Premiér Robert Fico spustil druhý balíček sociálnych opatrení

Druhý sociálny balíček z dielne vlády premiéra Roberta Fica obsahuje pätnásť opatrení. Okrem iného sa zameria na zníženie DPH na vybrané druhy potravín ako napríklad mäso, mlieko, pečivo či ryby.

04.08.2015 11:57
vlada Robert Fico 2 balik opatreni Foto: ,
Premiér Robert Fico spustil druhý vládny balíček pre ľudí.
debata (167)

DPH na tieto potraviny by sa mala znížiť zo súčasných 20 na 10 percent. Podľa Fica je cieľom podporiť domácich producentov.

Ďalšou prioritou druhého balíčka má byť zvýšenie materskej dávky zo 65 na 70 percent z príjmu. Premiér chce zvýšiť aj príspevok na starostlivosť o dieťa do troch rokov zo súčasných 230 na 280 eur. Zároveň chce pokračovať v rozširovaní kapacít predškolských zariadení. Žiakom základných a stredných škôl plánuje vláda prispieť na školu v prírode sumou 100 eur a na dva lyžiarske zájazdy sumou 150 eur.

Druhý sociálny balíček ráta aj so zvýšením minimálnej mzdy. Fico si od toho sľubuje, že jej hodnota by mohla dosiahnuť 400 eur.

Premiér zároveň plánuje pomôcť okresom s najvyššou nezamestnanosťou. Už 18. augusta sa plánuje stretnúť okrem iného aj so zástupcami piatich okresov, kde je vysoký predpoklad, že nezamestnanosť k 1. januáru 2016 tam prekročí 20 percent. Súhrne opatrenia by mohli obsahovať príspevok zamestnávateľovi na úhradu či podporu cestovného pre zamestnancov alebo stimuly napríklad v podobe daňových úľav. Príslušná legislatívna úprava by podľa predkladateľov zákona mohla vstúpiť do platnosti už od 1. decembra tohto roka.

Pre sociálne slabšie rodiny vláda pripravila pobyty zadarmo v štátnych zariadeniach. Plánuje tiež znížiť doplatky na lieky pre deti a dôchodcov či investovať do obnovy nemocníc.

Štát preplatí 30 percent nákladov na zatepľovanie domov a energetické prístroje v bytových domoch. Maximálna však do výšky 6-tisíc eur. Zároveň bude prispievať na ekologické zdroje energie pre domácnosti. Záujemcovia by mali dostávať poukážky, ktoré časť nákladov na slnečné kolektory, fotovoltické panely či tepelné čerpadlá, pokryjú.

Ďalší z bodov sociálneho balíčka počíta s tým, že každý občan by mal mať vlastný bankový účet s výhodnými podmienkami. Banky by to podľa Fica malo stáť asi 70 miliónov eur.

Premiér chce zaviesť aj fakturáciu bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve. Daň v tomto odvedie štátu až posledná firma v reťazci.

Fico na úvod tlačovej konferencie zhodnotil prvý balík. Podľa jeho slov ho vláda dokázala splniť na sto percent. Pripomenul aj skutočnosť, že agentúra Standard & Poor's zvýšila rating Slovenska na A+. Podľa premiéra je to znak toho, že kroky vlády sú dôveryhodné a darí sa ich robiť bez toho, aby vláda navyšovala dlh či deficit.

Už v decembri tohto roka chce vláda predstaviť tretí sociálny balíček opatrení. Náklady na všetky tri by sa podľa odhadu premiéra mali pohybovať okolo jednej miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #sociálny balíček