Novozélandská polícia smrť Slováka ľutuje, ale obhajuje

Zástupcovia novozélandskej polície, vládnych úradov aj bežní obyvatelia prišli v utorok na miesto, kde polícia zastrelila Slováka Dávida Červeňa (21). Podľa vyjadrenia veliteľa aucklandskej polície Richarda Champtona, ktoré vysielala novozélandská televízia, urobili tak z úcty k obeti. Postup svojich podriadených veliteľ naďalej obhajuje.

04.08.2015 20:00
Dávid Čerňan Foto:
debata (30)

„Sme tu, aby sme premýšľali o udalostiach, ktoré sa stali v nedeľu večer a mali za následok tragickú smrť Dávida Červeňa. Sme si vedomí tejto tragédie a sme tu z úcty k Dávidovi a jeho rodine,“ povedal Champton a dodal, že pietnym obradom a očistou miesta činu v Myers parku vyjadrila polícia poľutovanie nad smrťou mladého Slováka, ktorý bol uznávaným kickboxerom. Veliteľ potvrdil, že tamojšia polícia je od nedeľňajšej noci v kontakte s rodinou obete.

Po Slovákovi bolo na Novom Zélande vyhlásené pátranie, pretože bol podozrivý z troch lúpeží v obchodoch. Policajtov si mal sám zavolať do parku. Tí ho zastrelili po tom, čo sa im údajne vyhrážal strelnou zbraňou. Tú sa však polícii nepodarilo ešte nájsť.

Vyšetrovatelia v novozélandskom Aucklande policajný zásah stále skúmajú. Champton v pondelok povedal, že policajti urobili všetko, čo mohli, vzhľadom na informácie, ktoré mali k dispozícii. Súčasťou vyšetrovania sú aj zábery z bezpečnostnej kamery v parku, ktorá celý incident zachytila.

Postup novozélandskej polície vyvolal na verejnosti rozporuplné reakcie a okolo prípadu je stále množstvo otáznikov.

Podľa zahraničného analytika Iva Samsona až tak nezáleží na tom, či mladý muž zbraň pri sebe skutočne mal. „Ak niekto dáva najavo, že má zbraň, urobí nebezpečný pohyb, tak sa to ťažko vyhodnocuje inak. Všetko sa odvíja od toho, či identifikácia tohto človeka po lúpežnom prepadnutí bola, alebo nebola korektná,“ myslí si Samson a dodáva, že naše ministerstvo zahraničných vecí by mohlo dať výraznejší signál, že ho zaujíma tento prípad a diplomaticky, ale ostrejšie vyzvať novozélandskú vládu, aby ho dôkladne prešetrila.

„Náš rezort sa o prípad zaujíma, ale vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné podávať k prípadu bližšie informácie,“ povedal hovorca ministerstva Peter Stano. Uviedol, že sú v kontakte s rodinou mŕtveho mladíka, a to prostredníctvom honorárneho konzula na Novom Zélande Petra Kielyho a zastupiteľského úradu v austrálskej Canberre. Kedy bude telo Dávida Červeňa prevezené na Slovensko, zatiaľ nie je známe.

O Dávidovi, ktorý bol na Novom Zélande od marca na pracovnom pobyte, jeho tamojší priatelia povedali, že trpel depresiou a mal finančné problémy. Pre nedávnu operáciu kolena sa nemohol venovať kickboxu, čím stratil zdroj príjmu. Práve tieto problémy možno stáli za jeho skratovým konaním. Odborníci sa zhodujú, že by to nebol ojedinelý prípad.

„Stavy úzkosti môžu vyvolať rôzne životné situácie. Stáva sa, že človek nejakým spôsobom príde o peniaze a ďalej si nevie dať rady. Vtedy môže dôjsť k skratovému konaniu či dokonca k samovražedným sklonom. Samozrejme, svoju rolu zohrávajú aj rôzne predispozície. Sú ľudia, ktorí si svoj problém a závažnosť situácie uvedomia a včas vyhľadajú pomoc,“ hovorí primár psychiatrického oddelenia Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ludvik Nábělek. „Takéto problémy sa dajú dlhodobo skrývať a okolie o nich ani netuší, až kým sa niečo nestane,“ upozorňuje psychiater.

Podľa psychológa Roberta Máthého v posledných rokoch takýchto prípadov pribúda. „Ľudia sa pre finančné ťažkosti častejšie dostávajú do problémových až debaklových situácií. V minulosti sa málokedy stávalo, že sa niekto dostal do veľkých dlžôb alebo prišiel o strechu nad hlavou, ako to vidíme dnes. Človek v takejto bezvýchodiskovej situácii môže reagovať veľmi búrlivo. Stane sa, že stratí spoločenské zábrany a to môže mať až fatálne následky,“ uzatvára Máthé.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Nový Zéland #Dávid Červeň