Podmanický: Štát by sa mal podieľať na financovaní cirkví

Poslanec NR SR Ján Podmanický (Smer) je presvedčený, že štát sa má podieľať na financovaní cirkví tak, ako sa podieľa na financovaní športu, kultúry, umenia, tradícií a podobne. Ako povedal Podmanický v stredu v rozhovore, výber konkrétneho modelu financovania je otázkou expertnou, nie politickou.

05.08.2015 11:48
debata (31)

„Cirkvi vykonávajú v slovenskej spoločnosti kus dobrej práce, a nemám na mysli len ich charitatívnu činnosť. Netreba zabúdať, že štát v minulosti spôsobil cirkvám obrovské krivdy, ktoré dodnes nenapravil. Preto treba túto otázku riešiť pokojne a vo vzájomnej úcte,“ uviedol.

Poslanec Daniel Krajcer (SKOK) sa podľa Jána Podmanického hlboko mýli, keď tvrdí, že odluka cirkvi od štátu je nesplnenou požiadavkou novembra 1989. “Odluka v zmysle ukončenia zasahovania štátu do riadenia cirkví sa uskutočnila v prvých porevolučných mesiacoch. „To, čo má pán poslanec zrejme na mysli, je otázka financovania cirkví, čo je legitímna téma a nebráni sa jej ani Smer, a ako je známe, ani samotné cirkvi,“ uviedol.

Krajcer podľa Podmanického vyťahuje tému financovania cirkví pred voľbami čisto účelovo, pretože ako minister kultúry o nej len rozprával, potom štyri roky v opozícii prespal, a teraz sa pasuje do pozície akéhosi reformátora. „Myslím si, že tému financovania cirkví by mali riešiť relevantné politické strany po voľbách, mala by sa nájsť zhoda naprieč politickým spektrom a pre pokoj v spoločnosti a stabilitu systému by zaň mala zahlasovať aspoň ústavná väčšina poslancov,“ dodal Podmanický.

Zákon o odluke cirkví od štátu by sa mohol v slovenskom parlamente objaviť už v septembri. Jeho predloženie zvažuje poslanec Daniel Krajcer (SKOK!), ktorý odluku cirkví od štátu dlhodobo presadzuje. V januári ohlásil aj petičnú akciu, ktorá by túto myšlienku podporila. „Máme viac ako 10 000 podpisov a v ich zbieraní pokračujeme,“ povedal Krajcer.

Krajcer predložil návrh, podľa ktorého by mali byť slovenské cirkvi financované daňovou asignáciou. Občania by sa pri podávaní daňových priznaní rozhodli, či chcú časť svojej dane poslať cirkvám alebo radšej mimovládnym organizáciám.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Krajcer #odluka cirkví od štátu #financovanie cirkví