Slovensko predložilo kandidatúru do Rady OSN pre ľudské práva

Slovenská republika predložila svoju kandidatúru do Rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva na roky 2018 - 2020 v snahe zohrávať pozitívnu a konštruktívnu úlohu v rozvoji a ochrane ľudských práv vo svete.

05.08.2015 13:42
debata

Slovensko bude presadzovať posilnenie a zefektívnenie ochrany univerzálnych, neodňateľných, nedeliteľných a vzájomne od seba závislých ľudských práv a zdôrazňovať nezastupiteľnú úlohu a činnosť orgánov OSN zameraných na ľudské práva. Slovensko tiež podporuje reformu systému OSN a jej orgánov a inštitúcií s cieľom zvýšiť ich efektívnosť a pripravenosť reagovať na geopolitické výzvy, ktorým dnes svetové spoločenstvo čelí.

Vyplýva to z návrhu účasti delegácie Slovenskej republiky na 70. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov a smernice pre postup delegácie, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. 70. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa začne 15. septembra. Slovenskú delegáciu povedie minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Slovensko sa bude podľa dokumentu naďalej spolupodieľať na boji proti všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a ostatným prejavom netolerancie ako aj na boji proti mučeniu a inému neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu a trestaniu a spolu s ostatnými členskými krajinami Európskej únie bude pokračovať v presadzovaní uplatňovania práv zraniteľných skupín, osobitne detí a bude v tomto kontexte aktívne presadzovať práva osôb so zdravotným postihnutím.

„Slovensko bude naďalej podporovať úlohu OSN pri koordinácii a poskytovaní medzinárodnej humanitárnej pomoci a obhajovať dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva, právnych predpisov v oblasti ľudských práv a práva utečencov,“ píše sa v dokumente. Slovensko sa tiež bude angažovať pri presadzovaní rodovej rovnosti, posilňovaní postavenia žien a dievčat a odstraňovaní všetkých foriem diskriminácie a násilia voči nim.

Slovensko podporí všetky racionálne a reálne kroky, ktoré povedú k zvýšeniu efektívnosti, transparentnosti a reprezentatívnosti organizácie. Slovensko „bude podporovať reformné úsilie a bude sa naďalej aktívne podieľať na procesoch revitalizácie Valného zhromaždenia OSN a zlepšenia jeho pracovných metód, aktívne sa zapojí do diskusie o reforme Bezpečnostnej rady OSN,“ uvádza materiál.

Slovenská republika už v minulosti členom Rady OSN pre ľudské práva bola, a to v rokoch 2008 – 2011. Členom Bezpečnostnej rady OSN sme boli v rokoch 2006 a 2007 a členom Hospodárskej a sociálnej rady OSN, ktorá je jedným z hlavných orgánov organizácie, Slovensko bolo v rokoch 2010 – 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #OSN #ľudské práva