Gamblerov je čoraz viac. Vyhľadávajú najmä automaty

Jednoduchá hra a nízke stávky sú dôvodmi toho, že počet ľudí závislých od hrania na automatoch stúpa. Na Slovensku sa ich ročne lieči okolo tristo. Tento rok očakávajú v bratislavskej liečebni rekordné množstvo pacientov s touto závislosťou.

08.08.2015 10:00
debata (10)

„U nás to bývalo takých 60 klientov ročne. Od roku 2013 nám to stúplo na 90 a viac. Už za prvý polrok 2015 máme takmer 60 ľudí, takže do konca roka ich môže byť aj nad sto,“ priblížila vývoj závislosti od hracích automatov Zuzana Alexanderčíková z Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

Podľa riaditeľa centra Ľubomíra Okruhlicu sú automaty rozhodne najčastejším a najväčším problémom závislostí od hazardu. „Lebo je to najjednoduchšie a môže to hrať aj analfabet, kdežto už stávkovanie a ďalšie hry sú oveľa náročnejšie na zvládnutie. To isté sa týka aj peňazí, na automatoch sa dá hrať aj s malými sumami. Často ide aj o prípady nezamestnaných žijúcich z podpory, ktorí vidia šancu zvýšiť si financie,“ vyrátal dôvody Okruhlica. Po závislosti od automatov nasleduje závislosť od stávkovania a tipovania, hier v kasínach, on-line hier na internete, lotérií a kariet.

Počet závislých od automatov stúpa, tvrdí... Foto: Robert Hüttner
riaditeľ Centra pre liečbu drogových zívislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica Počet závislých od automatov stúpa, tvrdí riaditeľ Centra pre liečbu drogových zívislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica.

Pomoc môžu závislí nájsť aj na bezplatnej anonymnej linke. Funguje už dva roky a štítok s jej číslom by sa podľa zákona mal nachádzať na každom automate. Najčastejšie na linku volajú ľudia, ktorí majú problémy s automatmi. Zo všetkých hovorov ich je až 73 percent. Gamblerom alebo ich príbuzným a známym na linke poradia a dajú kontakty na miesta, kde by mali vyhľadať pomoc.

„Sú ľudia, ktorí majú problémy s hraním a volávajú pravidelne, aj každý týždeň alebo dva, poskytujeme im psychosomatické poradenstvo. Je to skupina, ktorá z rôznych dôvodov nechce vystúpiť z anonymity. Nechcú sa prísť zaregistrovať ako pacienti. Napriek tomu im telefonické poradenstvo pomáha zvládnuť problémy s hraním,“ dodala Alexanderčíková.

Závislosť od automatov alebo iného hazardu je choroba, ktorá má svoje typické príznaky. Najzávažnejším je to, že hráč stratí kontrolu nad svojím správaním. Musí do automatu hádzať peniaze a je mu jedno, či prehráva, alebo vyhráva. Keď nemôže hrať, pociťuje abstinenčné príznaky rovnako ako napríklad alkoholik. Tak ako iné závislosti aj gamblerstvo sa dá diagnostikovať a liečiť. S liečením však musí súhlasiť sám závislý.

Dlhoročný terapeut za tridsať rokov skúseností pozná veľa úspešných, ale aj tragických koncov liečenia. „Čo sa týka ľudí, ktorí prešli programom, a to je možno 600 až 700 ľudí, odhadujem že asi polovica z nich je v poriadku dlhodobo. Stále sú v našom programe, lebo si uvedomujú, že potrebujú kontakt a doliečovanie. Mať okolo seba ľudí, ktorí im rozumejú,“ zhodnotil psychoterapeut Hroznata Živný.

Bojovať a s hazardom sa rozhodli niektoré samosprávy, medzi nimi je aj Bratislava. Všetky mestské časti v súčasnosti zbierajú podpisy pod petíciu na zákaz hazardu. Podľa zákona na to potrebujú podpisy 30 percent dospelých obyvateľov.

„Zámerom petície je, aby mohlo mesto regulovať hazard. Súčasný zákon totiž dáva na reguláciu malé možnosti. Druhá paralelná cesta popri petícii bude pokúsiť sa zistiť s právnikmi, či nie sú obmedzované práva samospráv a či to nie je protiústavné. Hľadáme cestu, ako to napadnúť právne,“ ozrejmil starosta mestskej časti Bratislava Vajnory Ján Mrva. Obce dnes môžu samy rozhodovať o otváracích hodinách herní. Podľa Mrvu nemôžu odmietnuť vydať licenciu, pokiaľ vlastník herne splní všetky náležitosti. Nepáči sa mu tiež, že na zákaz hazardu treba organizovať petíciu.

Často ide aj o prípady nezamestnaných žijúcich z podpory, ktorí vidia šancu zvýšiť si financie.
Ľubomír Okruhlica - riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave

Majiteľ herne za každý automat odvádza obci ročne 2 100 eur, zároveň jej platí za licenciu poplatok 1 500 eur. Niektoré samosprávy sú ochotné vzdať sa týchto peňazí, len aby na ich území nestúpal počet ľudí závislých od hrania a nerozpadali sa rodiny.

Bratislavskí starostovia sa pri obmedzení hazardných hier inšpirovali hlavne susednými Čechmi. Tam sa ich snažia z miest a dedín vytlačiť už dlhšie a majú prvé výsledky. Od prvého januára je platná mestská vyhláška, ktorá v Brne automaty zakazuje. „Výsledkom našej regulácie je, že niekoľko tisíc automatov z Brna zmizlo. A ak je niekoľko desiatok automatov prevádzkovaných nelegálne, je to stále veľmi dobrý výsledok,“ povedal námestník brnianskeho primátora Matěj Hollan.

Okrem toho česká vláda schválila návrhy zákonov na prísnejšie regulovanie hazardu. Tie by mali herniam zaviesť povinné otváracie hodiny od 3. h do 10. h, zvýšiť zdanenie hazardu aj sprísniť tresty za porušenie zákonov. Po novom by mal české automaty strážiť aj špeciálny monitorovací systém. Ten cez on-line bude kontrolovať, koľko peňazí na ktorom stroji hráč prehral. Po prekročení limitu ďalšiu hru zablokuje.

Na aktivity vlády a miest proti hazardu už zareagovali aj majitelia herní. V Čechách sa začali rozširovať nelegálne herne s takzvanými kvízomatmi. Hráč na automate – kvízomate – odpovedá na vedomostné otázky. Hrať môže iba vtedy, ak vhodí peniaze. Za správne odpovede môže získať peňažnú výhru. Majitelia herní argumentujú, že nejde o výherné automaty, lebo v tomto prípade o výhre rozhodujú vedomosti, nie náhoda. To, že ide o zamaskované výherné automaty, sa ministerstvu financií nedarí dokázať.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #hazard #automaty #gemblerstvo