Horúčavy sa nekončia, od pondelka evidujú záchranári 868 kolapsov z tepla

Extrémne teploty čakajú obyvateľov a návštevníkov Slovenska v sobotu, v nedeľu aj v pondelok. Pred vysokými teplotami sa nedá ukryť ani v najhornatejších častiach krajiny. Spolu 868 kolapsov z tepla evidujú záchranári od pondelka 3. augusta do sobotného podvečera.

08.08.2015 13:34 , aktualizované: 18:24
debata (3)

Ako povedal Jozef Minár z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, ku kolapsovým stavom počas soboty privolali záchranárov 139-krát. Najviac výjazdov, 34, mali v Prešovskom kraji, najmenej v Bratislavskom a Trnavskom kraji, v oboch krajoch mali v sobotu po deväť výjazdov. Počas pracovných dní, teda od pondelka až do piatka zaznamenali na celom Slovensku spolu 729 kolapsov z tepla, pričom vo štvrtok ich bolo 108 a v piatok 110.

Teploty majú v najbližších dňoch na väčšine Slovenska ešte stúpať, a to až na 38 stupňov Celzia. Záchranári preto varujú najmä seniorov, chorých, ale aj rodičov malých detí pred prílišným vystavovaním sa slnečným lúčom. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia, do tepla.

Telo môže dostať tzv. teplotný šok. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. Vyhýbať sa treba alkoholu. Dôležitý je aj ľahký priedušný odev z prírodných materiálov a pokrývka hlavy, ako klobúk, šatka či šiltovka.

Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Človeka je najlepšie v takomto prípade premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním.

Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Ak je už človek v bezvedomí, je treba okamžite privolať záchrannú zdravotnú službu na tiesňovej linke 155 a dodržiavať pokyny operátora zdravotnej služby.

Na horách budú tridsiatky

V podhorí Tatier, teda v nadmorskej výške od 600 do 1000 metrov má byť v sobotu 27 až 30 a v nedeľu 28 až 32 stupňov Celzia. Ako vyplýva z meteorologickej výstrahy, ktorú k sobotnému poludniu vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), vo všetkých krajoch Slovenska platí v sobotu do 19:00 druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami, ktoré môžu vystúpiť na 35 až 38 stupňov Celzia.

Výnimkou sú severné časti Banskobystrického a Prešovského kraja, kde platí výstraha 1. stupňa, pri ktorej môže teplota vystúpiť na 31 až 34 stupňov Celzia. Výstraha 1. stupňa platí aj na takmer celom území Žilinského kraja, s výnimkou okresov Bytča a Žilina, pre ktoré je vydaná výstraha 2. stupňa s možným výskytom teploty až do 35 °C.

Meteorológovia upozorňujú na horúčavy, ktoré môžu ohroziť nielen zdravie ľudí, ale napríklad aj zvieratá a tiež spôsobiť požiare. Takmer celé Slovensko, teda sedem z ôsmich krajov sa musí pripraviť na to, že teploty v nedeľu a v pondelok ešte stúpnu a platiť už bude najvyšší, teda 3. stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. Teploty môžu popoludní a podvečer vystúpiť až na 38 stupňov Celzia.

Výnimkou by mal byť iba Žilinský kraj, pre ktorý SHMÚ vydal na nedeľu 9. augusta a pondelok 10. augusta výstrahu 2. stupňa a teploty tu budú dosahovať 35 až 36 °C, v severných častiach na 32 až 34 °C. Tretí stupeň výstrahy pred vysokými teplotami platí pre celé územie Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Najvyššia výstraha pred vysokými teplotami platí pre oba nadchádzajúce dni i v takmer celom Košickom kraji, s výnimkou okresov: Spišská Nová Ves a Gelnica, pre ktoré je vydaný 2. stupeň výstrahy s možnosťou stúpania teploty od 12:00 do 19:00 na 35 až 36 stupňov Celzia. Rovnako po dvoch okresoch, kde by mali v nedeľu a v pondelok platiť výstrahy pred horúčavami 2. stupňa, majú i v Trenčianskom kraji (okresy Púchov a Považská Bystrica) a Banskobystrickom kraji (okresy Banská Bystrica a Brezno).

Teplota by tu mohla vystúpiť na 35 až 36 stupňov. Pre ostatné územie Trenčianskeho a Banskobystrického kraja platí výstraha 3. stupňa a teplota tu vystúpi na 38 stupňov Celzia. Čiastočne by mal 3. stupeň výstrahy pred horúčavami platiť v nedeľu a pondelok aj v Prešovskom kraji, a to v okresoch Vranov nad Topľou, Snina, Prešov a Humenné.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #výstraha #kolapsy #extrémne horúčavy