Tajomné lietadlo nad Spišom patrilo spojencom

Obyvateľov Spiša prekvapilo tajomné lietadlo. Prvýkrát nad ich hlavami preletelo v sobotu večer a druhýkrát v pondelok popoludní. Očitých svedkov vystrašil jeho príliš nízky let a veľkosť.

12.08.2015 11:00
debata (313)

„Videli sme tadiaľto preletieť veľké zelené lietadlo. Dosť nás to vydesilo, pretože letelo naozaj nízko a bolo veľmi hlučné. Nevedeli sme, čo sa deje. Smerovalo na Poprad,“ opisuje zážitok účastníčka hudobného festivalu Campfest, ktorý sa počas víkendu konal v Kráľovej Lehote na Spiši.

Udalosť medzi domácimi okamžite vyvolala dohady. Niektorí svedkovia sa domnievajú, že išlo o americké vrtuľové transportné lietadlo Herkules C 130. Počas preletu malo mať otvorené zadné dvere. Naša armáda však takéto lietadlo nevlastní.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že let neznámeho lietadla nad naším územím bol súčasťou plánovaného výcviku spojeneckých vzdušných síl.

„Nejde o náš výcvik. Takéto prelety sú vykonávané po štandardnom ohlasovacom a schvaľovacom režime pre prelety vojenských lietadiel nad územím členských štátov NATO. Na aktuálne prelety boli vydané riadne diplomatické povolenia ministerstva zahraničných vecí v koordinácii so vzdušnými silami Ozbrojených síl,“ vysvetlilo komunikačné oddelenie rezortu obrany.

O aký druh stroja išlo a prečo malo údajne otvorené dvere, ministerstvo neuviedlo. „Keď sa používajú bombardovacie prístroje, tak sa cez otvorené dvere strieľa. Ak to však bol Herkules, tak nevidím dôvod na to, aby boli otvorené,“ hovorí bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Pripomenul, že Herkulesy sú transportné lietadlá, ktoré Slovensko nevlastní, pretože na ne nie sú peniaze. Využívajú sa na prepravu ľudí aj techniky a vo svete majú vysoký kredit.

Bývalý armádny pilot Viliam Orosz sa domnieva, že prítomnosť tohto amerického lietadla by mohla mať súvis aj s Národnými leteckými dňami. Konať sa budú koncom augusta na Sliači a ich súčasťou má byť aj prezentácia Herkulesa.

© Autorské práva vyhradené

313 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #NATO #spiš