Kotleba musí peniaze vrátiť, ak ich nedá divadlu

Dotáciu ministerstva kultúry určenú na medzinárodný tanečný festival bude musieť Banskobystrický kraj vrátiť v prípade, ak ju nedá Divadlu Štúdio tanca. Župan Marian Kotleba už avizoval, že príspevok 20-tisíc eur určených na festival neodobrí.

12.08.2015 11:00
Symbolický pohreb umeleckej tvorivosti, umelci,... Foto: ,
Dni tanca sa tento rok neuskutočnia. Protestnú akciu zorganizovali 7. augusta umelci a občianski aktivisti, ktorí s rakvou symbolizujúcou umeleckú tvorivosť vstúpili do budovy úradu župy a žiadali o stretnutie s jej predstaviteľmi.
debata (114)

Zmluva medzi ministerstvom kultúry a Banskobystrickým krajom je podpísaná. Ďalšia zmluva medzi župou a divadlom však už nie. „Peniaze župe pošleme, ale keďže banskobystrický župan ich odmieta ďalej poslať divadlu, budú musieť dotáciu vrátiť ministerstvu kultúry. Inak sme konať nemohli.

Predseda kraja nemôže tvrdiť, že tie peniaze využije na niečo iné, pretože dotácia je účelová,“ povedal Pravde hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár. Podľa Bednára peniaze už zrejme na účet samosprávy odišli a ak nie, tak odídu každým dňom.

Župa Pravdu informovala, že dotáciu ministerstvu vráti. „Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja odbornosť a názor kultúrnej komisie ministerstva kultúry nespochybňuje. Z pozície štatutára kraja, ktoré dané divadlo zriaďuje, však má tiež rozhodovaciu právomoc, a tú sa v tomto prípade rozhodol využiť,“ reagoval v utorok riaditeľ úradu kraja Milan Uhrík.

Šéfka Divadla Štúdio tanca Zuzana Ďuricová-Hájková povedala, že v utorok ráno dostali z úradu kraja dve podpísané zmluvy zo štyroch. „Veľmi sa tomu tešíme, inak by sme boli v obrovských problémoch, zatiaľ viac nevieme,“ poznamenala riaditeľka. Podľa nej ide o dve zmluvy určené na tvorbu inscenácií, nie však spomínanú dotáciu určenú na festival.

Postup, pri ktorom sa schválené financie pre organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov vyplácajú cez ich zriaďovateľa, určuje usmernenie ministerstva financií ešte z čias druhej Dzurindovej vlády. Rezort kultúry tvrdí, že nemôže peniaze poslať priamo divadlu.

„Ministerstvo preto, tak ako v ďalších prípadoch, po schválení tejto dotácie riadne uzavrelo zmluvu s Banskobystrickým samosprávnym krajom. Zmluva bola podpísaná aj zo strany vedenia banskobystrickej župy a je zaregistrovaná v Centrálnom registri zmlúv. V tejto chvíli ministerstvo kultúry nemôže urobiť nič iné, len schválené finančné prostriedky pre Divadlo Štúdio tanca na účet kraja aj poslať,“ vysvetlilo ministerstvo.

Tento prípad vyvolal úvahy, či by sa nemalo zmeniť usmernenie tak, aby dotáciu mohlo prijať divadlo. „Keby sa zmenilo usmernenie alebo podmienky výzvy, že divadlo môže priamo žiadať o dotáciu, tým by sa obišla župa,“ mienil právnik a poslanec parlamentu Anton Martvoň zo Smeru.

Pripomenul však, že usmernenie nemá všeobecnú záväznosť. Otázka podľa neho teda znie, či je takéto usmernenie rezortu financií pre ministerstvo kultúry záväzné.

Podľa šéfky divadla Ďuricovej-Hájkovej sa proces financovania divadla zmenil. Zatiaľ čo v súčasnosti peniaze dostávajú cez župu, v minulosti chodili priamo a divadlo si ich vyúčtovalo voči ministerstvu kultúry.

„Dianie okolo divadla otvorilo vážne otázky a bude dobré, keď sa budú kompetentní venovať spôsobu financovania, aby kultúrne inštitúcie nedostávali peniaze sprostredkovane,“ povedala riaditeľka.

V októbri sa mal uskutočniť 11. ročník medzinárodného festivalu Dni tanca pre vás. Organizuje ho Divadlo Štúdio tanca, ktorého zriaďovateľom je kraj. Okrem 20-tisícovej dotácie od rezortu kultúry si divadlo zohnalo aj ďalších sponzorov.

Festivalu sa mali zúčastniť aj štyri švajčiarske tanečné súbory. Župan však odmietol posunúť peniaze ďalej, odôvodnil to tým, že divadlo robí dekadentné umenie. Festival nakoniec zrušili. Výbor Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov minulý týždeň adresoval Kotlebovi otvorený list, v ktorom ho vyzval, aby zmluvy o finančnej podpore podpísal.

„Považujeme za neprípustné, aby ste z vašej pozície spochybňovali rozhodnutie ministra kultúry, vytvorené na základe odporúčaní renomovaných odborníkov a odborníčok a svojvoľne pristupovali k prideľovaniu financií kultúrnym inštitúciám v pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja,“ napísali divadelní kritici.

Protestnú akciu zorganizovali aj umelci a občianski aktivisti, ktorí s rakvou symbolizujúcou umeleckú tvorivosť vstúpili do budovy úradu župy a žiadali o stretnutie s jej predstaviteľmi.

Divadlo Študio tanca sa venuje alternatívnemu umeniu, v tanečných inscenáciách umelci stvárňujú aktuálne spoločenské témy.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #divadlo #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj