Protokolista: Prezident nemá nárok na súkromný program

Prezident Andrej Kiska o svojich dovolenkách neinformuje, odôvodňuje to tým, že tak robí s ohľadom na svoje dve malé deti. Podľa protokolistu Jarolíma Antala by si mal Andrej Kiska uvedomiť, že je hlavou štátu piatich miliónov obyvateľov tejto republiky a nie hlavou štátu svojich dvoch detí a svojej manželky.

13.08.2015 11:00
Jarolim Antal, protokolista Foto:
Protokolista Jarolím Antal.
debata (361)

Prezident Kiska sa vybral počas leta už na tretiu zahraničnú dovolenku. Bol v Grécku, Turecku, teraz je v Taliansku. Je to zvyčajné?
To je absolútny nonsens. Toto je insitný prezident, toto nie je hlava štátu, Slovenskej republiky.

Ako si má verejnosť vyložiť tri jeho zahraničné dovolenky v priebehu niekoľkých týždňov?
Za celú dobu, čo je v prezidentskom úrade, sa ukazuje, že je to najlenivejší prezident v histórii SR. Úraduje maximálne v utorok, v stredu a vo štvrtok a poobede už letí do Popradu za štátne peniaze. Hovoril, že je dosť bohatý, aby mohol bývať za vlastné, ale už býva za štátne na Čmelovci. Je to smiešny činžiak, kde bývajú diplomati druhého rangu, keďže veľvyslanci na slovenskom území majú svoje rezidencie. A tam býva náš prezident, s radcami a atašé…

Prezident o svojich dovolenkách vopred neinformuje, mala by verejnosť o nich vedieť?
Sú ľudia, ktorí nemajú o fungovaní štátu základné predstavy. Oni to berú tak, že čo je dané bohovi, nie je dané volovi. Preto sa ani nikto nevyjadruje k tomu, ako sa má hlava štátu správať.

Jedným z argumentov je, že tak robí s ohľadom na svoje dve malé deti.
Pán prezident si musí uvedomiť, že on je hlavou štátu piatich miliónov obyvateľov tejto republiky a nie hlavou štátu svojich dvoch detí a svojej manželky.

Prezident hovorí, že má oficiálny program, ktorý sa zverejňuje, a potom neoficiálny, ktorý je neverejný. Čo si predstaviť pod neoficiálnym programom?
Neviem si predstaviť neoficiálny program. Pokiaľ je vo výkone funkcie, je vždy oficiálnou hlavou štátu a nemá nárok na súkromný program. Je 24 hodín a 365 dní roku a päť rokov hlavou štátu a jeho program je oficiálny.

Napríklad na dovolenke v Turecku ho sprevádzala kolóna viacerých vozidiel vrátane sanitky. Býva to tak aj v prípade iných prezidentov, keď sú na dovolenke?
Dovoľte mi sa zasmiať. Toto nie je normálne. Už som sa vyjadril, že Slovensko nie je stredná a ani východná Európa, ale Slovensko je západná Ázia. Na Slovensku mentalita Ázie a Blízkeho východu funguje od najvyšších predstaviteľov. Ak má takto Slovensko fungovať v EÚ, tak je to jedno veľké klamstvo národa.

Ak je slovenský prezident na dovolenke v cudzej krajine, je zvyklosťou na revanš rovnaké služby poskytnúť predstaviteľovi daného štátu, ak trávi oddych na Slovensku?
Zvyčajne áno. Nepamätám si však, že by za posledné obdobie niekto zo zahraničia potreboval využiť naše kapacity na Javorine v Tatrách. Javorina v Tatrách je krásna, ale neviem, že by tam nejaká hlava štátu za posledné obdobie bola na dovolenke.

© Autorské práva vyhradené

361 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Andrej Kiska #protokolista