Polícia odmieta tvrdenia Al-Džazíry o mučení

Ministerstvo vnútra odmieta tvrdenie arabskej televízie Al-Džazíra, že slovenskí policajti mučili Tunisana, ktorého k nám priviezli z amerického väzenia Guantánamo. Kauza vznikla po tom, čo táto a ďalšie stanice v regióne odvysielali video, ako v azylovom centre zasahujú kukláči proti Hashamovi Bin Ali Bin Amor Slitimu. Podľa našich informácií polícia zakročila, pretože Tunisan porušil pravidlá a tri dni sa neprihlasoval. Otázne v celej veci je to, kto video nakrútil a s akým zámerom.

13.08.2015 20:05
debata (95)
Stránka aljazeera.net priniesla video o zásahu... Foto: aljazeera.net
video, zásah, guantanamo Stránka aljazeera.net priniesla video o zásahu slovenskej polície.

V každom prípade mohlo ísť o ďalšieho obyvateľa azylového centra. Ako Pravde povedal dobre informovaný zdroj, s ľuďmi z Guantánama sa pracuje v azylovom centre, sú monitorovaní a musia spĺňať viaceré podmienky. Okrem iného sa musia tiež hlásiť. Tunisan Sliti tak tri dni neurobil, preto boli obavy aj o jeho zdravie. Keď prišli policajti k dverám jeho bytu, neotváral, tak dnu vnikli násilím. Sliti však na mužov zákona zaútočil. Tí ho spacifikovali a po zadržaní ho prepustili. V tejto chvíli je opäť v azylovom centre. Zariadenie, v ktorom policajti zasahovali, sa nachádza vo Zvolene.

Arabská televízia Al-Džazíra uverejnila video ešte 29. júna tohto roku s tvrdením, že slovenská polícia muža mučí. Včera na reportáž upozornil týždenník Plus 7 dní. Vzápätí sa vynorili otázky o dôvodoch mediálnej manipulácie a či to môže zvýšiť riziko prípadného teroristického útoku na našom území. Rezort vnútra však vyhlásil, že panika o potenciálnej hrozbe a nezmysly o mučení nikomu nepomáhajú.

Ministerstvo včera upokojovalo, že na Slovensku platí najnižší stupeň teroristickej hrozby. „Príslušné zložky polície, ale aj ďalšie orgány vrátane SIS majú zriadené centrum na monitorovanie teroristických hrozieb 24 hodín denne 7 dní v týždni. Keby malo dôjsť k zvýšenému riziku, sme povinní ho vyhlásiť. Nič v tejto súvislosti nie je zaregistrované ako zvýšená hrozba alebo nebezpečenstvo,“ uviedlo ministerstvo.

O policajnej akcii rezort povedal, že každý občan aj cudzinec, ktorý je na území Slovenska, musí dodržiavať zákony, ktoré tu platia, vrátane výziev zasahujúceho policajta. „Ak tak niekto neurobí, polícia prijíma adekvátne opatrenia, ako to bolo v tomto prípade,“ konštatovalo ministerstvo. Bezpečnostný analytik Milan Žitný povedal, že bez ohľadu na reportáž televízie nulové riziko terorizmu neexistuje. „Riziko je minimálne od doby, keď sa Slovensko zúčastnilo na misii v Iraku,“ povedal. Otázkou však je, ako si reportáž vyhodnotia džihádisti a ľudia napojení na teroristov napríklad v Európe. „Stačí k videu pridať zopár plamenných slov a pseudoautentických svedectiev a je požiar. Riziko sa môže zvýšiť na istú hodnotu,“ pripustil Žitný.

Analytik by polícii nevyčítal, že nezhabala video z akcie, ktoré dostala Al-Džazíra. Na záberoch totiž vidieť, ako jeden z policajtov upozornil muža, ktorý akciu nakrúcal, aby opustil priestor. „Policajti zasahovali len na adrese, na ktorú dostali pokyn. Keby boli video dotyčnému zobrali, bol by krik, že došlo k neoprávnenému zásahu, obmedzovaniu osobnej slobody a slobody prejavu,“ dodal analytik.

Z ôsmich bývalých zajatcov Guantánama je na Slovensku šesť ľudí. Podľa rezortu vnútra dvaja už nie sú na slovenskom území a pracuje sa na tom, aby všetci ostatní mohli začať život v tretej krajine. Ministerstvo nechce z taktických dôvodov rozoberať, ako s týmito ľuďmi pracuje, ani to, akým spôsobom prebieha ich integrácia, aby sa nezmarila. „Z Guantánama boli väzni prepustení preto, že im nebol dokázaný trestný čin terorizmu,“ uviedol tlačový odbor ministerstva vnútra.

Zajatcov z americkej vojenskej základne už prijali viaceré európske krajiny, napríklad Španielsko, Taliansko alebo Maďarsko. Väznica na Kube vznikla ešte za éry prezidenta Georgea Busha. Jeho nástupca Barack Obama chcel po tom, čo sa ujal funkcie, zariadenie zrušiť, ale doteraz sa to nepodarilo. Niektorým väzňom by po návrate do materskej krajiny hrozilo prenasledovanie alebo aj smrť, Američania sa preto usilovali premiestniť ich do iných štátov. Guantánamo je terčom kritiky, pretože zadržiava ľudí, proti ktorým často chýbajú dôkazy, že sú skutočne teroristickou hrozbou.

O prijatí väzňov sa z času na čas vedie polemika. Podľa Žitného je to však len v politickej rovine. „Čo si budeme hovoriť. Medzi slovenskou vládou a vládou USA išlo o obchod. My sme z nejakých dôvodov prejavili ústretovosť, aby sme inde mali väčší priestor na manévrovanie,“ zhodnotil analytik. Podľa neho sa môžeme len spoľahnúť na slovenské orgány, ktoré spolu s Američanmi vyhodnotili situáciu s prijímaním osôb z Guantánama ako minimálne riziko.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #polícia #Al-Džazíra #video #Guantánamo #teroristická hrozba