Analytik: Je zlé, že sa video dostalo von

Slovensko môže poškodzovať reportáž televízie Al-Džazíra o slovenskej polícii zasahujúcej proti bývalému väzňovi z Guantánama, hovorí Andor Šándor, bezpečnostný poradca, ktorý v minulosti šéfoval Vojenskej spravodajskej službe Českej republiky.

14.08.2015 12:30
Bezpečnostný poradca Andor Šándor
Bezpečnostný poradca Andor Šándor
debata (22)

Predstavuje bývalý väzeň z Guantánama, ktorého prijala vlani Slovenská republika a proti ktorému zasiahli slovenskí kukláči, bezpečnostnú hrozbu?

Slovensko si zbytočne spôsobilo problém, keď vypočulo Spojené štáty a prijalo trestancov z Guantánama. Neviem, čo vám Američania za to sľúbili. Na Guantáname boli tri typy zadržaných. Jedni, ktorí niečo spáchali a priznali sa, druhí, ktorí niečo spáchali, ale nepriznali sa a vydržali to, a tretí, ktorí nič neurobili, ale napriek tomu vo väzení sedeli desať rokov.

Viem si predstaviť, akú „hlbokú lásku“ majú tí z tretej skupiny k Západu a Spojeným štátom. Pretože na Guantáname ich držali bez akýchkoľvek právnych podmienok a bez toho, aby ich obvinili. Dnes máte na Slovensku osem ľudí a každý jeden z nich predstavuje potenciálny problém. To však nemusí byť dnes, tento rok. Raz ich Slovensko bude musieť pustiť medzi ľudí.

Myslíte si, že sa väzni z Guantánama budú inak pozerať na Slovensko, keďže ich prijalo, aby sa následne integrovali do spoločnosti?

Neviem, prečo by mali k Slovensku cítiť väčšiu lásku za to, že sa ich ujalo. Možno áno. Nikdy nemôžete čakať, že vás niekto za dobré pochváli. Za zlé vás vždy niekto nakopne. Ľudská vďačnosť nie je veľmi veľká. Nemyslím si, že by celý svet tento problém ktovieako sledoval a zásadne sa zmenilo postavenie Slovenskej republiky ako členskej krajiny EÚ a NATO v očiach islamských džihádistov a ľudí, ktorí chodia po svete a nemajú západný svet radi. V budúcnosti sa ukáže, či išlo o šťastný alebo nešťastný krok.

Zábery zasahujúcej slovenskej polície sa dostali aj do arabského sveta. Čo to môže znamenať, keď sa na to pozerajú teroristi?

Al-Džazíra je veľmi uznávaná blízkovýchodná stanica. Bola známa tým, že ako prvá exkluzívne dostávala posolstvá Usámu bin Ládina, Ajmána Zavahrího a je veľmi sledovaná. Reportáž, ktorú televízia odvysielala, som nevidel, ale viem si predstaviť, v akom tóne bola asi ladená. Už toto samo osebe môže Slovensko poškodzovať. Chápem, že polícia môže ťažko všetko úplne zaistiť, aby ju nikto nenakrúcal pri zásahu. Podľa mňa je však veľmi zlé, že sa video dostalo von a bolo použité v Al-Džazíre.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #polícia #Al-Džazíra #mučenie #Guantánamo #Andor Šándor