Pochybné tituly pre Poliakov? Katolícka univerzita to odmieta

Takmer 200 poľských vedcov malo získať vysoké akademické tituly na Slovensku pochybným spôsobom. Kauzu otvorili poľské médiá, ktoré otvorene hovoria o kupovaní profesúr či docentúr. Dotknutá slovenská univerzita, ktorej sa to má týkať, podozrenia odmieta.

18.08.2015 12:00
debata (42)

Vedci pritom majú mať v Poľsku problém s uznaním slovenských habilitačných konaní. Obe krajiny pripravujú dohodu, ktorá bude uznávanie titulov riešiť. Nie je však isté, či sa bude týkať aj docentov a profesorov.

Poľský týždenník Wprost tvrdí, že sa dostal k zoznamu ľudí so spornými titulmi. Označil ho za zoznam hanby poľskej vedy. Má na ňom byť takmer 200 ľudí, ktorí si doma uplatňujú tituly získané na Slovensku. Za takzvanou „habilitačnou turistikou“ vidí kupovanie diplomov. Za jeden takýto diplom mali záujemci zaplatiť od dvoch do ôsmich tisíc eur. Pričom časť platby mala ísť neoficiálnou cestou.

Vzhľadom na to, že sa zdá byť jednoduchšie získať titul docent na Slovensku ako habilitovaný doktor v Poľsku, rad poľských akademikov sa rozhodol využiť možnosť získať slovenský titul.
poľské ministerstvo školstva

„Stačilo mať 2-tisíc eur. Ale to nebola plná suma. Ako sa ukázalo, zvyšok museli zaplatiť pod stolom. Dnes sa pre rýchle získavanie titulov za peniaze zo Slovenska stáva továreň na habilitácie a dokonca aj profesúry,“ píše týždenník. Vedci majú mať s ich uznaním problém. Dôvodom má byť rozdielne vnímanie titulov.

Vedci, o ktorých sa má vo vedeckej komunite hovoriť ako o „Slovákoch“, sú členmi viacerých zodpovedných orgánov, niektorí sú aj v Akreditačnej komisii. „V stávke je dôveryhodnosť niekoľkých oblastí poľskej vedy. Najviac pedagogiky, každá štvrtá habilitácia v tejto disciplíne je sporná,“ uvádza vo svojom článku Wprost.

To, že viacero Poliakov si na získanie titulu vybralo radšej Slovensko priznal pre denník Pravda poľský rezort školstva pod vedením ministerky Joanny Kluzik-Rostkowskej.

„Vzhľadom na to, že sa zdá byť jednoduchšie získať titul docent na Slovensku ako habilitovaný doktor v Poľsku, rad poľských akademikov sa rozhodol využiť možnosť získať slovenský titul a mať ho podľa novej dohody automaticky uznaný v Poľsku,“ reagovalo poľské ministerstvo školstva vo svojom stanovisku.

Podľa poľského rezortu ide hlavne o oblasť pedagogiky. Pre denník Pravda tiež potvrdil, že si akademici vzdelanie dopĺňali na Katolíckej univerzite v Ružomberku. O koľkých presne išlo a či sa vzdelávali aj na inej slovenskej univerzite, na to už ministerstvo neodpovedalo.

Katolícka univerzita akékoľvek podozrenia ostro odmieta. Tvrdenia týždenníka Wprost označila za nepravdivé. Udeľovanie takýchto titulov má podľa nej viacero častí a každá je prísne posudzovaná.

„Odmietame tvrdenia o kupovaní titulov. Všetky habilitačné a inauguračné konania sa na Katolíckej univerzite uskutočňujú v súlade s platnou legislatívou. Všetky poplatky súvisiace s konaniami sú transparentne vyberané,“ konštatoval prorektor Katolíckej univerzity v Ružomberku František Trstenský.

Podľa Trstenského ich škola tituly docent a profesor udelila aj viacerým zahraničným uchádzačom. Počet neuviedol. Dodal, že najviac žiadostí majú z Poľska. Od roku 2008 však tento záujem klesá. Ružomberská univerzita argumentuje tiež tým, že v roku 2014 ju kontrolovala Akreditačná komisia a nenašla žiadne pochybenia. Konštatovala aj správnosť kritérií nastavených na habilitačné a inauguračné konanie.

Vedenie školy podľa slov prorektora zvažuje aj spôsob obrany voči nepravdivým a zavádzajúcim tvrdeniam. „Zároveň však zastáva názor, že k šíreniu dobrého mena univerzity prispeje predovšetkým kvalitné poskytovanie vzdelávania a uskutočňovanie vedeckej činnosti, ktoré sa na univerzite realizuje,“ dodal Trstenský.

Aký názor má na túto kauzu naše ministerstvo, to sa denník Pravda nedozvedel. Na otázky do našej uzávierky neodpovedala ani Akreditačná komisia. Slovenský rezort školstva iba pripomenul rokovania s poľskou stranou.

„Môžeme potvrdiť, že sa uskutočnilo expertné rokovanie medzi Slovenskom a Poľskom, na ktorom sa experti dohodli na zmenách v súčasnej zmluve o uznávaní a vyšpecifikovaní účelu uznávania na akademický účel,“ napísal.

Podľa poľského ministerstva v rámci dohody by mali byť uznané všetky tituly, ktoré poľskí vedci získali na Slovensku. To naše však informovalo, že zmluva sa titulov docent a profesor týkať nebude.

„Čo sa týka titulov profesor a docent, tieto vôbec nie sú predmetom zmluvy. Prípadné rozdielnosti totiž v súčasnosti vychádzajú z rozdielneho nastavenia systémov akademickej kariéry. Aj preto experti dospeli k záveru, že zmluva sa má týkať len akademického uznávania, pod čo docent a profesor nespadá,“ poznamenala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Dupaľová Ksenzsighová tvrdí, že dohoda bude riešiť najmä účely uznania titulu. Tie môžu byť dva. Študent môže požadovať uznanie titulu, pretože chce v štúdiu pokračovať v inej krajine, alebo štúdium skončil a chce sa zamestnať v susednom štáte. Podobné zmluvy máme s Nemeckom a Českou republikou.

Akademické tituly na Slovensku a v Poľsku

Docent je na Slovensku vedecko-pedagogická hodnosť. Podmienkou jej získania je úspešná habilitácia. Priznáva ju rektor. Profesor je najvyššia vedecko-pedagogická hodnosť. Na Slovensku sa profesorom môže stať uchádzač, ktorý už predtým dosiahol titul docent. Podmienkou je úspešné absolvovanie vymenúvacieho konania na základe rozhodnutia inauguračnej komisie a vedeckej rady vysokej školy.

V Poľsku titulu docent prináleží doktor habilitowany, titul profesor je rovnaký. Doktor habilitowany je vedecký titul, po jeho dosiahnutí sa rovnako ako pri titule docent dá uchádzať ešte o hodnosť profesora. Habilitačný proces je v Poľsku zvyčajne dlhší ako na Slovensku, trvá aj viac ako desať rokov. Okrem toho je aj náročnejší.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Poliaci #Katolícka univerzita v Ružomberku #kupovanie titulov