Harabinov senát skončil

Utrpel ďalšiu porážku. Tak ako sa očakávalo, senát, ktorému šéfoval Štefan Harabin, bude o pár dní minulosťou. Jeho sudcovia budú preradení do iných senátov Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu.

18.08.2015 16:56 , aktualizované: 20:00
Štefan Harabin Foto: ,
Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin
debata (74)

Návrh zmeny rozvrhu práce, ktorý v utorok predložila predsedníčka súdu Daniela Švecová, schválila sedemčlenná Sudcovská rada Najvyššieho súdu väčšinou hlasov. Advokátka Eva Kovačechová spolupracujúca s Via Iuris upozornila, že tento krok nerieši zásadný problém, preto by malo nasledovať disciplinárne konanie.

Harabinov trojčlenný odvolací senát v súčasnom zložení zanikne od 1. septembra. Zaujímavé je, že sám Harabin skončí v senáte, ktorý poprel rozhodnutie jeho senátu z mája tohto roka o nezákonnosti inšpekcie ministerstva vnútra, a riadi ho Juraj Kliment. Viliam Dohňanský pôjde do senátu, ktorému šéfuje Štefan Michalik a Gabriela Šimonová zasadne do senátu Martina Piovartsyho. Harabin by nemal byť ani v jednom z dvoch dovolacích senátov.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Konzistentne nekonzistentný.

Proti zmene v rozvrhu práce Sudcovská rada nenamietala. „Sudcovská rada po prerokovaní nemá námietky k predloženému návrhu, ktorým sa mení a dopĺňa Rozvrh práce Najvyššieho súdu,“ informoval šéf Kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu Ivan Solej . Zmenu rozvrhu práce, ktorá nadobudne účinnosť 1. septembra, zverejní Najvyšší súd na svojej stránke, dodal Solej.
Ako skôr informovali z kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu, dôvodom na zmenu boli niektoré z posledných rozhodnutí senátov Trestnoprávneho kolégia, ktoré vo verejnosti vzbudili značný nepokoj.

Štefan Harabin tvrdí, že Švecová ešte neprerokovala návrh so všetkými dotknutými sudcami, a teda navrhovanými zmenami sa ešte nemala zaoberať Sudcovská rada. Návrh prerokovala len so siedmimi sudcami, ostatní boli na dovolenke, alebo neboli prítomní. „Ak chce porušovať zákony, tak nech porušuje,“ odkázal Švecovej Harabin a opäť vyhlásil, že predsedníčku súdu riadia politici, konkrétne minister vnútra Robert Kaliňák. Harabin tvrdí, že sa bude brániť spôsobom, ktorý mu zákon umožňuje. Ako, nepovedal.

Kovačechová považuje postup Švecovej a Sudcovskej rady len za jeden z možných. „Je to jedno z možných opatrení, ak bolo v súlade so zákonom,“ reagovala advokátka, ktorá zastupovala sudcov pred disciplinárnymi senátmi, na ktoré sa dostali v čase, keď Harabin šéfoval Najvyššiemu súdu. Advokátka si myslí, že teraz by malo nasledovať disciplinárne konanie. Tu však podľa nej môže nastať problém, pretože sporné rozhodnutia padli v senáte. Nezodpovedanou otázkou preto je, koho brať na zodpovednosť, či len Harabina, alebo celý senát.

Navyše, hlasovanie v senáte je tajné, preto by sa odlišné rozhodnutie jedného z jeho členov nedalo dokázať. Kto ako hlasoval, sa nedozvie ani predsedníčka Najvyššieho súdu. Nie je tak jasné, ktorí zo sudcov hlasovali za zrušenie rozsudkov nad policajtami obžalovanými z korupcie, ktorých vyšetrovala inšpekcia vnútra a vyvolali rozporuplné reakcie. Podľa niektorých výkladov Ústavného súdu nemôže byť potrestaný senát. Existuje totiž rozhodnutie pléna Ústavného súdu, ktoré hovorí, že nie je možné stíhať za svojvoľný právny názor senát, ale iba konkrétneho sudcu.

Pravidlá utajovania hlasovania v senátoch prijalo Trestnoprávne kolégium v roku 2011. O hasovaní vedia len jeho členovia a predseda senátu. Ak mal niektorý z nich odlišný názor, oboznámiť s ním sa môže len predseda senátu, členovia senátu, prípadne členovia senátu nadriadeného súdu. Toto platí pre všetky súdy, povedala nedávno pre Pravdu Švecová. Kovačechová hovorí, že sudcovia by sa nemali schovávať za senát. „Preto by bolo toto potrebné legislatívne ošetriť,“ myslí si právnička.

Harabin napriek tomu, že ním riadený senát rozložia, predsedom senátu zostane. O túto funkciu nemôže prísť preložením, zbaviť tohto postu by ho mohla predsedníčka súdu, iba ak by bol disciplinárne potrestaný.

O potrebných zmenách v justícii v utorok diskutovali aj prezident Andrej Kiska a minister spravodlivosti Tomáš Borec. Osobitne sa venovali sfunkčneniu disciplinárneho konania. „Dôvera v súdnu moc je dôležitá pre riadne fungujúci právny štát. Žiaľ, opakovane sa vyskytujú prípady, keď sami sudcovia považujú rozhodnutia svojich kolegov za sporné alebo dokonca nezákonné,“ uviedol Kiska. Borec informoval prezidenta o tom, že tento mesiac podal dovolanie v neprospech dvoch policajtov odsúdených za korupciu, ktorých nedávno senát Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina oslobodil.

Tento rok sa Harabinove senáty opakovane vyjadrili, že inšpekcia ministerstva vnútra nemá oporu v zákone. Zrušili už tri odsudzujúce rozsudky policajtov obžalovaných z korupcie. Iné senáty Najvyššieho súdu, ktoré rozhodovali v podobných prípadoch, inšpekciu nespochybnili.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Senát #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Sudcovská rada