Tofu či bulgur. Prilákajú deti do školských jedální?

Malá revolúcia v stravovaní s neistým úspechom. Aj takto sa dá nazvať najnovšia aktivita ministerstva školstva. Kuchárom do školských jedální totiž pošle 68 nových receptov. Žiaci si tak budú môcť dať drožďovú polievku so syrom tofu, fazuľové struky s paradajkami, lososový šalát či bulgur so zeleninou. Cieľom rezortu je spestriť jedálny lístok a získať viac stravníkov, najmä stredoškolákov. Či si však s receptami poradia kuchárky, ukáže až čas.

19.08.2015 20:00
tofu, sója Foto:
Nové recepty si najprv budú musieť osvojiť kuchárky.
debata (62)

„Chceme, aby deti mali kvalitnú a pestrú stravu, aby im chutilo v školách. Myslím si, že novými receptúrami k tomu významne prispejeme,“ uviedol k zmenám minister školstva Juraj Draxler.

V školských jedálňach sa stravuje 66 percent žiakov. Toto číslo považuje ministerstvo v porovnaní s ostatnými štátmi Európskej únie za vysoké. Nespokojné je však so stredoškolákmi. Obedy v jedálňach si vyberá iba 37 percent z nich.

V rámci jedálneho lístka by malo byť tofu maximálne dvakrát do týždňa. Ideálne by bolo raz do týždňa tofu, dvakrát mäso a potom veľa zeleniny, aj dusenú, aj šaláty a niečo sladké. Tak ako nie je vhodné jesť veľa mäsa, tak ani veľa tofu.
Katarína Horáková, odborníčka na zdravú výživu

Jedlá pripravené podľa nových receptov by nemali byť drahšie ako tie, ktoré si žiaci kupovali doteraz, budú však iné. Fritovanie a vyprážanie nahradí pečenie, namiesto soli a dochucovadiel budú kuchári používať bylinky či syr. Pribudne viac zeleniny, rýb, nápojov z čerstvého ovocia a zeleniny, bulgur, čo je predvarená nalámaná celozrnná pšenica, ale aj tofu na rôzne spôsoby. Tento výrobok zo sóje sa v novom jedálnom lístku objavuje až veľmi často, najmä pri bezmäsitých jedlách a nátierkach.

Odborníčka na zdravú výživu Katarína Horáková upozorňuje, že tak ako vo všetkom aj v prípade tofu platí striedmosť. Názory na tofu ako zdravú potravinu nie sú podľa nej jednoznačné. Jedni ho vychvaľujú, druhí zatracujú. „V rámci jedálneho lístka by malo byť tofu maximálne dvakrát do týždňa. Ideálne by bolo raz do týždňa tofu, dvakrát mäso a potom veľa zeleniny, aj dusenú, aj šaláty a niečo sladké. Tak ako nie je vhodné jesť veľa mäsa, tak ani veľa tofu,“ vysvetlila odborníčka. Základom je pestrá a nejednotvárna strava.

So zmenami ponuky v školských jedálňach súhlasí aj riaditeľka Základnej školy Kulíškova v Bratislave Antónia Snehotová. Pokrmy pre žiakov je podľa nej potrebné prispôsobovať zdravej výžive a celkovým zmenám v stravovaní. Zamestnanci jedálne, učitelia aj žiaci si už nové recepty vyskúšali. „Podľa nich sme varili v našej školskej kuchyni a testovali sme ich. Najväčší úspech mali rybacie pokrmy, zelenina aj bulgur,“ povedala riaditeľka.

Nové recepty by v praxi nemali byť podľa ministra problémom. Zmeny často požadujú samotné školy a aj odborníci pri príprave opatrení vychádzali najmä z poznatkov z praxe.

Katarína Horáková však upozorňuje, že ak najmä staršie kuchárky nebudú poznať postup pri varení nových jedál, môže nesprávna príprava stravu znehodnotiť. „Dôležitý je postup. Bolo by výborné, keby ich mohol zaúčať aj kuchár,“ doplnila odborníčka.

Rezort školstva pripravuje spolu so Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov pre zamestnancov jedální školenia. Celkovo pôjde o osem seminárov vo všetkých krajských mestách. Určené sú najmä pre vedúce školských jedální.

„Školenia budú zamerané na to, ako tvoriť jedálny lístok. V receptúrach sa hlavne pri školskom stravovaní snažíme, aby sa všetko, čo len trochu zaváňa niečím umelým, nahrádzalo čerstvými vecami. Aby tam bol dostatok rýb a podobne,“ konštatovala generálna tajomníčka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Zuzana Dúžeková.

Kuchár na seminároch však nebude. Zväz to vysvetľuje tým, že ide o školenie vedúcich jedální. „To nie je o varení, to je o tom, ako tvoriť jedálny lístok tak, aby deti dostali potrebnú výživovú hodnotu. Následne potom už krajské metodičky pracujú s kuchárkami. To je už na krajoch, ako to urobia,“ vysvetlila Dúžeková.

Rezort školstva tiež plánuje zlepšiť kvalitu a čerstvosť potravín dodávaných do škôl. Podporovať by chcel aj dodávky potravín od výrobcov z daného regiónu. V tejto oblasti už ministerstvo spolupracuje s rezortom pôdohospodárstva. Momentálne zriaďujú pracovnú skupinu, ktorá pripraví zoznam potravín s opisom pre obstarávanie potravín.

Zo svojho budúcoročného rozpočtu chce ministerstvo prispieť aj na technické vybavenie školských jedální. „U niektorých zriaďovateľov je to dobré, u iných horšie. Mojou snahou je, aby sme na budúci rok vyčlenili nejaké prostriedky, aby sme vedeli aj finančne pomôcť tomu, aby sa školy dostávali k novým technológiám,“ doplnil Draxler.

Zoznam 68 nových jedál
Nápoje Osviežujúci nápoj z ovocia a mäty, Rakytníkový nápoj s príchuťou šípky a medovky, Ovocný nápoj, Nápoj z červenej repy s príchuťou višne, Nápoj z čerstvých citrónov
Nátierky Nátierka z tofu syra so šunkou, Nátierka tofu syrová s vajcom a so zeleninou, Celozrnné pečivo s tofu syrom a so zeleninou
Závarky Závarka do polievky z tofu syra, Strúhaný syr tofu
Polievky Polievka hovädzia – falošná, Polievka šampiňónová krémová, Polievka tekvicovo-mrkvová so zázvorom, Polievka cícerová so zeleninou a mäsom, Polievka brokolicovo-karfiolová, Polievka slovenská s lahôdkovým syrom tofu, Polievka drožďová so syrom tofu, Polievka cesnaková so zemiakmi a s údeným syrom tofu, Polievka zeleninová s tofu syrom, Polievka ragú so strukovinovou lievankou, Polievka drotárska, Zemiakovo-mrkvový krém
Pokrmy z hovädzieho mäsa Hovädzí tokáň s fazuľkovými strukmi, Hovädzie po záhorácky, Hovädzie placky so žltým hrachom, Hovädzie mäso k prívarkom
Pokrmy z bravčového mäsa Bravčové plátky so zeleninou a s orechmi, Bravčové stehno s bielou fazuľou
Pokrmy z hydiny Kuracie stehná pečené na zelenine, Palacinky s kuracím mäsom a šampiňónmi, Žitavská pochúťka, Kuracie prsia na ihle
Pokrmy z rýb Rybie kocky s ľadovým šalátom, Ryba so syrovo-bylinkovou kôrkou, Ryba s bylinkovo-orechovou kôrkou
Pokrmy z vnútorností Pochúťka z kuracej pečene
Pokrmy z mletého mäsa a polomäsité Karbonátok so sójovými kockami, Špagety s hovädzím mäsom, syrom a tomato prontom, Zemplínska plnená kapusta
Pokrmy bezmäsité Placky z cukety, Celozrnné cestoviny so špenátovou omáčkou, Celozrnné cestoviny bez posýpky, Zeleninová panvica so syrom tofu, Syr tofu s kyslou kapustou, Cestovina zapečená so syrom tofu a zeleninou, Špagety so syrom tofu, Lahôdkový syr tofu na šampiňónoch, Lahôdkový syr tofu na paprike, Cestovinový šalát so syrom tofu, Syr tofu v trojobale
Prílohy Pečená zelenina, Fazuľové struky s paradajkami, Ryža dusená s hrachom a bazalkou, Zemiakové knedle, Ryžové rezance, Celozrnné cestoviny, Cisárska zeleninová príloha, Kráľovská zeleninová príloha s baklažánom, Hráškové pyré, Špargľová omáčka
Prívarky Tekvicový prívarok z tekvice hokkaido
Múčniky Čokoládová pena s banánom a hruškou, Ryžovo-pšenová kaša
Šaláty Šošovicový šalát s jogurtom, Miešaný zeleninový šalát s ananásom
Pokrmy z mäsa králika Mletý rezeň z králičieho mäsa, Bulgur s králičím mäsom a so zeleninou
Studené hlavné jedlá Lososový šalát

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #minister školstva #Draxler #školské jedálne